Suntem de părere că streașina acoperișului este un element foarte important al învelitorii. Înainte de a aduce argumente valide pentru susținerea acestei afirmații, ne întrebăm dacă tu știi oare ce este aceasta și ce scop are construirea sa.
Dacă te numeri printre cei care cunosc cât este de eficient acest element arhitectural, te felicităm! Informațiile prezentate în continuare nu vor face decât să vină în completarea celor pe care le ai deja. În schimb, dacă nu știi foarte multe lucruri despre acest subiect, articolul de față este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ți îmbogăți cunoștințele în domeniul construcțiilor.
Ce este streașina acoperișului?
Ca să fie mai ușor de înțeles, vom face o analogie. Pălăria, ca accesoriu vestimentar, are rolul de a ne proteja de soare, vânt, ploaie și praf. Ei bine, în cazul unei locuințe, acoperișul are același rol ca pălăria. Mai exact, putem spune că streașina casei este similară cu borul unei pălării.
Mai concret, este acea prelungire a acoperișului, dincolo de fațadele imobilului, utilizată cu scopul de a apăra pereții exteriori de acțiunea directă a soarelui, de fenomenele meteorologice extreme și, mai ales, de cantitățile însemnate de precipitații. Deși construirea sa este văzută uneori ca o investiție suplimentară, prea puțin necesară, adevărul este că, în timp, acest element arhitectural ne va ajuta să economisim bani. Cum așa? Prin rolurile pe care le îndeplinește, contribuie la menținerea întregii locuințe într-o stare cât mai bună.
Streașina – un singur element, funcții multiple
Pe scurt, indiferent de tipurile de streașină existente, această extensie protejează locuința sau, mai exact, pereții ei. În cele ce urmează ne vom opri asupra fiecărui rol pe care îl are, evidențiind astfel importanța sa.
1. Protejează împotriva ploii
Acțiunea directă a picăturilor de ploaie (liniștită sau torențială) este dăunătoare pereților casei atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen lung. Din cauza gradului ridicat de umezeală, la nivelul acestora pot apărea mucegaiul și igrasia, care nu doar că sunt inestetice, dar reprezintă și un pericol pentru sănătate, mai ales dacă ajung în interiorul locuinței.
Toate aceste neplăceri pot fi preîntâmpinate prin construirea unei prelungiri a acoperișului care să diminueze cantitatea de precipitații ajunsă pe pereți.
2. Protejează împotriva murdăriei
Să pornim de la scenariul anterior, în care, din cauza inexistenței unei streașini, fațadele sunt udate de ploi. Ba, mai mult, praful adus de vântul puternic se lipește de pereții uzi, ceea ce înseamnă că aspectul locuinței are și mai mult de suferit. Cu alte cuvinte, în lipsa unui astfel de element constructiv, riscul de murdărire a pereților crește considerabil.
Ceea ce trebuie subliniat este că niciun model de streașină pentru casă nu protejează fațadele de vânt și de praf, ci doar de precipitații. În condițiile unui nivel de umezeală mai mic, impuritățile aduse de vânt nu vor mai murdări pereții la fel de mult, ceea ce reprezintă un mare avantaj.
3. Protejează împotriva căldurii și a razelor UV
Așa cum menționam la începutul articolului, streașina se aseamănă foarte bine cu borul unei pălării. Știm foarte bine cât este de neplăcută acțiunea directă a soarelui pe chipul nostru. Nu doar că ne afectează tenul, dar ne împiedică să avem o vizibilitate bună, ne supraîncălzește și ne creează, per total, o stare de disconfort.
Ei bine, același lucru se întâmplă și cu pereții casei. Sub razele de soare, aceștia se supraîncălzesc la exterior, iar dacă nu sunt foarte bine izolați, transmit căldura și în interior. Mai mult decât atât, dacă anterior au fost afectați de ploaie sau de furtuni puternice, sub acțiunea soarelui tencuiala se va crăpa sau se va scoroji. În această situație, streașina are rolul de a bloca razele de soare și de a diminua cantitatea de precipitații care va intra în contact cu fațadele. Așadar, optarea pentru o astfel de construcție ne va ajuta să menținem pereții curați, uscați și intacți pentru mai mult timp.
4. Protejează instalațiile electrice și stratul termoizolator al pereților
În urma îmbibării pereților cu apă, se pot produce scurtcircuite, favorizate de interacțiunea dintre apă/umezeală și firele instalațiilor electrice aflate în pereți. Același lucru este valabil și în cazul stratului termoizolator care „îmbracă” pereții casei. Umezeala în exces la nivelul acestui strat determină scăderea considerabilă a rezistenței sale și, drept urmare, diminuarea gradului de confort resimțit de proprietari în interiorul locuinței.
Aici putem aduce în discuție și eficiența unei astfel de investiții din punct de vedere financiar. Schimbarea stratului izolator sau a instalațiilor electrice reprezintă o lucrare extrem de costisitoare, care „mănâncă” foarte mult timp și foarte mulți bani și care, în lipsa unei streașini, va fi necesară la intervale relativ scurte de timp.
Operațiunea de construire a unei astfel de extensii poate părea inițial costisitoare, însă cu siguranță, ulterior, ne va scuti de cheltuieli mult mai însemnate și nejustificate.
Important: să nu uităm că acest element arhitectural este o prelungire a acoperișului și, ca atare, trebuie construit în etapa în care se realizează învelitoarea! Prin urmare, va fi executat din aceleași materiale. Și cum cele mai rezistente acoperișuri la ploi, vânt, furtuni, temperaturi foarte ridicate și radiații UV puternice sunt cele construite din țigla metalică Umbrella®, ei bine, și streașina trebuie acoperită cu același material.
Fiind unici producători ai țiglei metalice anterior menționate, în România, noi, cei de la RoofArt, recomandăm acest material, în primul rând pentru că îi cunoaștem nenumăratele avantaje pe care le oferă beneficiarilor și, în al doilea rând, pentru că zeci de clienți s-au declarat extrem de mulțumiți de eficiența și rezistența sa. Așadar, ca un sfat de final, vă spunem să nu treceți cu vederea construirea unei streașini. Vă garantăm că investiția va merita pe deplin! În fericitul caz în care veți ține cont de sugestia noastră, vă stăm la dispoziție cu cele mai inovatoare soluții pentru învelitori, pentru a vă bucura de o perioadă de exploatare foarte extinsă.
O solutie ce contureaza estetica stresinii, lambriurile metalice: