Cum montăm țigla metalică
este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vorbim despre rezistența în timp a acoperișului. Bineînțeles, calitatea materialelor este, fără doar și poate, un factor decisiv în durata de viață a acestui element al construcțiilor, dar un montaj efectuat greșit poate să aibă un puternic impact negativ asupra acoperișului.
Iar pentru a monta corespunzător un acoperiș din țiglă metalică, trebuie să dispui de timpul necesar pentru a efectua această lucrare perfect. Este extrem de important să respecți toate etapele pentru ca investiția pe care o faci să își îndeplinească eficient și corect toate funcțiile – termoizolație, hidroizolație și, în unele cazuri, izolație fonică.
În acest sens, RoofArt îți propune soluția completă pentru învelitoare, respectiv, toate accesoriile care asigură ermetizarea acoperișului: folii anticondens, coame, dolii, fronton, racorduri la calcan, șuruburi etc.
Elementele de tinichigerie sunt confecţionate din aceeaşi materie primă precum panourile de ţiglă, ceea ce îi va conferi acoperișului beneficii majore atât din punct de vedere funcțional, cât și din punct de vedere estetic.
Țigla metalică RoofArt este produsă în două variante: cu prinderi ascunse (formată din panouri de două module) și clasică (panouri cu lungime maximă de 12 module).
Modulele de țiglă metalică Umbrella® sunt dotate cu o ambutisare ce permite suprapunerea perfectă a patru panouri de țiglă. Tăierea 3D asigură un aspect uniform al acoperișului și permite combinarea modulelor de dimensiuni mic.
Îmbinarea perfectă a panourilor de țiglă dublu-modulare cu prinderi ascunse și nuanța semi-mată a vopselei, garantează un aspect plăcut, unic și uniform. Datorită sistemului de control al calității SSAB, nuanța de culoare se păstrează de la un lot de materie primă la altul.
Etapele montajului țiglei metalice
1. Montajul ţiglei metalice dublu-modulare se face ulterior montării cârligelor de jgheab. Urmează montarea șorţului de streașină, element care asigură preluarea apei acumulate de pe suprafaţa foliei anticondens. În plus, acesta protejează și împotriva pătrunderii apei sau a zăpezii în spaţiul dintre jgheab și pazia frontală.
2. Se fixează stabilizatoarele jgheab de șorțul de streașină, cu scopul de a oferi susținere suplimentară în cazul presiunii unor sarcini mari (zăpadă, gheață, acțiuni mecanice). Se folosește apoi siliconul pentru a fixa folia anticondens de șorțul de streașină.
3. Folia anticondens este o membrană neţesută, obţinută prin laminarea fibrelor de propilenă de înaltă densitate, este stabilizată UV și are o rezistenţă mecanică foarte bună, susţinând până la 2m coloana de apă fără infiltrare. Folia se așează orizontal, paralel cu streașina. Suprapunerile orizontale vor fi de minim 150mm. Pentru o etanșare optimă se recomandă lipirea foliei utilizând bandă dublu-adezivă. Aceasta se întinde peste șorţul de streașină și peste paziile laterale, astfel încât picăturile de apă să se prelingă în jgheab.
4. Folia anticondens se montează pe întreagă lățime a acoperișului, fiind fixată cu capse de construcție.
5. Pentru realizarea procesului de șipcuire se recomandă folosirea șuruburilor pentru lemn (holz-suruburi). Folia se fixează cu ajutorul contrașipcilor verticale care se montează de-a lungul căpriorilor, la o distanţă de 600-800mm. Pentru un montaj sigur al ţiglei dublu-modulare, șipca trebuie să aibă următoarele dimensiuni: 30mm înălţime și 50mm lăţime.
6. Șipcile orizontale sunt amplasate la o distanţă de 350mm, începând de la streașina acoperișului. Primul interval va fi mai mic cu aproximativ 1/3 din diametrul jgheabului, deoarece panoul de ţiglă trebuie să depășească muchia șorţului de streașină cu ≈5 mm. Astfel, dacă jgheabul este de 100mm, primul interval trebuie să fie de 350 – 1/3*100 = 350 – 33mm = 317mm. Șipca suport pentru cârligele de jgheab și pentru șorţul de streașină va fi realizată dintr-o scândură de 30x150mm.
7. Continuă montajul șipcilor orizontale la o distanță de 350 mm.
8. După montarea primului rând de folie anticondens, a șipcilor și a șipcilor orizontale, montajul continuă mai departe. Fiecare rând nou de folie anticondens este montat cu suprapunere pe rândul anterior, pentru a face ca picăturile de apă adunate din condensare sub acoperiș să se prelingă de pe un rând pe altul, până ajung pe șorțul de streașină și ulterior în jgheab.
9. Continuă montajul șipcilor orizontale la o distanță de 350 mm până la coama superioară a acoperișului.
10. Are loc montarea plasei de aerisire ce permite circulația aerului între folia anticondens și țigla metalică, dar nu permite pătrunderea insectelor, păsărilor, frunzelor sau altor impurități.
11. Se montează șorțul de mascare a primei șipci orizontale, care se suprapune cu 1-2 mm pe plasa de aerisire.
12. Deasupra primei șipci orizontale se adaugă cu șuruburi încă o șipcă orizontală cu dimensiunile 40×50 mm, unde înălțimea este 40 mm, fiind cu 10 mm mai înaltă decât prima șipcă. În partea laterală a șipcii adăugate se înlătură 10 mm din înălțimea ei, pe lungimea care corespunde cu lățimea șorțului de mascare fronton, ce se montează pe partea laterală a acoperișului.
13. Se fixează folia anticondens cu capse de construcție, de partea exterioară a șorțului de mascare fronton.
14. Pe interiorul paziei laterale se instalează elementul numit fronton interior sau în anumite situaţii racordul lateral. Acesta are ca scop protejarea acoperișului de pătrunderea sub ţiglă a picăturilor de ploaie sau zăpadă.
15. Se fixează lateral frontonul interior cu ajutorul unor cleme și șuruburi care străpund șipca orizontală.
16. Montajul ţiglei metalice Umbrella dublu-modulare se efectuează de la dreapta la stânga și de la streașină înspre coamă. Primul panou de ţiglă este fixat în primă etapă în 3 șuruburi de aceeași culoare, orientate în paralel cu panta acoperișului și aflate în partea inferioară a panoului.
17. Piesele de prindere ţiglă se fixează pe șorţul de mascare de pe prima șipcă, la o distanţa de 365mm unul faţă de celălalt. Aceste elemente sunt utilizate pentru fixarea în șuruburi a primului panou de ţiglă metalică.
18. Se găurește primul panoul de țigla metalică, în partea de jos, în locul de fixare de piesele de prindere țiglă.
19. Se fixează în șuruburi panoul de țiglă metalică de piesele de prindere țiglă.
20. Partea superioară a panoului de ţiglă se fixează în 4 șuruburi montate perpendicular pe panta acoperișului și fixate în șipca orizontală prin intermediul unor cleme debitate și pregăurite în timpul
21. Următorul panou de țiglă metalică se montează prin suprapunerea pe cel anterior, fixarea acestuia de cel precedent se face cu șuruburi ascunse pe direcție paralelă cu panta acoperișului.
22. La fel se montează toate panourile de țiglă metalică până la coama superioară a acoperișului.
23. Are loc prinderea cu șuruburi a șorțului lateral de streașină.
24. Un acoperiș durabil este garantat prin respectarea instrucțiunilor si a tehnologiei de montare, ceea ce va permite proprietarilor casei să se bucure de el timp îndelungat.