În construirea unui acoperiș trebuie să se țină cont de mai mulți factori de ordin funcțional, astfel încât să se garanteze confortul termic al întregii locuințe și protecția împotriva intemperiilor.
Panta reprezintă unul din acești factori și presupune unghiul de înclinare al acoperișului măsurându-se, de regulă, în grade. Valoarea sa are un rol important în alegerea tipului de învelitoare, va influența funcționalitatea acoperișului și bineînțeles, aspectul integral al casei.
Ce reprezintă panta minimă a acoperișului
Panta minimă reprezintă înclinația minimă la care poate fi montat tipul de învelitoare ales – de exemplu, țigla metalică – astfel încât să nu favorizeze menținerea umidității sub diverse forme – zăpadă, gheață, apă pluvială – sau a altor forme de impurități – praf, frunze.
Una dintre cele mai frecvente greșeli care se face în montarea acoperișului unei case este stabilirea incorectă a pantei, fapt ce favorizează infiltrarea precipitațiilor în structura acoperișului și, foarte posibil, chiar și în locuință.
Cum se calculează panta minimă a acoperișului
Panta minimă a acoperișului trebuie știută înainte de alegerea tipului de învelitoare.
Varianta ideală a proiectării unui acoperiș, respectiv a formei și a pantelor acestuia, ar trebui să țină cont de climatul din zona în care este amplasată construcția. De exemplu, o pantă ușoară de 8-10 grade s-ar putea să nu suporte o cantitate mare de zăpadă și va necesita creșterea numărului de grinzi. Astfel, se recomandă:
- În locațiile înconjurate de dealuri, protejate de vânt, acoperișurile vor avea o pantă mai mică;
- În locațiile normale, cum ar fi cele de câmpie, trebuie luată în calcul intensitatea vântului și este recomandat ca panta să aibă o înclinație mai mare de 10%.
- În locațiile expuse capriciilor vremii (zone montane) este necesară o pantă mai mare, ideală în lupta cu vântul puternic și cu precipitațiile abundente.
În funcție de tipul pantei, există acoperișuri plate sau cu pantă mică, acoperișuri cu pantă medie și acoperișuri cu pantă mare. Primul tip necesită o acoperire impermeabilă, care să nu lase apa să pătrundă în structură. Cel abrupt trebuie ales în funcție de influența vântului, caracteristicile tipului de învelitoare pentru care se optează fiind deosebit de importante în ceea ce privește protecția împotriva intemperiilor.
Panta minimă a acoperișului și tipul de învelitoare
Tipul de învelitoare pentru acoperiș trebuie ales în funcție de panta minimă recomandată. Câteva exemple:
- Pentru tablă cutată, tablă fălțuită, plăci ondulate bituminoase și din fibrociment – pantă minimă de 5°.
- Pentru olane ceramice – pantă minimă de 11°;
- Pentru șindrilă bituminoasă – pantă minimă de 12°.
- Pentru țiglă metalică – pantă minimă de 14°;
- Pentru țigle ceramice și din beton – pantă minimă de 15°;
- Pentru țigle solz – pantă minimă de 25°.
Atenție! Țineți mereu cont de instrucțiunile de montaj ale tipului de învelitoare ales, întrucât producătorul poate recomanda pante minime diferite în funcție de model sau alte caracteristici.
În stabilirea corectă a pantei acoperișului este recomandat ca măsurătoarea să fie efectuată de un specialist, pentru a se evita obținerea unui rezultat care nu răspunde din punct de vedere al funcționalității.