reparații acoperiș

Sfaturi utile privind reparațiile sau înlocuirea unui acoperiș

Fiind depășit ca performanță, un acoperiș vechi și inestetic are nevoie de reparații serioase. Și pentru că este vorba despre siguranța și confortul familiei tale, demersurile privind înlocuirea lui nu ar trebuie privite ca pe o cheltuială, ci ca pe o investiție pe termen lung.

În funcție de suprafață, de gradul de complexitate, dar și de echipa de montaj la care apelezi, durata înlocuirii unui acoperiș poate să difere, de la câteva zile la o săptămână sau chiar mai multe.

Semne că acoperișul tău are nevoie de reparații

Indiferent de tipul de învelitoare, acoperișul are nevoie de o verificare atentă de cel puțin două ori pe an. Dacă acesta necesită în mod frecvent reparații și operațiuni de vopsire, atunci e posibil să fie nevoie de o renovare completă, sau, mai bine spus, de o lucrare de înlocuire de la zero.

Din păcate, însă, mulți proprietari nu observă la timp faptul că acoperișul are nevoie de reparații ceea ce generează în mod automat cheltuieli suplimentare neașteptate.

Și, pentru că nimănui nu îi plac surprizele neplăcute – mai ales când e vorba despre siguranța căminului, pentru a evita astfel de incidente este recomandată verificarea periodică a acoperișului, mai ales după furtuni sau după încheierea sezonului rece.

De altfel, specialiști susțin că atunci când vine momentul să alegi un nou sistem de învelitoare pentru acoperiș, ar fi indicat să optezi pentru materiale de calitate superioară, care să îți ofere o garanție îndelungată. Un astfel de exemplu constă în țigla metalică cu acoperire bio în componența căreia intră oțelul nordic de cea mai bună calitate.

Iată câteva semne care îți pot servi drept indicii că acoperișul trebuie înlocuit:

  • Verifică podul, mansarda sau interiorul casei pentru a observa dacă acoperișul tău prezintă scurgeri. Altfel spus, petele de apă sau de gheață indică faptul că învelitoarea locuinței tale are nevoie de reparații sau, după caz, poate chiar de înlocuire.
  • În cazul unui acoperiș din țiglă ceramică, analizează-l pentru a vedea dacă există țigle sparte sau porțiuni care lipsesc (care au fost smulse sau distruse de furtuni). De asemenea, verifică dacă la nivelul acoperișului există țigle care sunt deformate și prezintă fisuri adânci. Dacă constați că doar câteva țigle lipsesc sau sunt sparte, atunci pot fi înlocuite cu ușurință. În schimb, dacă sunt multe dintre ele sunt curbate la margini și prezintă deformări, înseamnă că sunt învechite și că înlocuirea întregului acoperiș devine absolut necesară.
  • Verifică funcționalitatea sistemului pluvial, pentru a observa dacă are nevoie de reparații suplimentare sau dacă trebuie chiar să îl înlocuiești.
  • De asemenea, dacă pe tavan, pe pereți sau pe plafonul din podul casei, apar pete vizibile de mucegai, atunci e clar că acoperișul nu este în regulă și că se impune cel puțin o serie de reparații.
  • Facturi mari de energie termică și un grad de confort scăzut – pot fi atât semne că acoperișul are nevoie de lucrări de reparație, dar mai degrabă, că podul/ mansarda sau chiar întreaga locuință are nevoie de o izolație suplimentară.

Care sunt etapele înlocuirii unui acoperiș vechi

  1. Decopertarea – adică îndepărtarea învelitorii uzate;
  2. Înlocuirea elementelor de susținere din lemn deteriorate – grindă, căpriori, șipci și contrașipci;
  3. Instalarea foliei anticondens, material hidroizolant cu rol de protecție de eventualele infiltrații care pot ajunge sub învelitoare, facilitând scurgerea acestora către jgheaburi;
  4. Montajul unui nou acoperiș;
  5. Instalarea accesoriilor pentru acoperiș, a alementelor de închidere și etanșeizare:
  • șorț de ștreașină,
  • coamă circulară sau dreaptă și capacele aferente,
  • racorduri la pereții verticali,
  • dolii,
  • opritori zăpadă,
  • frontoane etc.

Detaliile fac diferența

Nu uita de verificarea periodică! Descoperirea din timp a unor probleme minore poate face diferența între lucrările de reparare și cele de înlocuire. Așadar, asigură-te în mod constant că acoperișul este într-o stare bună și că toate accesoriile de siguranță montate sunt bine fixate.

Alegerea unei învelitori de calitate superioară, precum și a unui sistem pluvial eficient, îți protejează casa de eventualele neplăceri.

În consecință, detaliile pot face diferența între un acoperiș estetic, funcțional și de lungă durată și un acoperiș cu performanțe scăzute.