dolie acoperis

Un accesoriu adesea necesar pentru acoperișul tău: elementul dolie

Nu putem vorbi despre casă făcând abstracție de acoperiș. În fond, acesta este cel care transformă cei patru pereți într-o locuință, oferindu-i protecția necesară împotriva tuturor factorilor externi.

Având în vedere rolul important pe care îl joacă acoperișul, este esențial să ai grijă ce soluții alegi pentru sistemul de învelitoare al casei, sistem care cuprinde atât foile de tablă sau șindrilă, cât și accesoriile sau elementele auxiliare, precum dolia, coama, șorțul de streașină, frontoanele și chiar complexele sisteme pluviale. În articolul de față vom vorbi despre primul element menționat, respectiv despre dolia pentru acoperiș.

Dolia – unul dintre accesoriile metalice de acoperiș

Pentru a înțelege pe deplin rolul esențial al doliei în procesul de construire a unui acoperiș rezistent, care să asigure un grad maxim de confort în interiorul locuinței, este obligatoriu să știm ce este aceasta și ce rol îndeplinește.

Dolia este accesoriul care se montează pe linia de intersecție a doi versanți ai acoperișului ce formează între ei un unghi. Rolul său este de a uni două ape ale acoperișului și de a izola intersecția acestora. Totodată, dolia contribuie la colectarea apei de pe acoperiș și la evacuarea sa spre jgheaburile sistemului pluvial, în același timp împiedicând apariția infiltrațiilor sub învelitoare și distrugerea structurii de rezistență a acoperișului.

Din definiția doliei pentru acoperiș putem extrage următoarea informație importantă: nu toate acoperișurile au dolie, ci doar cele care dispun de mai mulți versanți. Considerăm că este necesar să atragem atenția asupra acestei informații întrucât, nu de puține ori, am observat că proprietarii caselor cu acoperișuri în două sau patru ape ori chiar de tip terasă întreabă uneori despre acest accesoriu.

Există mai multe tipuri de dolii pentru acoperiș?

Este o altă întrebare pe care o primim des și al cărei răspuns este pozitiv. Da, există două tipuri de dolii de bază: simple și speciale, cu zone de ambutisare! Dacă despre cele dintâi nu sunt multe de spus, despre cele din a doua categorie ar fi câteva lucruri de adăugat. Zona suplimentară de ambutisare a doliilor speciale, amplasată la mijlocul piesei, are rolul de a opri apa care vine cu viteză de pe un versant al acoperișului către celălalt.

În cazul ambelor tipuri de dolii este esențială partea de montaj. Deși pare simplu, acesta trebuie realizat de experți (ca, de altfel, întreaga construcție a acoperișului). De ce? Pentru că sunt informații pe care este posibil să nu le ai și, în încercarea de a monta dolia în funcție de experiența pe care ai acumulat-o în urma meșteritului prin curte, există riscul să faci mici greșeli care te-ar putea costa eficiența acoperișului.

De exemplu, știai că, pentru ca dolia să permită scurgerea apei, panourile de țiglă metalică trebuie decupate la o distanță de 80 mm față de centrul doliei și că aceasta din urmă nu se fixează în țiglă cu șuruburi? Îți închipui că, dacă ai fi făcut asta, ai fi distrus cel mai probabil dolia și eventual și alte părți ale acoperișului?

Soluțiile pentru un acoperiș perfect trebuie să aibă în vedere toate aceste lucruri și multe altele în plus. Unul dintre ele este reprezentat de alegerea tuturor pieselor necesare de la un singur producător, pentru a reduce semnificativ riscul de apariție a problemelor tehnice și estetice. Mai multe despre soluțiile noastre de acoperiș poți citi aici.

Sfaturi privind construirea acoperișurilor în mai multe ape

Acoperișurile cu mai mult de un versant implică investiții mai mari, și asta deoarece au nevoie de cantități mai mari de material și, automat, de accesorii pentru acoperiș mai numeroase. Potrivit unui calcul simplu, cu cât acoperișul este construit în mai multe ape, cu atât vor fi folosite mai multe dolii la îmbinarea acestora.

Accesoriile pentru acoperiș nu sunt opționale, așa cum se întâmplă cu accesoriile vestimentare, ci indispensabile. Sigur că te poți lipsi de unele dintre ele, însă funcționalitatea și trăinicia acoperișului nu vor mai fi aceleași.

De exemplu, în cazul în care nu montezi sistemul pluvial, trebuie să îți asumi faptul că vor apărea scurgeri pe pereți sau infiltrații nedorite care vor slăbi rezistența casei și vor afecta confortul în interiorul locuinței, ducând treptat la probleme și mai grave. Același lucru este valabil și în cazul doliei. Lipsa accesoriilor nu reprezintă însă singurul factor care determină apariția problemelor, montajul lor având aceeași importanță precum alegerea materialelor.

Sfatul nostru este să apelezi la o firmă care să ofere servicii complete pentru acoperiș: materiale pentru învelitoare, sisteme pluviale, seturi complete de accesorii, montaj profesional. Ne mândrim cu faptul că suntem una dintre aceste firme pe piața din România.

Și, deși preferăm să îi lăsăm pe clienți să vorbească despre noi, îți mai spunem doar că în oferta noastră vei găsi toate cele necesare pentru construirea unui acoperiș ca la carte – materiale de calitate superioară nordică (țigla metalică Umbrella® standard și dublu modulară, realizată din oțel de proveniență suedeză), sistem pluvial estetic și foarte rezistent (sistemul Scandic®, executat în întregime din același oțel suedez), accesorii de prindere, îmbinare și racordare în aceeași nuanță și din același material precum elementele menționate anterior. Toate acestea sunt realizate cu ajutorul unor utilaje și tehnici moderne, datorită cărora produsele finale au o durată de viață de peste 60 de ani.Achiziționându-le pe toate dintr-un singur magazin, ai siguranța îmbinării perfecte și a aspectului final elegant, uniform și simetric. Dacă ai nevoie de mai multe informații despre soluțiile RoofArt, îți stăm la dispoziție pentru orice întrebare sau nelămurire ai avea, la telefon, prin chat, email: contact@roofart.ro sau formularul de contact.