Condițiile meteorologice din România favorizează inevitabil apariția condensului sub sistemul de învelitoare, condens care, acumulat în exces și neeliminat pe parcursul unui an, poate cauza deteriorarea materialelor din care acoperișul este realizat.
Pentru evacuarea condensului, acoperișul trebuie să dispună de un sistem de ventilare foarte bine pus la punct. Perioadele în care acoperișul este predispus la formarea condensului sunt cele în care temperatura din exterior și cea din interiorul casei variază foarte mult (ceea ce înseamnă că acest lucru se întâmplă atât vara, cât și iarna, seara și dimineața). Totodată, căldura excesivă a soarelui încălzește țigla metalică în permanență, sub aceasta temperaturile putând ajunge și până la 80 de grade Celsius.
În lipsa unui sistem de ventilare adecvat, apa provenită din formarea condensului nu va fi eliminată, ci va stagna sub învelitoare, cauzând multiple pagube: favorizarea apariției rapide a coroziunii pe suprafața interioară a panoului de țiglă metalică, deteriorarea foliei anti-condens, infiltrații, apariția mucegaiului, deteriorarea structurii de lemn, diminuarea confortului termic la nivelul mansardei și camerelor de la nivelul superior, etc.
Ce se întâmplă, mai exact, în lipsa unei ventilări eficiente la nivelul acoperișului?
Aerul cald care circulă pe sub învelitoare se numește aer static, care, în lipsa unei guri de aerisire pentru acoperiș, nu va putea fi evacuat. Prin ventilarea sistemului de învelitoare din țiglă metalică, sub panourile de țiglă metalică se va forma un curent de aer care nu va permite apariția condensului pe suprafața interioară a panourilor.
Ventilarea pe timp de iarnă
Iarna, acoperișul casei este plin de zăpadă, iar sistemul de scurgere a apei este blocat de aceasta. Căldura din interiorul casei se ridică la nivelul superior al casei unde va interacționa cu țigla metalică răcită de zăpadă și de gerul de afară. În mod inevitabil se va forma condens sub învelitoare și la nivelul elementelor componente ale acoperișului.
Picăturile de apă vor ajunge, pe de o parte, pe suprafața foliei anticondens, pe de altă parte, în sistemul pluvial, care este însă blocat de zăpadă. În această din urmă situație, la interacțiunea picăturilor de ploaie cu zăpada, acestea se transformă în mici bucăți de gheață, care vor rămâne în zona streșinii și vor crește în volum atât timp cât diferența de temperatură dintre interiorul și exteriorul casei va fi la fel de mare.
Ventilarea pe timp de vară
Din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii, țigla metalică va înmagazina căldură, motiv pentru care aerul static de sub aceasta va avea o temperatură la fel de ridicată, conducând la apariția condensului în momentul scăderii bruște a temperaturii exterioare.
Rolul sistemelor de ventilație în această situație este esențial pentru răcirea și evacuarea aerului supraîncălzit, readucând confortul și siguranța în utilizare a camerelor de la nivelul superior.
Soluții de preîntâmpinare a deteriorărilor cauzate de ventilarea deficitară a acoperișului
Cum țigla metalică este unul dintre cele mai rezistente și durabile materiale de construcții pentru acoperiș, soluțiile de remediere a problemei ventilației deficitare nu vizează înlocuirea acesteia cu alt material.
Pentru a preveni apariția condensului, care poate distruge structura de lemn pe care se sprijină învelitoarea, aceasta din urmă trebuie dotată cu un sistem de ventilare eficient. Așa cum am văzut, aerul care circulă între foile de tablă și astereală trebuie să aibă o temperatură constantă medie și să fie, în cele din urmă, evacuat. Pentru ca toate acestea să fie posibile, trebuie să dispuneți de un acoperiș dublu ventilat.
Acest sistem dublu presupune existența unei guri de admisie a aerului și a uneia de evacuare. Dacă admisia se va realiza prin partea inferioară a învelitorii, aproape de streașină, evacuarea aerului se va realiza în partea superioară a acesteia, în zona de amplasare a coamei – mai exact pe sub coamă. De aceea, pentru a se efectua acest proces, închiderea panourilor de țiglă metalică în partea superioară a acoperișului, se va realiza prin utilizarea unei “benzi speciale de ventilare”, care permite circulația aerului din interiorul acoperișului spre exteriorul acestuia.
Condensul se poate forma și ca urmare a obturării admisiei de aer din zona coșoroabei cu vată minerală sau cu alte elemente termoizolante. Ca o consecință a acestui act voit sau accidental, umiditatea formată în zona de sub învelitoare va cauza deteriorări serioase la nivelul structurii de lemn, favorizând apariția mucegaiului și a ciupercilor de pivniță, formate la nivelul superior al locuinței, de data aceasta.
În același timp, alegerea meseriașilor din cadrul unei firme specializate, care au cunoștințele necesare astfel încât să fie conștienți de toate aceste informații și de modul în care o ventilare eficientă poate prelungi cu mult durata de viață a acoperișului, este un pas esențial pentru a preîntâmpina deteriorările de orice natură.
Concluzionând, vă sfătuim să alegeți în continuare materiale de calitate pentru sistemul de învelitori, în acest caz, recomandarea noastră este oțelul nordic SSAB, regăsit în componența țiglei metalice Umbrella® clasică și Umbrella® cu prinderi ascunse (dublu-modulară). Alături de aceasta, echipa de muncitori experți și opțiunea pentru un sistem de ventilare eficient și adaptat acoperișului casei vă vor asigura confortul și siguranța de care aveți nevoie în fiecare zi.
Pentru mai multe detalii despre cum se ventilează corect acoperișul unei case, nu ezitați să luați legătura cu noi! Cel mai simplu o puteți face la telefon, pe chat sau prin formularul de contact.