Greșeli frecvente în procesul de montare al sistemului de învelitoare

Acoperișul constituie una dintre componentele principale ale oricărei construcții, jucând un rol primordial pentru ca aceasta să fie desăvârșită atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere funcțional.

Deseori, ghidați de dorința de a economisi resurse prețioase – fie că este vorba despre timp, fie că e vorba despre investiții financiare – mulți oameni aleg în mod greșit produsul finit și implicit materia primă din care este realizat sistemul de învelitoare, ceea ce periclitează întreaga construcție.

Iată o listă în care pot fi regăsite cele mai frecvente greșeli pe care le fac proprietarii atunci când vine vorba despre montarea unui acoperiș și cum pot fi acestea evitate:

1. Utilizarea unor materiale de calitate inferioară

Cu toate că unii oameni susțin că un meseriaș talentat poate face o lucrare bună chiar dacă folosește materiale ieftine și de slabă calitate, acest lucru nu va fi valabil în multe cazuri, cu atât mai puțin în cazul montării unui sistem de învelitoare pentru o clădire. Astfel, dacă doriți să aveți un acoperiș cu adevărat durabil, care să-și păstreze funcționalitatea și aspectul chiar mai mult de 30 de ani, este de la sine înțeles că trebuie să luați în calcul achiziția unor materiale de calitate superioară.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că acesta va fi și montat în mod corespunzător, conform instrucțiunilor de montaj ale furnizorului, contribuind astfel la prelungirea durabilității sale.

2. Proiectarea incorectă a șarpantei și a șipcilor transversale 

Acoperișul este susținut de un schelet ce poate fi confecționat din lemn, beton sau metal. În termeni de specialitate, acesta este cunoscut sub denumirea de șarpantă. În cazul în care scheletul nu are suprafețele perfect plane sau șipicile transversale sunt amplasate la distanțe inegale, montarea greșită a acoperișului va începe chiar din acest stadiu, deoarece riscați ca țiglele să aibă îmbinări greșite sau chiar goluri între ele.

Un aport semnificativ îl are și materialul din care este realizată șarpanta, așadar în cazul în care lemnul este ud sau tratat defectuos, pot apărea dificultăți la nivelul stabilității acoperișului.

3. Tipul de învelitoare nu este ales în funcție de rezistența șarpantei 

Există cazuri în care se trece cu vederea peste acest aspect, așadar mulți „meseriași” construiesc o șarpantă mai puțin trainică și aleg drept învelitoare țigla din ceramică – un material mult mai greu decât țigla metalică, afectând în mod evident structura de rezistență a acoperișului.

Pentru a lua o decizie corectă, cel mai bine ar fi să urmați sfaturile și recomandările indicate de un arhitect.

4. Alegerea unui sistem de accesorii care nu se combină din punct de vedere funcțional sau calitativ 

De multe ori, clienții sau chiar montatorii aleg componente ale sistemului de învelitoare ce nu se combină între ele sau se comportă diferit în timp, aspecte ce vor periclita durata de viață a acoperișului sau vor duce chiar la pierderea garanției pentru anumite produse.

Evitați aceste probleme achiziționând întregul sistem de învelitoare de la același producător.

5. Modelele de țiglă metalică nu sunt alese în raport cu panta acoperișurilor 

Dat fiind faptul că nu orice tip de tablă se potrivește cu toate unghiurile de pantă, unul dintre aspectele pe care trebuie să îl luați în calcul constă în alegerea unui tip de tablă în conformitate cu înclinația acoperișului.

De pildă, în cazul unui acoperiș cu pantă mică este recomandat să fie utilizată o tablă care se montează prin clipsare sau dublă fălțuire, iar pentru un acoperiș care are pantă înaltă este indicat un model clasic de țiglă metalică.

6. Montarea sistemului pluvial nu este executată în mod corespunzător sau materialele utilizate sunt de slabă calitate

Acestea se numără, de altfel, printre cele mai frecvente greșeli întâlnite în montarea acoperișurilor, fapt pentru care trebuie să acordați o atenție deosebită în procesul de selecție al produselor pe care le achiziționați, optând pentru jgheaburi și burlane confecționate din materiale bune și cu garanții asumate de producătorii de materii prime.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți și ca sistemul de drenaj să fie montat în mod adecvat.

Urmariti intreg procesul de montaj al invelitorii: