culori modele tigle metalice

Cum alegi culoarea potrivită pentru acoperișul tău

Unul dintre factorii care influențează decisiv rezultatul final al unei construcții este designul. Din păcate, acestuia îi este acordată prea puțină atenție și de foarte multe ori rezultatele finale nu corespund din punct de vedere estetic cu stilul clădirii și nici cu personalitatea celor care o locuiesc.

Țigla metalică – un tip de învelitoare perfect din toate punctele de vedere

Tot mai multe persoane își îndreaptă în ultima vreme atenția asupra unui tip de învelitoare, mai exact asupra celui din țiglă metalică. De ce? Pentru că acest material este rezistent, durabil și se găsește într-o gamă variată de culori și modele.

Culoarea are un rol deosebit de important în ceea ce privește aspectul locuinței. Dat fiind faptul că țigla metalică se găsește într-o gamă foarte mare de culori, acoperișurile din acest material sunt ideale pentru aproape orice stil arhitectural.

Alegerea corectă a culorii acoperișului

Alegerea unei culori pentru acoperișul din țiglă metalică nu este chiar atât de simplă. Pentru a lua o decizie corectă, este necesar să se țină cont de următoarele:

1. Stilul arhitectural al casei

Culoarea țiglei metalice trebuie să se potrivească perfect cu particularitățile arhitecturale ale casei – pereții, ușile de exterior, ferestrele etc.

Pentru a obține un aspect echilibrat, cel mai bine ar fi să se aleagă o culoare care vine în completarea nuanțelor existente ale casei (din aceeași gamă coloristică). Dacă se dorește însă ca locuința să iasă în evidență, se poate opta pentru un acoperiș într-o nuanță mai puternică, de contrast. În acest caz trebuie să se țină cont de faptul că o alegere greșită poate face ca întreaga construcție să fie obositoare din punct de vedere vizual, fiind astfel recomandată consultarea unui specialist.

2. Sfatul specialiștilor

Înainte de a lua o decizie în privința culorii, este recomandat să se apeleze la sfatul experților. Dintre indicațiile acestora se pot menționa:

  • În cazul acoperișurilor simple, se potrivesc orice culori, chiar și cele aprinse.
  • Pentru o casă cu arhitectură complexă și cu un acoperiș multistructural, în mai multe ape, sunt potrivite culorile mai puțin stridente.
  • Construcțiile vechi din lemn arată bine în nuanțe clasice, tradiționale – cărămiziu, maro, brun.
  • Proprietarii locuințelor moderne pot opta pentru sisteme de învelitoare cu nuanțe neutre, de exemplu, gri sau negru.
  • Pentru cabane sau case situate in zone montane, se poate opta pentru un acoperiș de culoare verde ce va integra perfect construcția în cadrul natural.
  • Acoperișurile în culori aprinse, cum sunt, de pildă, cele roșii, vor evidenția orice construcție.
  • Pentru construcțiile de dimensiuni mai mari se recomandă culori mai deschise, iar pentru clădirile mai mici sunt potrivite culorile mai întunecate.

3. Eficiența energetică

Culoarea acoperișului contribuie la creșterea eficienței energetice a casei. Astfel, nuanțele deschise reflectă căldura soarelui și sunt recomandate în zonele cu un climat mai cald și cu mult soare, iar cele închise sunt ideale în zonele în care climatul este mai rece.

4. Acoperișurile caselor vecine

Cu toate că fiecare casă este unică și ar trebui să poarte amprenta personalității proprietarului, este important să se ia în considerarea și aspectul caselor din vecinătate.

Pentru păstrarea armoniei în cartier, este necesar ca nuanța acoperișului să nu iasă prea mult în evidență. O culoare prea stridentă va fi deranjantă și, de aceea, ar fi de preferat ca înainte de a se lua decizia finală, să se încerce imaginarea întregii zone și a modului în care culoarea aleasă se potrivește cu nuanțele acoperișurilor vecine.

5. Detaliile

Pentru a obține rezultatul scontat, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic, trebuie ca toate elementele care alcătuiesc acoperișul să se găsească în armonie.

În acest sens, este important ca alegerea sistemului pluvial, precum și a accesoriilor aferente, să se facă cu foarte mare atenție. Pentru a evita neplăcerile, specialiștii recomandă achiziționarea tuturor produselor necesare pentru acoperiș de la același producător.

Important!

Modul în care acoperișul, mai exact culoare acestuia, interacționează cu nuanța fațadelor este demn de luat în calcul. De cele mai multe ori acesta este cel care face diferența între o casă frumoasă și una fără personalitate.

Dar cum asortezi culoarea acoperișului cu fațadele? La ora actuală, pe piața de specialitate există un număr mare de variante cromatice pentru finisarea fațadelor. Printre cele mai utilizate se numără: alb, bej, crem, vernil, galben sau gri.

Pentru un aspect aparte, care să reliefeze elementele arhitecturale ale clădirii, se poate opta pentru varianta pereți galbeni și acoperiș gri. Dacă se dorește însă un look mai misterios, atunci sunt ideale învelitoarele negre, în combinație cu fațade albe, gri deschis, bleu sau vernil.

Tu ce culoare preferi? Vezi gama completă de culori pentru țigla metalică!