Acoperișul este una dintre cele mai vulnerabile și expuse părți ale unei construcții, și asta deoarece intră în contact direct cu precipitațiile sau cu orice alt tip de fenomen climatic. Suprafața învelitorii este supusă celor mai dure condiții de mediu, însă, dintre toate acestea, ploaia și căldura excesivă sunt cele mai dăunătoare.
În articolul de față vom discuta despre efectele ploii asupra acestui element constructiv și despre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru a preîntâmpina infiltrarea apei sub învelitoare și deteriorarea acesteia.
Efectul ploii asupra acoperișului tău
În general, ploaia este un fenomen inofensiv, însă, atunci când este însoțită de vânt puternic, de temperaturi scăzute și, uneori, de grindină, devine periculoasă nu doar pentru tine și familia ta, ci și pentru acoperișul casei tale.
Ei bine, nu doar precipitațiile puternice afectează suprafața învelitorii, ci și o ploaie liniștită poate avea efecte negative asupra acestui element arhitectural, în lipsa unui montaj profesionist, a unor elemente de etanșare adecvate sau a unui sistem pluvial eficient.
Practic, acoperișul tău poate avea de suferit de pe urma ploilor atunci când:
- nu este realizat din cele mai rezistente și calitative materiale;
- nu este montat corect;
- nu cuprinde toate accesoriile care îi aduc etanșeitate;
- nu dispune de un sistem pluvial eficient;
- nu este îngrijit constant.
Să discutăm pe scurt despre fiecare aspect.
- Acoperișul nu este realizat din cele mai rezistente și calitative materiale
Dacă, în momentul construirii, ai sacrificat calitatea materialelor în favoarea unui preț mai accesibil, este lesne de înțeles de ce acoperișul casei tale nu va face față la o ploaie mai zdravănă. Ceea ce se întâmplă în perioadele în care ploaia pare că nu se mai oprește poartă numele de coroziune. Puterea picăturilor de apă asupra învelitorii distruge, în timp, stratul superior al acesteia, deteriorează vopseaua și, ulterior, determină apariția ruginii.
Toate acestea pot fi însă prevenite dacă alegi să îți construiești acoperișul de la bun început din țiglă metalică Umbrella®, realizată din oțel suedez, care are o calitate net superioară oricărui alt material de pe piața din România.
Argumentul principal pe care îl aducem în susținerea acestei soluții pentru acoperiș vizează rezistența incredibilă a oțelului de origine scandinavă. Acesta a fost supus unor condiții meteorologice inimaginabile, timp de peste 40 de ani. În toată această perioadă, mostrele de oțel amplasate în colțuri diferite ale lumii au întâmpinat condiții climatice dure, dar, grație proprietăților ultra rezistente, au rămas intacte atât ca structură, cât și ca aspect. Și asta deoarece stratul de zinc de 275 g/mp din componența oțelului îi oferă proprietăți anticorozive de neegalat.
- Acoperișul nu este montat corect
Riscuri mari pot apărea chiar și în situația achiziționării celei mai bune învelitori însă montajul este facut de persoane amatoare sau care nu au urmat instrucțiunile puse la dispoziție de producător. În acest caz, apariția defecțiunilor vor apărea în scurt timp, fie că este vorba de panouri de țigla nefixate sau neetanșate corespunzător, îmbinări ce prezintă spații prin care apa se poate infiltra etc. În plus, proprietarii vor avea de suferit prin pierderea garanției pe produsele cumpărate, acestea nerespectând indicațiile oferite.
- Acoperișului îi lipsesc accesoriile de etanșare, sunt de calitate slabă sau sunt deficitar montate
Începând cu folia anticondens care nu trebuie doar să existe ci și să dețină proprietățile hidro și termico izolatoare adecvate, și continuând cu elemente metalice precum coamele, doliile, frontoanele, șorțurile de streașină, racordurile laterale sau chiar și șuruburile, toate acestea formează un complet ce asigură până în cel mai mic detaliu faptul că acoperișul va rezista și va funcționa conform mult timp după montaj. În cazul lipsei oricărui element, întreg ansamblu va ceda la un moment dat și cu mult înainte de durata minimă de exploatare.
- Acoperișul nu dispune de un sistem pluvial eficient
Pentru a fi eficient, sistemul pluvial trebuie dimensionat în funcție de mărimea acoperișului. De asemenea, este foarte important ca la realizarea lui să se utilizeze cele mai rezistente materiale.
Și în acest caz venim cu o soluție inovatoare: sistemul pluvial Scandic®, executat din același oțel de origine suedeză. Astfel, ai garanția că sistemul pluvial Scandic® este la fel de rezistent precum țigla metalică Umbrella® și că, dacă apelezi la o echipă de muncitori calificați care să îl monteze, nu va trebui să îți mai faci griji atunci când plouă abundent.
- Acoperișul nu este îngrijit constant
Deteriorarea în timp a acoperișului tău nu este complet inevitabilă, însă, dacă verifici periodic învelitoarea (mai ales în urma unor furtuni violente sau vara, după o perioadă îndelungată de caniculă), timpul de exploatare se va mări considerabil.
În lipsa unei atente îngrijiri și verificări, nu vei ști dacă între timp au apărut fisuri sau deteriorări care, ulterior, au dus la ușoare infiltrații la nivelul podului sau al mansardei. Nu ar fi un lucru atât de grav dacă ar fi vorba doar despre „ușoare infiltrații”. Lăsate însă nereparate, aceste mici defecțiuni pot provoca în timp nu doar pierderi mari de căldură, ci și apariția mucegaiului, a umezelii în exces și a scurgerilor de apă serioase.
Dacă nu dispui de timp pentru o astfel intervenție, poți chema o echipă de specialiști care să verifice condiția acoperișului casei tale ori de câte ori consideri că este nevoie. Și aici te putem ajuta, pe bază de solicitare, cu o echipă parteneră care să îți repare noul acoperiș, dacă cel actual nu își mai îndeplinește scopul pentru care a fost creat.
Nu lăsa ploaia să afecteze suprafața acoperișului casei tale și construiește-l de la bun început astfel încât să facă față cu brio tuturor condițiilor climatice! Alege țigla metalică Umbrella®, pentru un acoperiș frumos și longeviv, și sistemul pluvial Scandic®, o soluție eficientă pentru a extinde durata de viață a învelitorii! Ne poti contacta rapid cu un singur click!