Acoperișul casei este supus în permanență agresiunilor externe. Aerul poluat, soarele, precipitațiile, furtunile, grindina, radiațiile UV – toate acestea conduc, cu timpul, la degradarea învelitoarei. Deși materialele destinate construcției acesteia sunt realizate în așa manieră încât să reziste pentru un timp foarte îndelungat, condițiile climatice extreme pot diminua acest timp, din păcate. În lipsa unei îngrijiri corecte a acoperișului, acesta poate necesita ample lucrări de reparații sau chiar înlocuire, fiind necesar să se piardă atât sume semnificative de bani, cât și timp prețios.
Dacă iarna acoperișul casei este acoperit, în mare parte, de zăpadă, rolul sistemului pluvial fiind de această dată în centrul atenției, pe timpul verii materialul învelitoarei (țigla metalică, țigla ceramică, șindrila etc.) are foarte mult de suferit din cauza temperaturilor ridicate și a ploilor de vară torențiale, mai ales dacă ne gândim la cât de schimbătoare este vremea în ultimul timp și la cât de violente au devenit furtunile. Îngrijirea pe timp de vară este, deci, esențială pentru a preveni apariția deteriorărilor atât la nivel funcțional, cât și la nivel estetic.
Ritualul de îngrijire al acoperișului pe timpul verii
Pe timpul verii acoperișul este supus mai multor factori agresivi, motiv pentru care, pentru ca nici în sezonul cald, dar nici în sezonul rece să nu avem parte de surprize neplăcute, iată sfaturile noastre pentru îngrijirea corectă a învelitoarei:
- Verificați starea șuruburilor și a garniturilor din jurul acestora
Dacă garniturile s-au distrus, apa se poate infiltra în structura acoperișului cauzând daune. Dacă șuruburile s-au desprins, următorul pas este ca și țigla metalică să se desprindă, putând fi luată de vânt și, pe lângă daunele aduse acoperișului, aceasta poate fi un pericol atât pentru persoanele aflate în apropiere cât și pentru anumite obiecte.
- Verificați dacă există țigle sparte, panouri de țiglă metalică desprinse sau crăpate
Este primul și cel mai important pas pentru îngrijirea acoperișului, căci asemenea situații pot determina infiltrarea apei provenite din precipitații și a diferitelor impurități ce pot detiora în timp folia anticondens, iar mai apoi, structura acoperișului, pereții și camerele de la nivelul superior al locuinței.
- Asigurați-vă că sistemele de ventilare funcționează la parametrii optimi
Spațiul aflat între învelitoare și structura de rezistență a acoperișului poate fi foarte grav afectat de umiditate și căldura excesivă. Menținerea căciulilor de ventilare deschise și evitarea astupării acestora cu materiale obturante, care nu permit aerului să circule sub țigla metalică, sunt pași esențiali, care vor face diferența în ceea ce privește menținerea sănătății acoperișului casei. Deși poate în momentul în care citiți aceste rânduri, acest pas nu pare atât de semnificativ, vă garantăm că ventilarea optimă a acoperișului va aduce diferențe notabile în ceea ce privește confortul în propria dumneavoastră locuință.
- Observă starea stratului de acoperire al învelitoarei
În urma schimbărilor bruște de temperatură, manifestate pe timpul verii, și ca urmare a ploilor și furtunilor agresive, la nivelul stratului de vopsea al țiglei metalice pot apărea mici fisuri care, nedepistate la timp, se pot mări și accentua, cauzând un aspect inestetic la nivelul acoperișului. De îndată ce aceste deteriorări au fost sesizate, reparațiile pentru acoperiș vor viza înlocuirea panourilor deteriorate cu altele noi, fie înlocuirea întregului acoperiș.
- Verificați starea și prinderea elementelor componente ale sistemului pluvial
Sistemele de drenare a apei au o foarte mare
importanță în timpul sezonului cu precipitațiilor abundente. Împiedicând
apa să stagneze la nivelul învelitoarei și să cauzeze astfel deteriorări la
suprafața acesteia, sistemele pluviale trebuie să fie foarte solide, să facă
față vântului puternic și cantităților însemnate de precipitații. Mai mult
decât atât, pe lângă verificările periodice ale sistemelor de prindere și de
îmbinare, trebuie să aveți în vedere posibilitatea înfundării burlanelor sau
blocarea jgheaburilor cu materiale aduse de precipitații și de vânt (pietre, nisip,
frunze, plante). În cazul în care nu se depistează la timp aceste posibile
blocaje, sistemul pluvial poate cauza mai multe daune decât ploaia în sine.
- Apelați la o firmă de specialitate pentru verificări periodice
Pentru că domeniul construcțiilor este complex, informațiile tehnice pot fi greu de învățat și de reținut. Poate că nu sunteți cu toții persoane tehnice și atunci verificarea tuturor acestor aspecte poate fi dificilă sau realizată într-un mod superficial. Este vital pentru siguranța membrilor familiei și a casei ca aceste verificări să fie realizate de o echipă specializată, capabilă să detecteze și cea mai mică defecțiune, care poate că ar trece neobservată de ochii necunoscătorilor.
Aceste verificări sunt necesare la toate acoperișurile de case sau de blocuri, indiferent de materialul din care sunt realizate și indiferent de garanția primită de la producători. Cu toate acestea, nu putem să nu vă sfătuim în a alege materiale superioare din punct de vedere al calității, atât pentru construcția învelitoarei, cât și pentru cea a sistemului pluvial. Recomandarea noastră este, ca de fiecare dată, oțelul nordic SSAB, a cărui rezistență a fost testată timp de peste 40 de ani în condiții climatice extreme.
Dacă ai nedumeriri sau nevoie de ajutor, te așteptăm să ne contactezi.