Intre 19 și 22 noiembrie 2014 a avut loc la București cea de-a XXV-a ediție a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri. Este prima competiție de acest gen din țara noastră, organizată de Asociația Națională a Montatorilor de Acoperișuri din România. Compania ROOFART a fost prezenta prin intermediul furnizorului suedez de tabla, SSAB.
Cu o tradiție de peste un sfert de secol, Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri beneficiază de experiența și notorietatea IFD, organizație care și-a propus ca, prin acest concurs, să atingă câteva obiective importante pentru branșă:
• apropierea între tinerii montatori și armonizarea pregătirii profesionale în diferitele țări membre IFD și nu numai;
• prezentarea producătorilor relevanți din țările participante;
• conștientizarea publicului de importanța pregătirii în domeniul acoperișurilor;
• reliefarea avantajelor pregătirii la locul de muncă și creșterea respectului pentru industrie;
• promovarea profesiei de montator și specialist în acoperișuri;
promovarea învățământului de specialitate în rândul tinerilor;
• stabilirea unor standarde de performanță pentru profesioniști;
creșterea gradului de complexitate a meseriilor, adaptarea la sistemele moderne de lucru.
Cele 3 secțiuni de concurs:
Acoperișuri clasice
Acoperișuri terasă (etanșeizări)
Acoperișuri metalice
Secțiunea de ”Acoperișuri metalice” presupune acoperirea cu tablă din diferite materiale metalice a unor suprafețe prestabilite, asigurând și de această dată integrarea și etanșeizarea unor ferestre de mansardă Velux. Miza este stăpânirea operațiunilor de fălțuire, amplasarea corectă, în ordine, a elementelor metalice, protejând straturile termo- și hidroizolante aplicate anterior. ROOFART Romania a sustinut prin intermediul furnizorului suedez de materie prima, compania SSAB, sectiunea acoperisurilor metalice – respectiv proba libera, de creativitate.
Un concurs al viitorilor specialiști
Așa cum arată și titulatura (IFD – World Championship of Young Roofers, până în 1999 fiind numit International Competition of Young Roofers), concursul de montaj este destinat tinerilor, vârsta lor fiind de maximum 26 de ani – element care a rămas bine stabilit încă de la prima ediție din 1988. Deși este o competiție care mizează pe idei precum performanța și materialele de calitate, există și scopuri indirecte: armonizarea pregătirii profesionale în diferitele țări membre IFD și nu numai, conștientizarea publicului și a tinerilor de importanța învățământului de specialitate în domeniul acoperișurilor, promovarea profesiei de montator și specialist în acoperișuri. Chiar dacă sunt promovate materialele și sistemele de lucru moderne, cele mai multe etape de lucru sunt realizate cu scule clasice, de mână, specifice acestei meserii de secole, fie că este vorba despre țiglă ceramică sau învelitoare metalică. Aceste unelte aparțin montatorului (doar echipamentele grele sunt asigurate de organizatori), fiind modul său de a se identifica – se demonstrează astfel respectul pentru tradiție, cunoașterea în detaliu a meseriei, a principiilor de bază, se păstrează un specific al branșei și un atașament față de aceasta.
Numărul țărilor participante este în creștere față de edițiile anterioare, ceea ce arată interesul tot mai mare pentru acțiunile organizate sub sigla IFD, dar și față de România, în contextul în care țara noastră este o punte de legătură între țările occidentale și Estul european. Așadar, la competiție participă circa 30 de echipe din Austria,Belgia, Cehia, China, Elveția, Estonia, Germania, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia,Ungaria, România, dar sunt așteptați și reprezentanți ai altor țări care și-au arătat interesul în calitate de observatori sau aspiranți la o participare în anii următori. Așa cum remarcați, și țara noastră este reprezentată, IFD susținând proiectul de a se organiza în viitor un concurs național, sub patronajul acestei organizații.
Mai multe informatii puteti gasi pe paginile: A XXV-a ediție a Campionatului și Castigatorii campionatului.