10 sfaturi despre cum să alegi cel mai bun tip de acoperiș pentru casa ta

În ultimii ani, industria construcțiilor a luat amploare din ce în ce în ce mai mult, astfel că produsele existente pe piață sunt îmbunătățite în mod constant. De altfel, varietatea acestora poate îngreuna câteodată decizia de achiziționare, iar, când în joc se află siguranța casei tale, nu îți poți permite să faci alegeri greșite.

Iată ce aspecte ar trebui să iei în considerare atunci când alegi materialul pentru construirea acoperișului:

1. Tipul de acoperiș

Înainte de a alege modelul de acoperiș va trebui să ții cont de arhitectura clădirii și de rezultatele pe care dorești să le obții. Cele mai întâlnite tipuri de acoperiș sunt cele confecționate din:

Țiglă metalică;
Șindrilă bituminoasă;
Țiglă ceramică;
Tablă fălțuită.
Țineți cont de avantajele pe care le oferă fiecare

Dintre acestea, cele confecționate din țiglă metalică și din tablă fălțuită dețin avantaje din punct de vedere al prețurilor, al ușurinței în montaj și întreținere, chiar și din punct de vedere al durabilității.

2. Rezistența

În primul rând, un acoperiș ar trebui să reziste timp îndelungat în condiții de vreme rea – ploi, vânt, furtuni etc. De asemenea, materialul ales ar trebui să fie rezistent la zgâriere și la acțiunea ultravioletelor.

În cazul acesta, este indicat să ții cont de recomandările producătorilor și să optezi pentru montarea unui acoperiș care să fie durabil în timp. De pildă, oțelul nordic ocupă un loc fruntaș în topul celor mai apreciate materiale datorită calității superioare de care dă dovadă.

3. Designul

Un alt aspect de care ar trebui să ții cont atunci când instalezi tipul de învelitoare se este designul. Fără îndoială că orice proprietar își dorește un acoperiș estetic care să se potrivească cu detaliile decorative și care să confere armonie la nivelul întregii clădiri.

Pe piața de specialitate există materiale potrivite pentru orice tip de arhitectură – clasică, mediteraneană, rustică etc. În plus, pentru crearea unei armonii vizuale, la fel de importantă este și culorea pe care o are materialul ales.

4. Ușor de montat

Un alt atribut pe care ar trebui să îl aibă un acoperiș de calitate constă în ușurința cu care este montat. Tehnologia a evoluat foarte mult, mai ales în ultimii ani, astfel că există produse pe piață care nu necesită munca unei echipe mari de specialiști, ci sunt suficiente două persoane pentru a instala sistemul de învelitoare.

În plus, dacă optezi pentru un acoperiș care se montează cu dificultate, automat va crește și costul lucrării executate.

5. Ușor de întreținut

Atunci când alegi sistemul de învelitoare, ar fi indicat să acorzi atenție modului de întreținere pe care îl presupune materialul pentru care optezi.

De multe ori, cheltuielile de mentenanță se dovedesc a fi mult mai mari decât ne-am dori, așadar se recomandă să alegem un tip de învelitoare calitativ încă de la început pentru a evita surprizele neplăcute mai târziu.

6. Garanția

Un alt aspect destul de important când vine vorba despre alegerea materialului pentru acoperiș este garanția.

Fie că vorbim despre garanția anticoroziune, despre garanția pentru menținerea culorii sau despre o durată de exploatare îndelungată, este vital să ne asigurăm că sistemul de învelitoare ales prezintă garanții pe termen lung.

7. Gamă variată de culori

Așa cum spuneam, culorile alese desăvârșesc aspectul acoperișului, astfel că, la ora actuală, pe piața de specialitate există opțiuni variate care îndeplinesc până și cele mai mari exigențe ale obținerii unui design reușit.

8. Greutatea redusă

De exemplu, un acoperiș din țiglă metalică poate fi ales în detrimentul unui alt tip de acoperiș confecționat din materiale mai grele (cum este, de pildă, țigla ceramică).

De regulă, se recomandă utilizarea unei astfel de învelitoare în cazul structurilor care nu permit încărcări suplimentare mari.

9. Raport excelent calitate-preț

Nu în ultimul rând, este indicat să ții cont de investiția pe care urmează să o faci orientându-te către acele oferte care sunt accesibile și, totodată, calitative din punct de vedere al materiei prime folosite și al garanțiilor asigurate.

10. Accesoriile de acoperiș

Pentru că un acoperiș ar fi incomplet fără sistemul pluvial și alte accesorii specifice (folii anticondens, coame, dolii, borduri fronton, racorduri calcan, șuruburi s.a.m.d.), este extrem de important să acorzi o atenție specială și acestor elemente.

Cel mai bun sfat în acest sens este săachiziționezi toate accesoriile de tinichigie de la același producător pentru a nu exista diferențe tehnice sau estetice ale calității.

În mod contrar, s-ar putea să observi diferențe de nuanțe între produse, pot apărea diferite probleme de montaj sau de garanție. Astfel, dacă optezi pentru un acoperiș din țiglă metalică, de exemplu, ar fi bine să alegi elemente de tinichigerie confecționate din aceeași materie primă.

De asemenea, același sfat este valabil și pentru sistemul pluvial alcătuit din jgheaburi și burlane. Acesta este esențial din punct de vedere al funcționalității avute – și anume aceea de a colecta și de a asigura scurgerea apei rezultată în urma ploilor sau topirii zăpezii.