În procesul de construcție al casei, poți alege învelitoarea încă din faza de proiect – astfel încât să poți calibra dimensiunile șarpantei și înclinația acoperișului în raport cu materialul ales.
O altă variantă ar fi să optezi pentru tipul de învelitoare măsurând în grade unghiul de înclinare, adică cel obținut de planul orizontal cu linia versantului. Un alt calcul ce poate fi efectuat este în procentaje și se referă la înălțimea pe care o poate atinge învelitoarea pe o lungime de 100 de metri.
Tipuri de acoperișuri și materiale de învelitoare
În funcție de pantă, există mai multe tipuri de acoperișuri:
- Plate (cu panta mai mică de 5°);
- Cu pantă mică (gradul de înclinație) <15˚;
- Acoperișuri înalte – cele cu pantă medie (gradul de înclinație 15°- 45°) și cele abrupte (cu panta > 45°);
Țigla metalică este un material potrivit pentru acoperișurile cu pantă mai mare de 14°, limita superioară de înclinație poate fi chiar și de aproape 90°.
În funcție de design, există:
- Acoperișul cu patru ape (una pentru fiecare latură a casei) și acoperișul cu două ape fiind cele mai comune tipuri întâlnite în piață;
- Acoperiș cu o apă (dintr-o singură pantă) – utilizat preponderent pentru casele cu mai multe etaje;
- Acoperiș cu pante inegale (cu o formă asimetrică) – acest tip se folosește în cazul proiectelor arhitecturale cu un etaj pe o parte și cu două etaje pe cealaltă;
- Acoperiș de tip terasă – cu panta mai mică de 5 grade – aceste construcții nu se recomandă în zonele geografice unde sunt căderi de zăpadă abundente și ploi frecvente.
- Acoperiș cu formă complexă – designul estetic este rezultatul unirii a mai multor pante
- Acoperiș cu pantă curbă – se utilizează în mod deosebit pentru clădirile industriale.
Indiferent de sistemul de învelitoare ales, va trebui să ținem cont de recomandările producătorului. De exemplu, atunci când este specificată panta minimă a acoperișului se va face referire la înclinația minimă pe care o recomandă producătorul, astfel încât materialul utilizat să își poată îndeplini eficient rolul de protecție împotriva infiltrațiilor de apă.
În ceea ce privește panta maximă a acoperișului, aceasta este de 90˚. De obicei, acoperișurile ceramice necesită o pantă de instalare de 11° – 25°, în timp ce acoperișurile din țiglă metalică se pot monta începând cu 14°, cele acoperite cu tablă falțuită pot avea o pantă minimă de 5°.
În cazul în care se impune, producătorul ar trebuie să indice, de asemenea, pentru ce valori a pantei sunt necesare măsuri suplimentare. Astfel, în funcție de gradul de înclinare, sunt recomandate anumite soluții pentru a instala corect învelitoarea, asigurând un grad sporit de stabilitate și o rezistență ridicată a sistemului de învelitoare.
Alți factori importanți privind proiectarea acoperișului
Înainte de toate, atunci când proiectăm acoperișul, este necesar să ținem cont de climatul zonei în care este amplasată clădirea.
De exemplu, acoperișurile plate sau cele care au panta mică au nevoie întotdeauna de o acoperire impermeabilă, care să nu permită apei să se infiltreze în structura clădirii. De asemenea, acoperișurile care au un unghi de înclinație situat între 15°- 45° au nevoie de instalarea unui sistem de ventilație adecvat, deoarece sub presiunea vântului pot apărea mici infiltrații de apă.