Spunem că un acoperiș este complet doar atunci când are integrat și un sistem pluvial. Rolul acestuia din urmă este esențial nu doar în prevenirea degradării învelitorii, ci și a întregii construcții. Pornind de la ideea că sistemele pluviale sunt soluții create pentru a preveni scurgerea apei direct pe zidurile casei, pe trepte, alei sau trotuare amenajate, vom prezenta mai multe informații referitoare la multiplele beneficii pe care aceste elemente le aduc proprietarilor.
În principal, un sistem pluvial are capacitatea de a preîntâmpina deteriorarea sistemului de învelitoare sau, mai bine spus, a fațadelor dacă: este realizat din materiale rezistente; este dimensionat corespunzător, în funcție de mărimea acoperișului; este montat ca la carte.
Despre aspectele amintite mai sus am tot discutat pe blogul nostru. De data aceasta, ne vom opri asupra unui subiect care ne va convinge că montarea unei astfel de soluții pentru acoperiș este mai mult decât necesară pentru menținerea construcției în stare perfectă.
Rolul sistemului pluvial în prevenirea degradării locuinței
Fiind profesioniști în domeniu, ne-am propus să vorbim în detaliu despre felul cum sistemul pluvial protejează locuința de umezeală, colectând apa de pe acoperiș și evacuând-o departe de fundația casei.
Mai exact, vom aduce în discuție 3 moduri în care sistemul pluvial poate preveni degradarea construcției:
1.Previne riscul apariției de infiltrații la nivelul acoperișului
Atunci când apa nu este drenată în mod organizat, riscul de apariție al infiltrațiilor crește considerabil, mai ales dacă jgheaburile și burlanele nu sunt dimensionate corespunzător și apa se acumulează excesiv în acestea, rămânând parțial și pe versanții acoperișului sau infiltrându-se sub streșini.
Așadar, iată că pe lângă montarea în sine a sistemului de drenare a apei pluviale, la fel de importantă este și dimensionarea elementelor acestuia, în conformitate cu dimensiunea acoperișului. Riscurile de apariție a infiltrațiilor la nivelul învelitorii și chiar al jgheaburilor și al burlanelor sunt diminuate considerabil astfel.
2.Preîntâmpină apariția mucegaiului pe pereții locuinței
Pentru a evidenția acest aspect, reluăm pe scurt cele menționate până acum. Care este rolul sistemului pluvial? Prin intermediul jgheaburilor și burlanelor, acesta colectează apa provenită din precipitații, care se scurge pe versanții acoperișului, și o deversează departe de fundația casei.
În acest fel, pereții casei rămân uscați, iar riscul de dezvoltare a mucegaiului, formațiune de ciuperci microscopice saprofite dăunătoare atât pentru sănătatea oamenilor, cât și pentru rezistența construcției, este cu mult diminuat. Mai mult decât atât, sistemul pluvial contribuie și la menținerea aspectului curat și îngrijit al pereților exteriori.
3.Împiedică slăbirea rezistenței fundației
În cazul în care acoperișul nu este dotat cu un sistem pluvial, apa care se va scurge pe versanții acestuia, în urma precipitațiilor, va ajunge de pe pereții casei, direct la baza acesteia, îmbibând solul în care este construită fundația. Același efect se va produce și atunci când, în urma încălzirii temperaturii exterioare, zăpada acumulată pe acoperiș va cădea exact la baza locuinței, urmând a se topi treptat și, din nou, a îmbiba pământul.
O cantitate mult prea mare de apă la baza fundației va determina slăbirea stabilității întregii locuințe, iar în cazul în care la subsolul casei se află un spațiu de depozitare, acesta va fi treptat inundat, devenind uneori inaccesibil. Montarea corectă a unui sistem pluvial poate diminua mult din aceste riscuri, prin colectarea și direcționarea apei departe de fundație, chiar dacă nu va menține solul de la baza casei complet uscat.
Atenție însă! Pentru a fi cu adevărat eficient, sistemul trebuie să fie realizat dintr-un material dur (nu unul poros), așa cum este oțelul nordic, care intră în componența sistemului nostru pluvial Scandic®.
Recomandările RoofArt
Activând de mai bine de 19 ani în acest domeniu, am întâlnit diferite situații, unele plăcute, altele mai puțin plăcute. Le-am luat pe toate ca lecții și putem spune că, datorită acestora, avem astăzi o experiență considerabilă în ceea ce privește soluțiile complexe pentru acoperișuri.
Am studiat și am descoperit că, pentru a evita problemele amintite mai sus, este nevoie nu doar de un sistem pluvial realizat din materiale de calitate superioară, ci și de un montaj corect al acestuia.
De asemenea, pentru a satisface nevoile tuturor românilor, dar și pentru a aduce o inovație pe piața din România, am lansat sistemul pluvial Scandic®, despre care puteți citi mai multe aici. Realizat din oțel scandinav furnizat de marele concern suedez SSAB, cu care colaborăm de ani buni, acesta și-a dovedit fiabilitatea în exploatare, indiferent de condițiile climatice și de volumul de precipitații înregistrat.
Așa cum spuneam, puteți citi mai multe despre acesta în secțiunea Produse, asta ca să nu divagăm de la subiectul acestui articol.
Iata si alte cateva proiecte in care au fost folosite sistemele pluviale RoofArt, fie din otel prevopsit, gama Color, sau din Cupru.