tigla metalica

Protecția împotriva coroziunii: Cum prelungești durata de viață a țiglei metalice?

Toată lumea visează la un acoperiș care să dureze o veșnicie. Cu toate acestea, chiar și cele mai rezistente materiale, precum țiglele metalice, au nevoie de o anumită îngrijire pentru a-și păstra calitățile pe termen lung. Unul dintre cei mai mari inamici ai oricărui material metalic este coroziunea, o problemă care poate scurta durata de viață a produsului și de care nu este ferită nici țigla metalică.

Dacă ai investit într-un acoperiș din țiglă metalică sau te gândești să faci acest lucru, trebuie să știi că durata lui de viață poate fi prelungită cu ajutorul unor măsuri simple. Ți le explicăm în rândurile care urmează.

Alegerea tipului de țigle metalice

Protecția împotriva coroziunii începe cu alegerea potrivită a materialului. Cu cât este mai calitativă materia primă din care sunt făcute țiglele, cu atât șansele de apariție a coroziunii se diminuează sau sunt chiar zero. Dacă ai cumpărat sau intenționezi să cumperi țiglă metalică de la RoofArt, ești deja pe drumul cel bun.

Țigla metalică din portofoliul RoofArt, fie că vorbim despre modelul Umbrella, Arctica sau Nordica, este făcută dintr-un material cu rezistență sporită la coroziune: oțelul suedez SSAB. Câteva dintre caracteristicile care transformă țiglele metalice RoofArt din clasa Mat Premium Plus într-o alegere excelentă pentru acoperișul tău sunt masa stratului de zinc de 275g/mp și acoperirea GreenCoat Pural BT 50µm.

Acoperirea GreenCoat a țiglei metalice din portofoliul nostru este o inovație SSAB menită să ofere o protecție suplimentară împotriva coroziunii, fiind totodată și o opțiune ecologică. Referitor la stratul de zinc, acesta nu doar că îmbunătățește estetica produsului, dar joacă un rol important în protecția sa împotriva factorilor de mediu. Zincul, fiind un metal anod, își sacrifică propria integritate pentru a proteja metalul de bază de coroziune.

Datorită acestor specificații unice, țigla de la RoofArt are o garanție anticoroziune de 50 de ani.

Montajul țiglei metalice

Știai că acoperișul tău poate fi supus unui risc crescut de coroziune, dacă nu este montat corespunzător? O instalare corectă este esențială pentru durabilitatea țiglei metalice. De aceea, este recomandat să lucrezi cu profesioniști cu experiență, care să se asigure că fiecare bucată de țiglă este fixată corespunzător.

Fie că optezi pentru un acoperiș din tigle clasice sau pentru unul din țigle cu prinderi ascunse (vezi modelul Umbrella din portofoliul nostru), este esențial ca montajul să fie realizat corespunzător, pentru a elimina riscul infiltrării apei printre panourile de țiglă, acolo unde poate cauza apariția ruginii.

De asemenea, din etapa de montaj nu ar trebui să lipsească pasul în care instalezi folia anticondens, care asigură un mediu optim la nivelul sistemului de învelitoare. Condensul poate coroda țigla metalică de-a lungul timpului, iar folia anticondens va elimina acest risc.

Întreținerea acoperișului din țigle metalice

Chiar dacă țigla metalică este robustă și montajul a fost realizat corect, acumularea de frunze, crengi sau alte reziduuri poate provoca stagnarea apei. Aceasta, la rândul său, accelerează procesul de coroziune. Așadar, te sfătuim să îți cureți acoperișul folosind o mătură cu perii moi sau un furtun cu presiune scăzută.

În timpul iernii, întreținerea acoperișului trebuie făcută de fiecare dată în urma căderilor masive de zăpadă. Acumularea de zăpadă și gheață poate pune presiune asupra țiglei metalice, pe lângă medium umed pe care îl creează. Folosește instrumente adecvate pentru a îndepărta stratul de zăpadă și gheață fără a zgâria sau deteriora țigla.

În plus, este necesară o verificare amănunțită a acoperișului măcar o dată pe an sau după furtuni puternice. Verifică dacă există semne de coroziune, fisuri sau orice altă deteriorare care ar putea să scurteze durata de viață a țiglei. Dacă observi orice fel de semn de deteriorare la nivelul țiglei metalice, nu amâna momentul și consultă o echipă de specialiști. Reparațiile rapide previn extinderea problemei și, implicit, costurile mai mari.

Așadar, cu puțină atenție la detalii și grijă, poți prelungi considerabil durata de viață a acoperișului tău din tigle metalice. Investește timp și, la nevoie, resurse, pentru a te asigura că acoperișul tău rămâne la fel de solid și estetic pe cât a fost atunci când l-ai instalat. Și nu uita că echipa RoofArt este aici să te ajute cu sfaturi sau recomandări!