izolare acoperis

Izolația acoperișului – ce trebuie să ai în vedere și câte tipuri de izolație există

Izolația acoperișului este o parte esențială a oricărei construcții. Acest lucru se datorează faptului că are o funcție de protecție, care contribuie semnificativ și la sporirea performanței energetice a casei. În continuare vom aborda această temă, analizând diferitele tipuri de izolație pentru acoperișuri, cu avantajele și dezavantajele aferente fiecăreia.

Ce este izolația acoperișului

Izolația acoperișului are rolul de a funcționa ca un strat protector între acoperiș și construcție. Aceasta protejează structura casei de infltrarea apei, de praf și de vânt.

În acest spațiu, se creează o barieră care păstrează vaporii din interiorul casei, delimitându-i de cei care se formează deasupra, unde acoperișul intră în contact cu exteriorul.

Ce condiții ar trebui să îndeplinească izolația pentru acoperiș?

  • Rezistență la apă

Fiecare acoperiș este supus constant factorilor meteorologici, în mod special precipitațiilor, motiv pentru care este necesară izolația. Majoritatea materialelor utilizate în acest scop pot drena cantitatea de apă în mod corespunzător către sistemul de jgheaburi și burlane al construcției.

  • Etanșeitate + rezistență la vânt

Pentru a limita cât mai mult posibil pierderile de energie, etanșitatea izolației pentru acoperiș este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere, întrucât are o importanță majoră în ceea ce privește eficiența termică.

Este important astfel să protejăm acoperișul și împotriva vântului. În plus, căldura din casă nu trebuie să găsească niciun punct prin care să „scape”, mai ales prin gurile de aerisire. Atunci când se aplică izolația, trebuie să te asiguri că materialele se potrivesc perfect.

  • Să permită trecerea vaporilor

O izolație bună pentru acoperiș trebuie să fie impermeabilă pentru apă și vânt, dar să permită trecerea vaporilor. Umezeala care se acumulează la nivelul izolației trebuie să poată să iasă și să se vaporizeze.

În unele cazuri, materialul de izolație se poate umezi, iar capacitatea de izolație se va diminua. În acest context, poate apărea mucegaiul, ceea ce este de nedorit. De aceea, stratul de izolație trebuie să fie confecționat dintr-un material care să faciliteze circulația vaporilor de aer.

Tipuri de izolație pentru acoperiș

Există mai multe tipuri de materiale care pot îndeplini funcția de izolație pentru acoperiș. În cele ce urmează, le vom prezenta pe fiecare dintre acestea:

  1. Izolație de acoperiș cu spumă poliuretanică

Primul tip de izolație pentru acoperiș este cel cu spumă poliuretanică. Aceasta poate fi aplicată pe orice fel de suprafață (lemn, metal, beton), fapt care o face potrivită atât pentru izolația acoperișurilor noi, cât și pentru cele vechi, precum și pentru acoperișurile plane sau înclinate.

Pulverizată într-un strat subțire, spuma se comportă ca un înveliș care oferă confort interiorului, lăsând totodată acoperișul să respire. Avantajul său cel mai mare îl prezintă faptul că nu trebuie aplicată de mai multe ori, întreaga suprafață fiind izolată complet și etanș chiar și în locurile greu accesibile.

Cu toate că nu este foarte greu de aplicat, trebuie să mențioanăm faptul că această izolație se realizează doar în prezența unui specialist – partea bună este că nu ar trebui să dureze mai mult de o zi.

  1. Izolație acoperiș cu celuloză

Ca și izolația cu spumă poliuretanică, prezența unui specialist este absolut necesară și în cazul izolației pentru acoperiș cu celuloză. Acesta va pompa cu presiune celuloza în acoperișul tău. Se creează o „fereastră” prin care se injectează celuloza cu presiune, ajungând chiar și în locurile greu accesibile.

Materialul utilizat este organic, tratat pentru a preveni apariția mucegaiului sau a insectelor și nu doar că se izolează termic acoperișul, dar se izolează și fonic, celuloza fiind un izolator acustic foarte performant. În plus, acest tip de izolație este ecologic și are o durată de aplicare redusă, de doar câteva ore.

  1. Izolație de acoperiș cu polistiren

Cu toate că sub raportul prețului polistirenul este foarte tentant, acesta nu numai că este mai puțin folosit, dar este și mai puțin eficient.

Însă, având în vedere evoluția climatologică din România, se recomandă pentru această etapă constructivă 15 cm de polistiren, ceea ce va diminua spațiul podului (mai ales dacă este mansardat) semnificativ, mai ales dacă vei izola pereții și pardoselile.

Ca mod de aplicare, acesta se montează în două straturi. Între căpriorii acoperișului se așează primul strat de 10 cm, dacă este nevoie, plăcile se vor tăia conform spațiului dintre căpriori. După primul strat se for monta șipci de lemn al căror rol este de a susține cel de-al doilea rând de polistiren, de data aceasta de 5 cm.

Pentru a evita punțile termice stratul 2 nu trebuie să se suprapună cu stratul 1, mai exact partea unde se termină prima placă ar trebui să fie localizată la jumătatea plăcii din stratul 2.

În cazul în care situația o impune se aplică peste cele două rânduri de polistiren o membrană/ folie împotriva vaporilor. La final se montează sistemul pentru aplicarea plăcilor de gips-carton.

  1. Izolație de acoperiș cu vată minerală (bazaltică sau de sticlă)

Vata minerală și-a câștigat reputația de-a lungul timpului datorită modului facil în care se montează, ea putând fi aplicată atât de o persoană cu experiență, cât și de către un amator. În plus, faptul că este ignifugă reprezintă un alt criteriu ce o plasează în topul preferințelor.

Însă avantajele vatei minerale nu se rezumă doar la aceste două aspecte, rezistența termică, izolarea acustică și rezistența la apă fiind alte beneficii care o recomandă în izolarea acoperișului.