Acoperiș tablă fălțuită – Avantaje și Dezavantaje

Învelitoarea este unul dintre principalele elemente ale casei, care joacă un rol deosebit de important, aducând coerență construcției. De aceea, este necesar ca materialul ales pentru acoperișuri să fie cel potrivit, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic. Una dintre opțiunile disponibile pe piața de profil este tabla fălțuită – un material care are multiple proprietăți.

Tabla fălțuită este un material care se distinge prin gradul ridicat de formabilitate, maleabilitate, fiind indicat pentru utilizare și în cazul în care panta acoperișului are aproximativ 3-4 grade, adică o înclinație de 5.5-7%, dar și la înclinații foarte mari, chiar utilizări verticale pe fațade. Aceasta este o alegere tot mai populară printre cei care sunt în căutarea unei soluții moderne și eficiente pentru acoperișuri. În același timp tabla fălțuită este agreată și pentru restaurarea acoperișurilor istorice ale clădirilor de patrimoniu. Accesând galeriile foto din site, vor putea fi observate astfel de cazuri de reabilitări.

Află mai multe despre avantajele și dezavantajele pe care le oferă utilizarea tablei fălțuite pentru acoperișuri și decide dacă aceasta este soluția potrivită pentru sistemul de învelitoare a casei tale.

Avantaje acoperișuri tablă fălțuită

Tabla fălțuită pentru acoperișuri are mai multe avantaje, din punct de vedere tehnic și estetic deopotrivă.

Maleabilitate desăvârșită

Odată cu venirea sezonului rece, majoritatea sistemelor de acoperiș devin dificil de montat sau chiar imposibil. Nu este, însă, cazul tablei fălțuite. Foile de tablă folosite pentru confecționarea acesteia pot fi profilate/ îndoite la temperaturi de până la minus 15°C oferindu-i astfel avantajul maleabilității excepționale.

Montajul fără perforare

Sistemul de prindere a tablei fălțuite (sistem de prindere a tablei în falț), care nu presupune găurirea panourilor de tablă cu șuruburi, este un avantaj major față de alte tipuri de învelitori, asigurând în acest fel nu doar aspectul uniform, ci mai ales rezistența produsului timp îndelungat.

Durabilitate ridicată

În ciuda faptului că tabla fălțuită are o greutate ușoară și este un material flexibil, este extrem de durabilă, dacă se alege un produs de calitate. Durabilitatea unor astfel de acoperișuri este dată de prinderile tablei, dar și de calitatea materiei prime (oțel), a stratului de vopsea și a celui de zinc.

Fixarea tablei fălțuite de astereală prin intermediul unor cleme speciale ajută foarte mult la creșterea rezistenței acoperișului în fața condițiilor meteo neprielnice (vânt puternic) și la eliminarea factorilor de coroziune, prelungindu-i, astfel, durabilitatea.

În ceea ce privește calitatea produsului, în acest caz sunt luate în calcul detalii tehnice precum proveniența materiei prime, grosimea pe care o are tabla fălțuită, cantitatea stratului de zinc și vopseaua. De exemplu, tabla fălțuită GreenCoat PLX Pro BT este un produs extrem de durabil, fiind realizată din oțel nordic SSAB, cu o grosime de minim 0.6 mm, care rezistă în cele mai aprige condiții de mediu. Materialul este prevăzut cu un strat de zinc de 350 gr/mp, cu proprietăți anticorozive, iar straturile de grund și vopsea au rol de protecție, oferind un plus de rezistență.

Concret, alegând tabla fălțuită, poți beneficia de un acoperiș durabil, cu o durată de exploatare de 60 de ani. Protecția anti coroziune și cea pentru menținerea culorii sunt garantate timp de 40, respectiv 30 de ani.

Estetică plăcută

Datorită aspectului său minimalist, tabla fălțuită nu influențează negativ felul în care arată întreaga casă. Aceasta este alegerea ideala atât pentru case cu arhitectură modernă, cât și pentru case inspirate din arhitectura tradițională simplă, însă adaptate stilului contemporan.

Dezavantaje acoperișuri tablă fălțuită

Există câteva aspecte legate de tabla fălțuită care pot fi considerate dezavantaje. De fapt, discutăm despre mici inconveniente, care se pot rezolva prin diverse soluții.

Costuri ridicate de achiziție, producție și montaj

La prima vedere, tabla fălțuită are un cost mai ridicat, în comparație cu țigla metalică profilată, de exemplu. Acestui cost i se adaugă și cel pe care îl implică montajul, care este indicat să fie realizat de către specialiști. Fiind un produs de calitate premium și cu aspecte inedite de montaj, nu vei putea apela la orice echipă de montatori de acoperișuri. Aceștia trebuie să fie specializați și familiarizați înainte, participând la cursuri realizate de compania producătoare, în cazul nostru de RoofArt, și să aibă experiențe anterioare în lucrul cu tabla fălțuită. În acest fel, vei avea siguranța că investiția ta a meritat întru totul și vei beneficia de garanția oferită de producătorul de materie primă.

Chiar dacă costurile implicate par la prima vedere ridicate, având în vedere că tabla fălțuită de calitate rezistă foarte mult în timp, dar și faptul că astfel de acoperișuri au nevoie de o mentenanță scăzută, dacă sunt montate corect, toate costurile se vor amortiza în timp iar dvs. vă veți putea bucura de un produs cu caracteristici excelente.

Gamă restrânsă de culori

Uneori calitatea vine cu anumite compromisuri. Întradevăr, nu vei putea alege dintr-o paletă extrem de variată de materiale, grosimi, culori, finisaje, precum în cazul unei țigle metalice de exemplu, dar poți fi convins că un produs mai bun pe piață nu există. Culorile din care poți alege sunt adaptate nevoilor pieței, cum ar fi nuanțe de gri sau maro, privite ca atemporale de specialiștii în domeniu – arhitecți și designeri.

În concluzie, indiferent de tipul de material pentru acoperișuri ales pentru proiectul casei tale, îți recomandăm să apelezi la RoofArt pentru consultanță specializată. Specialiștii din echipa RoofArt sunt familiarizați atât cu detalii care țin de alegerea materialului – tablă fălțuită sau alt tip – dar îți pot oferi și informații legate de execuția corectă a acoperișului.