Acoperisul casei are de indurat foarte multe pe parcursul unui singur an, dat fiind faptul ca este cea mai expusa parte a constructiei. Fara revizuiri periodice sau inspectii de specialitate, starea acestuia se poate deteriora in timp. Poate nu ne dam seama, dar un acoperis din tigla metalica, de asemenea, trebuie ingrijit precum un acoperis din sindrila bituminoasa sau din tigla ceramica. Conditiile climatice, cum sunt vantul, ploaia, zapada, caldura excesiva sau umiditatea, afecteaza orice tip de acoperis, iar metodele de preventie si de ingrijire difera in functie de material.
Totodata, anumite materiale de constructii pot prezenta proprietati diferite, cum este, de exemplu, sindrila bituminoasa, despre care se stie ca nu este recomandata caselor din zonele in care caldura excesiva poate provoca incendii. Ca atare, un astfel de acoperis va avea mai mult de suferit din cauza radiatiilor UV puternice, in timp ce tigla ceramica va fi mai afectata de ploaie. In acest articol vom vorbi despre influenta factorilor de mediu asupra invelitoarei din tigla metalica, dat fiind faptul ca aceasta este cel mai popular tip de acoperis de casa.
Care sunt efectele factorilor climatici asupra acoperisului din tigla metalica?
Cum vremea este instabila si capricioasa, sistemul de invelitoare din tigla metalica trebuie sa fie foarte rezistent, caci are de indurat destule. Pentru a asigura acest lucru este necesar ca materialele sa fie alese cu grija (cea mai calitativa tigla metalica fiind cea din otel), iar montajul sa fie corect realizat.
- Ploaia
Unul dintre factorii climatici cu cea mai mare recurenta in decursul unui an, ploaia, are efecte nebanuite asupra invelitoarei. Daca din exterior pare ca „acoperisul doar se uda”, in realitate tigla metalica are mai mult de suferit, mai ales atunci cand acoperisul este mai vechi. Predispozitia la uzura este cu atat mai mare cu cat vechimea invelitoarei este mai mare. Apa in exces, acumulata periodic pe suprafata acoperisului, poate provoca daune la nivelul rezistentei chiar si in cazul acoperisurilor noi. De ceea, este foarte important, chiar vital, sa avem un sistem pluvial capabil sa faca fata unor sarcini mari si tigla metalica realizata din materiale dure si rezistente la umezeala.
- Caldura
Desi cand vorbim despre vreme extrema, caldura nu este primul lucru la care ne gandim, ea poate avea efecte nedorite asupra acoperisului. In cazul tiglelor metalice de o calitate indoielnica si fara garantii certe oferite de producatorii de materie prima, temperaturile extrem de ridicate pot duce la aparitia crapaturilor in statul de vopsea, fapt ce afecteaza aspectul acoperisului. Mai mult decat atat, daca in urma unei perioade caniculare apar scurte reprize de furtuni violente, cu ploi, vant si precipitatii insemnate (schimbari specifice verii), stratul de vopsea crapat si largit de caldura se va micsora si rigidiza. Ulterior, sub influenta unui nou val de caldura, acesta se va largi din nou, in cele din urma vopseaua dezlipindu-se complet. Acoperisurile din tigla metalica afectate de aceste schimbari bruste nu doar ca vor arata inestetic, dar vor fi expuse unor riscuri de deteriorari si mai mari.
- Umiditatea
Umiditatea si caldura merg mana in mana. In timp ce caldura poate cauza crapaturi la nivelul stratului de vopsea, umiditatea excesiva poate determina aparitia infiltratiilor pe sub tot acest strat iar mai apoi aparitia ruginei, afectand in timp intreaga structura. De asemenea, umiditatea este responsabila si de aparitia mucegaiului si a igrasiei la nivelul incaperilor de la etaj sau al mansardei/podului.
- Zapada
Cantitatile mari de zapada, cu greutati considerabile, pot cauza desprinderea sistemului pluvial sau, in situatii extreme, chiar si prabusirea acoperisului. Indepartarea periodica a omatului de pe acoperis poate fi o metoda preventiva foarte eficienta, la fel cum si alegerea unui material alunecos pentru constructia invelitoarei poate contribui la eliminarea treptata si constanta a zapezii.
- Vantul
Vantul extrem de puternic poate smulge panourile de tigla metalica de pe acoperis, punand in pericol siguranta proprietarilor, a vecinilor si chiar a constructiei in sine. Chiar daca nu observam bucati din acoperis prin imprejurimi de indata ce furtuna a trecut, o inspectie atenta asupra conditiei invelitoarei este intotdeauna binevenita. Cea mai mica deplasare a vreunui panou de tigla metalica poate lasa structura acoperisului vulnerabila si expusa urmatoarei furtuni. De asemenea, crengile copacilor de langa acoperis, miscate de vant, pot zgaria invelitoarea. De aceea, este bine ca acestea sa fie taiate periodic.
Pentru un acoperis din tigla metalica, care sa reziste in starea initiala cat mai mult timp in fata tuturor conditiilor meteorologie, recomandarea noastra se indreapta catre tigla metalica Umbrella® in variantele cu prindere clasica sau cea cu prinderi ascunse, si catre sistemul pluvial Scandic® datorita rezistentei si proprietatilor excelente ale otelului nordic suedez din care acestea sunt realizate. De asemenea, ne asiguram ca beneficiati si de montaj de calitate, realizat de o echipa competenta, cu vasta experienta.
Pentru mai multe detalii despre produsele si serviciile noastre, accesati paginile tigla metalica si sisteme pluviale.