Reparatia sau inlocuirea acoperisului

Înlocuirea vs. repararea acoperișului. Cum iei decizia corectă?

Precipitațiile abundente, temperaturile extreme și alți factori de mediu, trecerea timpului, calitatea mai slabă a materialelor pentru sistemul de învelitoare – toate acestea pot contribui la deteriorarea acoperișului tău. Dar când este cel mai bun moment pentru a îți înlocui acoperișul și când sunt suficiente reparațiile pentru a întârzia o investiție mai mare? Răspunsul depinde de mai mulți factori decisivi, iar echipa noastră îți va oferi, în cadrul acestui articol, câteva informații utile!

Acoperișuri care au nevoie de reparații sau înlocuire – Cum le recunoști?

Un acoperiș solid și bine întreținut este esențial pentru orice casă. Acesta îți protejează locuința, asigurându-ți confortul și siguranța. În momentul în care nu mai este la fel de performant, necesitând înlocuire sau reparații, există câteva semne care îți vor indica acest lucru.

Principalele aspecte care indică faptul că acoperișul este deteriorat sunt:

  • semne de infiltrare a apei (pete umede pe tavan);
  • prezența mucegaiului în pod sau pe pereții interiori ai casei;
  • țigle lipsă sau deformate;
  • țiglele sau tabla prezintă deteriorări care se văd cu ochiul liber;
  • streșini ruginite sau deteriorate;
  • vopsea exfoliată la nivelul acoperișului metalic.

Dacă observi vreunul dintre aceste semne, este recomandat să soliciți ajutorul unui expert, pentru a evalua gradul de deteriorare. După ce un profesionist evaluează starea acoperișului, va putea oferi un sfat privind acțiunea necesară. Un acoperiș cu daune minore poate fi reparat cu ușurință. Dar, dacă există daune extensive sau structurale, poate fi necesară înlocuirea acoperișului.

Ce factori iau în considerare experții atunci când evaluează acoperișuri?

Evaluarea unui acoperiș, cu scopul de a lua decizia înlocuirii sau reparației sale, se bazează pe câțiva factori esențiali, care țin atât de structura sistemului de învelitoare, cât și de informațiile oferite de proprietarul locuinței.

Vârsta acoperișului

Vârsta acoperișului este un factor important. Un acoperiș din țiglă tradițională, bine construit și întreținut corespunzător, ar trebui să dureze câteva zeci de ani, în timp ce unul din țiglă metalică poate dura și până la 60 de ani, așa cum este cazul garanției oferite pentru produsele RoofArt.

În general, dacă acoperișul tău se apropie de sfârșitul duratei de viață pe care a garantat-o producătorul materiei prime, un expert te va sfătui mai degrabă să îl înlocuiești, decât să investești periodic în reparații, deoarece aceasta este varianta mai economică pe termen lung. Totuși, dacă doar o secțiune a suprafeței acoperișului este deteriorată, dar integritatea structurală a acestuia nu este afectată, o reparație poate avea sens, în detrimentul înlocuirii complete.

Infiltrațiile

De-a lungul timpului, în proiectele noastre am întâlnit multe cazuri în care principala cauză a deteriorării unui acoperiș a fost reprezentată de infiltrații. Cel mai probabil, dacă sursa infiltrațiilor este concentrată într-o zonă mică de pe acoperiș, lucrările de reparații pot fi suficiente pentru a remedia această problemă. Dar dacă infiltrațiile provin din mai multe locuri, un expert în evaluarea acoperișului ar trebui să îți spună că este necesară o înlocuire.

Intenția de a moderniza și renova întreaga locuință

Dacă plănuiești să îți renovezi sau modernizezi casa, este o idee foarte bună să începi cu acoperișul. Motivul este simplu: un acoperiș deteriorat, care nu mai este la fel de rezistent, nu îți va proteja eventualele investiții în restul casei în mod corespunzător.

Dacă bugetul îți permite, este ideal să înlocuiești acoperișul vechi, cu materiale noi, care au caracteristici performante și sunt, în general, mult mai durabile decât ceea ce se utiliza în trecut. În plus, o înlocuire a acoperișului este o investiție care poate duce la economii mai mari pe termen lung și poate crește valoarea de vânzare a casei.

Pentru a afla care sunt opțiunile pe care le ai la dispoziție, te invităm să consulți catalogul de produse RoofArt, unde găsești soluții care pot fi montate inclusiv pe vechiul sistem de învelitoare. Această modalitate de montaj depinde de recomandarea pe care o vei primi în urma evaluării acoperișului existent.

Ține cont de sfaturile experților în acoperișuri!

Odată ce sunt luate în considerare toate elementele menționate anterior, situația ar trebui să fie mai clară. Ambele opțiuni, atât efectuarea de reparații, cât și o înlocuire completă a acoperișului, au avantajele și dezavantajele lor.

Repararea poate fi mai economică pe termen scurt și poate fi o opțiune bună dacă acoperișul tău este relativ nou sau dacă deteriorarea este limitată la o anumită zonă. De asemenea, reparațiile, dacă sunt făcute corect, pot prelungi durata de viață a unui acoperiș cu câțiva ani. Pe de altă parte, înlocuirea poate fi costisitoare pe termen scurt, dar mai economică pe termen lung, dacă acoperișul tău este foarte vechi sau dacă a suferit deteriorări importante. De aceea, este important să ții cont de sfaturile experților care vor evalua acoperișul. Astfel, decizia pe care o iei va fi cea mai bună pentru casă, buget și planurile de viitor pe care le ai.

Indiferent dacă plănuiești să repari sau să înlocuiești acoperișul, RoofArt te poate ajuta. Oferim produse din cele mai bune materii prime pentru acoperiș, cu caracteristici tehnice superioare, dar și servicii de reparații acoperișuri sau înlocuire completă. Contactează-ne pentru a discuta despre proiectul tău!