Cum sa cureti acoperisul din tigla metalica

Sfaturi utile pentru întreținerea unui acoperiș de țiglă metalică

Acoperișul din țigla metalică nu este foarte pretențios, așadar necesită eforturi minime de întreținere. Potrivit specialiștilor, verificarea acestuia ar trebui să se efectueze de cel puțin două ori pe an, fiind recomandat ca acest proces să se realizeze îndeosebi înainte de începerea anotimpului rece.

Se poate întâmpla ca după o verificare atentă și minuțioasă, să observați anumite probleme fie la interior – infiltrații, fie la exterior – elemente de racord avariate, profile deteriorate etc. Acestea constituie semne care pot indica faptul că acoperișul casei va avea nevoie de reparații, sau chiar va trebui să înlocuiți vechiul sistem de învelitoare cu unul noul.

În anumite situații, costurile pentru întreținerea unui acoperiș care are nevoie în mod constant de reparații pot aduce o gaură mai mare în buget și vă vor face mereu să schimbați părți ale învelitorii.Din acest motiv, trebuie să aveți în vedere câteva recomandări pentru a nu vă confrunta, ulterior, cu probleme.

Cum se curăță acoperișul de țiglă metalică 

În condiții normale, acoperișul din țigla metalică își va păstra aspectul curat datorită precipitațiilor, dar, cu toate acestea, este recomandat ca în fiecare an să fie curățat de eventualele depuneri de frunze sau alte impurități.

De asemenea, o grijă sporită ar trebui acordată și sistemului de jgheaburi și burlane. Dacă acestea sunt blocate din cauza gheții sau a frunzelor uscate, poate apărea coroziunea. Din acest motiv, se recomandă îndepărtarea oricărui risc de blocare sau murdărie cu un jet de apă. În caz de nevoie, este indicată curățarea întregului sistem de drenaj.

Suprafețele trebuie curățate cu o perie moale și cu apă sub presiune, iar impuritățile din zonele afectate grav de murdărie pot fi îndepărtate cu ajutorul detergenților auto ecologici. Clătirea ar trebui realizată de la coama acoperișului către jgheaburi, după ce detergentul și-a făcut efectul timp de câteva minute.

Atenție! Utilizarea soluțiilor de spălare nepotrivite sau utilizarea în exces a soluțiilor de curățare pot distruge stratul de acoperire.

Iată câteva sfaturi de urmat pentru ca procesul de întreținere al acoperișului din țiglă metalică să se realizeze cu ușurință:

1. Întreținerea acoperișului este o activitate necesară indiferent de anotimp.

Ar trebui să nu sărim peste această etapă, întrucât lucrările de mentenanță trebuie realizate în mod constant pentru ca acoperișul casei să prezinte atribute estetice și durabile. Așadar, trebuie să fim atenți la frunzele care se strâng toamna în jgheaburi, la zăpada care se depune iarna, la burlanele astupate ș.a.m.d.

2. Materialele alese trebuie să fie expresia calității. 

Nu trebuie să vă scape niciun detaliu. Astfel, lemnul pentru șarpantă, spre exemplu, nu trebuie să aibă urme de mucegai, ci trebuie să fie perfect uscat.De asemenea, optați pentru elemente de tinichigerie confecționate din aceeași materie primă precum panourile de țiglă. Fără îndoială că montajul unui sistem complet de învelitoare de la un singur producător poate reduce considerabil riscul de apariție a problemelor tehnice sau estetice precum îmbinarea precară a elementelor, diferențe de nuanțe între produse, pierderea luciului sau decolorarea diferită în timp, probleme de montaj sau garanție ș.a.m.d.

3. Un alt factor important este mâna de lucru pe care o alegeți.

Apelați la profesioniști care să monteze corect acoperișul. De altfel, dacă sistemul de învelitoare nu este montat în mod corespunzător, veți avea nevoie de noi investiții privind întreținerea sa, iar de cele mai multe ori acestea pot fi costisitoare. Siguranța acoperișului va fi conferită de acccesoriile care asigură ermetizarea – folii anticondens, coame, dolii, borduri fronton, racorduri la calcan, șuruburi etc.

4. Atenție sporită la infiltrații. 

Dacă ne confruntăm cu astfel de probleme, nu trebuie lăsat nimic la voia întâmplării pentru că, în timp, problemele se vor agrava. Prin urmare, trebuie să găsim sursa infiltrațiilor și apoi să efectuăm reparațiile necesare.

Aceste lucrări de mentenanță trebuie realizate în mod constant, pentru ca acoperișul dumneavoastră să prezinte durabilitate și siguranță.