Cum să îndepărtezi zăpada de pe acoperișul casei

Iernile în România nu sunt tocmai ușoare, majoritatea zonelor țării confruntându-se cu ninsori abundente și cantități însemnate de zăpadă de cel puțin câteva ori pe sezon. Astfel, cei care locuiesc la casă sunt nevoiți să-și ia din timp câteva măsuri care să reducă problemele apărute odată cu venirea înghețului și a zăpezii, iar deszăpezirea acoperișului și a burlanelor este una dintre cele mai importante operațiuni pe care aceștia le au de făcut. Zăpada acumulată în cantități mari pe acoperișul casei poate pune în pericol structura de rezistență a acestuia, în timp ce țurțurii formați pe jgheaburi și burlanele înghețate pot crea alte neplăceri, inclusiv infiltrații de apă care, pe termen lung, pot avea consecințe nedorite.

De aceea, curățarea la timp a zăpezii de pe acoperiș este foarte importantă. Procedeul, însă, nu este tocmai ușor.

Sfaturi pentru curățarea acoperișului încărcat cu zăpadă:

  • Alegerea uneltelor potrivite

În cazul în care casa nu este prea înaltă, majoritatea persoanelor încearcă să îndepărteze singure zăpada acumulată pe acoperiș, iar cele mai folosite unelte în acest sens sunt lopețile și măturile.

Pentru lopată, de exemplu, este recomandată achiziționarea unei cozi cu extensie telescopică, asemănătoare celor folosite de zugravi pentru pereții înalți, astfel încât să poată fi folosită mai ușor pentru zonele îndepărtate ale acoperișului, unde poate fi mai dificil de ajuns.

Sunt recomandate, de asemenea, lopețile de plastic, nu cele de aluminiu, și eventual greblele special concepute pentru astfel de operațiuni.

De altfel, în cazul măturii, este recomandată cea de paie și, de asemenea, se va dovedi mai utilă montarea unei cozi lungi.

În cazul în care găsiți porțiuni de gheață formate pe acoperiș, sub nicio formă nu este recomandată încercarea de a le îndepărta prin folosirea unei perii de sârmă.

  • Luarea unor măsuri de siguranță

Pentru că presupune urcarea pe o scară sau chiar pe acoperiș, tehnica curățării zăpezii pe cont propriu poate fi destul de periculoasă, riscându-se accidentarea celui care o efectuează.

De aceea, se recomandă asigurarea scării înainte de a urca pe ea, pentru a elimina riscul de alunecare a acesteia. Eventual, ar fi bine ca la operațiune să mai participe o persoană care să ajute în acest sens.

De asemenea, este nevoie de folosirea de încălțăminte specială, cu tălpi antiderapante, pentru a evita pe cât posibil accidentele.

  • Întocmirea unui plan înainte de a urca pe acoperiș

Având în vedere riscurile pe care le presupune o astfel de operațiune, s-ar putea să fie dificil ca fără un plan bine pus la punct, îndepărtarea zăpezii să poată fi făcută cu ușurință.

Astfel, este important să se țină cont de faptul că nu este recomandat să se înceapă din cel mai înalt punct al acoperișului, ci mai degrabă ar da rezultate împărțirea acoperișului în mai mult zone și începerea îndepărtării zăpezii de la margini spre centru.

De asemenea, este important ca, în cazul folosirii unei lopeți, să nu se curețe zăpada chiar începând de la țigla metalică, ci să se lase un strat de câțiva centimetri (2-3 cm) pe acoperiș. Acest lucru ajută la evitarea zgârierii panourilor de țiglă.

  • Montarea unor opritoare de zăpadă

Pentru a evita problemele ce pot apărea prin alunecarea necontrolată a stratului de zăpadă de pe acoperiș (afectarea sistemului pluvial sau producerea unor pagube pe zona de aterizare, inclusiv accidentarea unei persoane), pot fi montate la nivelul învelitorii anumite accesorii numite opritoare de zăpadă sau parazăpezi.

Forma și dimensiunea opritoarelor de zăpadă diferă în funcţie de tipul ţiglei, astfel că, pentru a le achiziționa, trebuie luată în considerare recomandarea producătorului acesteia.

  • Prevenirea formării țurțurilor pe streașina casei

Țurțurii de gheață pot, de asemenea, să creeze numeroase probleme, iar încercarea de a-i îndepărta prin rupere (lovirea cu o mătură sau o lopată) poate conduce la fisurarea jgheabului.

De aceea, este foarte importantă prevenirea apariției lor, prin curățarea zăpezii la timp.

În plus, foarte importantă este și curățarea jgheaburilor și a burlanelor încă din sezonul de toamnă pentru a asigura o mai bună scurgere a apei – lucru deosebit de necesar în momentul topirii zăpezii.

  • Optați pentru sistemele de degivrare

Fie ca locuiți la casă sau la bloc, jgheaburile și burlanele înghețate creează numeroase probleme, unele dintre ele chiar periculoase:

  • deformarea sau ruperea jgheaburilor și burlanelor
  • infiltrații de apă la streșini și deterioarea fațadelor
  • accidente cauzate de căderile de zăpadă, gheață și țurțuri, pe trotuare și mașini.

Menținerea în stare curată și uscată a sistemului pluvial previne toate aceste probleme, iar o soluție pentru păstrarea acestuia în condiții bune de funcționare îl reprezintă montarea unui sistem de degivrare.