folie anticondens acoperis roofart

Care este rolul foliei anticondens

Folia anticondens este un material hidroizolant utilizat în montajul unui nou acoperiș sau în renovarea acoperișului existent al casei. Datorită proprietăților pe care le are, materialul este recomandat de către specialiști inclusiv în realizarea lucrărilor de izolație a mansardei.

Folia anticondens, cunoscută și sub numele de membrană de difuzie, este obținută în urma laminării fibrelor de propilenă cu densitate mare, proces din care rezultă o membrană nețesută cu două fețe distincte. O parte a foliei anticondens este permeabilă la vapori și se montează înspre interior, iar cealaltă parte este impermeabilă și se montează înspre exterior.

Atunci când face parte din sistemul unui acoperiș, o folie anticondens are rolul de a prelungi durata de viață a învelitorii, fără a fi necesare intervenții și reparații ulterioare. Din cauza schimbărilor de temperatură, apariția condensului la nivelul acoperișului este inevitabilă și poate cauza, printre altele, coroziune pe suprafața țiglei metalice sau deteriorarea structurii din lemn. Fiind montată sub învelitoare, folia preia condensul și protejează sistemul de eventualele daune care pot să apară din cauza umidității excesive. Fața impermeabilă a foliei anticondens este extrem de eficientă în a opri pătrunderea apei în structura acoperișului, facilitând scurgerea infilitrațiilor către jgheaburi.

În izolarea mansardei, o folie anticondens are rol de protecție, împiedicând apariția petelor umede provocate de scurgeri accidentale sau de condens. Astfel, nivelul de eficiență energetică poate fi unul mai ridicat și, în plus, nu va exista riscul apariției mucegaiului. De asemenea, fața permeabilă la vapori a foliei anticondens contribuie la ventilarea corespunzătoare a structurii.

Elementele de care trebuie să ții cont când alegi folia anticondens

Atunci când se alege folie anticondens este necesar să se țină cont de mai multe elemente, care determină calitatea și durabilitatea lucrării. Este vorba despre caracteristici de bază ale foliei, explicate detaliat în rândurile următoare.

Etanșeitatea la apă

Etanșeitatea la apă este un element care face referire la gradul de impermeabilitate pe care îl are o folie anticondens. În acest sens, există un standard utilizat la nivel mondial, iar clasa W1 de rezistență la pătrunderea apei este considerată cea mai eficientă. Clasificarea este făcută pe baza tipului de peliculă funcțională din folia anticondens. În cazul în care se va alege o folie anticondens clasificată mai slab din acest punct de vedere, există riscul ca acoperișul să se degradeze. Astfel, investiția inițială nu se va putea justifica, deoarece vor fi necesare reparații ale structurii acoperișului într-un timp mai scurt. Etanșeitatea la apă trebuie să se păstreze și pe durata procesului de îmbătrânire și uzură a foliei anticondens, asigurând în continuare o rezistență sporită la umezeală. Având în vedere că principalul rol pe care îl are o folie anticondens este acela de a opri pătrunderea apei în structura acoperișului, etanșeitatea la apă este un criteriu elementar în funcție de care trebuie ales materialul.

Permeabilitatea vaporilor

Denumit și coeficient de transfer al vaporilor sau mai simplu, premeabilitatea vaporilor, această caracteristică ne indică dacă folia aleasă dă voie vaporilor formați la interior, care apar în special din cauza alternațelor de temperatură, să fie evacuați prin evaporare în timpul “migrării lor” spre acoperiș. Am menționat anterior faptul că una dintre fețele foliei anticondens este permeabilă la vapori. Fără o permeabilitate bună la vapori, umiditatea s-ar acumula la nivelul termoizolației și a structurii de lemn. Umiditatea poate să apară la nivelul acoperișului indiferent de anotimp, fie în timpul verii, când umiditatea aerului este ridicată, fie iarna, când aerul din casă este cald, iar structura acoperișului are o temperatură mai mică și se creează condens. Permeabilitatea foliei anticondens se măsoară folosind coeficientul SD (parametru de rezistență difuziv), iar cu cât valoarea acestuia este mai mică, cu atât folia anticondens este mai bună. Specialiștii spun că un coeficient SD cuprins între 0.015 și 0.030 este ideal pentru o folie anticondens folosită în sistemul acoperișului.

Rezistența împotriva temperaturilor ridicate

În timp, temperatura ridicată poate să afecteze eficiența pe care o are folia anticondens, care, din cauza căldurii excesive și a razelor UV, își pierde din proprietățile izolatoare. De aceea, cei care doresc să includă în sistemul acoperișului și folie anticondens, trebuie să țină cont de câteva sfaturi. Pe de o parte, este vorba despre rezistența foliei la razele UV, care depinde foarte mult de calitatea materialului. Există folie anticondens cu protecție împotriva razelor UV, insă aceasta este limitată la câteva luni. Cu cât învelitoarea se montează mai repede și folia anticondens este expusă mai puțin la radiațiile dăunatoare, cu atât mai mult se evită riscul degradării materialului. Dacă expunerea la razele UV poate fi evitată sau limitată, nu se întâmplă la fel și în cazul temperaturilor ridicate. Țigla metalică poate ajunge la o temperatură de aproximativ 80 °C în timpul verii, afectând proprietățile pe care le are folia. De aceea, rezistența pe care o are folia anticondens din acest punct de vedere trebuie să fie peste valoarea menționată.

Rezistența mecanică

Rezistența mecanică pe care o are o folie anticondens este un alt element deosebit de important. O rezistență sporită din acest punct de vedere poate face diferența încă din momentul în care este montată folie anticondens și, bineînțeles, mai târziu, în durata de viață a sistemului. În funcție de modalitatea prin care se realizează montajul acoperișului, folia anticondens poate să se deterioreze sau să se rupă. Acest lucru poate fi evitat, prin alegerea unei folii cu rezistență mecanică sporită. Ulterior, precipitațiile abundente pot deteriora suprafața foliei anticondens, ceea ce va duce la infiltrații care vor degrada termoizolația și structura de lemn a acoperișului. Specialiștii recomandă să se aleagă folie anticondens cu rezistență mecanică foarte bună, care poate susține până la doi metri cubi de coala de apă, fără să existe risc de infiltrații. Indici de măsurare a eficienței mecanice: rezistența la rupere transversală/ longitudinală, rezistența la tracțiune tranversală/ longitudinală și elongația.

Tipuri de folii anticondens

În completarea parametrilor diferențiatori dezvoltați mai sus, folia anticondens se mai poate clasifica și din punct de vedere al densității acesteia. Amintim câteva tipuri de folii anticondens: 95g/mp, 115g/mp sau 135g/mp. Cu cât greutatea acesteia este mai mare, cu atât putem vorbi de o folie superioară calitativ.

 

În concluzie, pentru a își îndeplini cu succes rolul un timp cât mai îndelungat, folia anticondens trebuie aleasă ținând cont de caracteristicile menționate, dar și de tipul său. Este adevărat că prețul unei folii de calitate este mai ridicat, însă pentru obținerea sa se utilizează cele mai noi tehnologii și cele mai eficiente materiale. Având în vedere faptul ca o folie anticondens corespunzătoare poate dubla durata de viață a acoperișului, investiția este justificată.

În categoria de Documentații/ Certificări, îți punem la dispoziție date și informații tehnice privind tipurile de folie anticondens comercializate de RoofArt, produse care merg “mâna-n mână” cu învelitorile metalice realizate în cadrul fabricilor noastre.

Dacă ai întrebări suplimentare, îți vom răspunde cu interes prin oricare mijloc ne vei contacta.