Tipuri de protecții anti-zăpadă pentru acoperișuri metalice

În timpul iernii, pe acoperiș se poate acumula o cantitate considerabilă de zăpadă, aspect care poate duce la exercitarea unei presiuni mari pe structura de rezistență a locuinței și, evident, pe sistemul de învelitoare.

Dincolo de acest inconvenient major, care poate conduce la pagube însemnate și la reparații costisitoare, există și pericolul ca zăpada să alunce de pe acoperiș.

Această eventualitate se poate dovedi deosebit de periculoasă pentru persoanele care se întâmplă să treacă pe lângă casă sau pentru mașinile parcate în apropiere. Totodată, există și riscul ca o alunecare necontrolată de zăpadă să afecteze iremediabil sistemul pluvial sau chiar fațada clădirii.

În plus, zăpada care staționează pe marginea acoperișului, dincolo de limita învelitorii, încurajează formarea de țurțuri, care la rândul lor sunt periculoși pentru cei care trec pe sub acoperiș, însă și pentru locuință (țurțurii formați pe jgheaburi și pe burlanele înghețate pot cauza, printre altele, și infiltrații de apă care, pe termen mediu și lung, devin o sursă de neplăceri care pot fi corectate doar prin investiții suplimentare).

În general, pentru a evita toate aceste probleme poți alege să montezi la nivelul învelitorii accesorii precum opritoare zăpadă sau sisteme de parazăpezi cu bare.

Diferența dintre cele două tipuri de protecții împotriva zăpezii constă în rezistența dovedită în momentul dislocării stratului de zăpadă, așa că nu putem afirma că o soluție este mai bună decât cealaltă: alegerea finală o vei face exclusiv în funcție de necesitățile reale ale acoperișului locuinței tale.

Opritoare zăpadă

Opritoarele de zăpadă sunt elemente standard cu lungimi de doi metri, realizate prin debitare din coli de tablă plană de oțel, din același material precum țigla metalică.

Un opritor zăpadă, după cum sugerează și numele, are rolul de a preveni alunecările de zăpadă de pe acoperiș care se îndreaptă către jgheab și care pot deteriora sistemul pluvial din cauza greutății zăpezii.

Acestea se fixează paralel cu streașina, iar pe șarpantele cu înclinație mare sau în zonele cu căderi abundente de zăpadă se vor monta mai multe rânduri de opritoare. RoofArt produce aceste opritoare de zăpadă în două dimensiuni: de 208x2000mm și de 250x2000mm.

Trebuie menționat, de asemenea, că opritoarele de zăpadă se montează respectând instrucțiunile producătorului, în numărul și forma indicate de acesta (în general este preferabil să alegi opritoare zăpadă produse tot de brandul de la care ai achiziționat învelitoarea pentru că în acest caz nu vor exista probleme de compatibilitate).

Este important ca atunci când fixezi opritoarele de zăpadă să te asiguri că acestea sunt prinse corespunzător (șuruburile trebuie să perforeze inclusiv astereala, structura de lemn de sub țigla metalică, și nu doar țigla metalică) pentru că în caz contrar șansele să se desprindă sau să se deformeze cresc, mai ales în zonele cu cantități mari de ninsori.

În general, însă, atunci când sunt montate corespunzător și amplasate pe mai multe rânduri, opritoarele de zăpadă își îndeplinesc foarte bine rolul și reprezintă o investiție bună.

Sisteme de parazăpezi cu bare

Dacă ești în căutare de protecții anti-zăpadă pentru acoperișuri metalice este bine să știi că poți opta și pentru parazăpezi cu bare.

Acestea au ca scop prevenirea alunecărilor masive de zăpadă de pe acoperiș și protejarea distrugerii sistemului de jgheaburi și burlane. În comerț mai sunt numite și sfârtecătoare de zăpadă pentru că au rolul de a sparge stratul de zăpadă depus pe casă.

Numărul de parazăpezi necesare este condiționat, de regulă, de unghiul de înclinare, precum și de suprafața acoperișului metalic.

Dacă vorbim de parazăpezi, trebuie menționat și faptul că acestea pot fi alese inclusiv în funcție de culoarea învelitorii, pentru a nu risca să strici estetica acoperișului.

În general, în cazul tipurilor de protecții anti-zăpadă în varianta cu bare, șansele ca acestea să se desprindă sau să se deformeze sunt foarte mici (chiar și în zonele cu cantități mari de ninsori) din două motive: în primul rând pentru că sunt formate din două bare cu rol de sfârtecare a zăpezii și în al doilea rând pentru că sistemele de prindere sunt foarte rezistente.

Legea ne obligă să curățăm acoperișurile de zăpadă și să asigurăm trecerea sigură a persoanelor pe lângă proprietatea noastră, așa că operațiunile de curățare periodică și de montare a unor opritoare zăpadă sau a unor parazăpezi sunt cu atât mai indicate în cazul locuințelor care sunt situate lângă străzi sau bulevarde intens circulate.

Nu în ultimul rând, indiferent ce sistem de protecție anti-zăpadă vei alege, îți recomandăm să lași montajul în mâna unei echipe de profesioniști. Pentru că, în cele din urmă, un montaj corect îi va asigura acoperișului casei tale protecție sporită și o funcționalitate optimă. Dacă ai nevoie de mai multe informații despre tipurile de protecții anti-zăpadă disponibile pe RoofArt, te invităm să ne adresezi întrebările tale aici.