acoperis in doua ape

Acoperiș mansardă – Tipuri, ventilație, stratificație

Acoperișul mansardă poate fi o opțiune potrivită pentru casa ta, mai ales dacă vrei să profiți la maxim de spațiul disponibil. Mansarda poate fi utilizată ca spațiu de depozitare sau poți amenaja în ea un spațiu de lucru ori de locuit. Opțiunile numeroase de amenajare a mansardei reprezintă unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg un astfel de acoperiș. Mai mult, optând pentru acoperișuri mansardă, spațiul casei poate fi extins cu costuri mult mai eficiente, comparativ cu adăugarea unui întreg etaj.

În general, oamenii asociază mansarda cu un acoperiș cu formă atipică, însă există mai multe tipuri de acoperișuri care pot fi mansardate. În acest articol, discutăm despre fiecare dintre ele. Totodată, dacă te-ai hotărât să optezi pentru un acoperiș mansardă, este necesar să ai în vedere aspecte importante, care îi pot influența rezistența și durata de viață. Două dintre cele mai relevante sunt stratificația și ventilația corespunzătoare.

Tipuri acoperișuri mansardă

Mansarda este alegerea celor care pun preț pe funcționalitate, însă nici aspectul acoperișului nu trebuie trecut cu vederea. Astfel, în funcție de formă, există mai multe tipuri de acoperișuri care pot fi proiectate și construite ca acoperișuri mansardă. În teorie, orice acoperiș poate fi mansardat. Practic, este necesar să se aibă în vedere anumite detalii importante.

În general, indiferent de pantele acoperișului, spațiul poate fi folosit ca mansardă dacă este circulabil în picioare în proporție de aproximativ 80%. Cu cât acoperișul este mai înalt, cu atât mansarda va fi mai confortabilă. Tocmai de aceea, arhitecții le recomandă celor care vor să opteze pentru acoperișuri mansardă să aleagă o formă cât mai simplă: acoperiș în două sau în patru ape.

Cel mai des întâlnit tip de acoperiș în România, acoperișul în două ape este caracterizat de simplitate. De asemenea, este durabil și rezistent. Permite amenajarea unei mansarde, iar faptul că are o formă care asigură scurgerea eficientă a apei provenită din precipitații reprezintă un plus: riscul ca mansarda să fie afectată de infiltrații scade considerabil. De asemenea, laturile verticale ale unui astfel de acoperiș permit realizarea unei mansarde mai mari, indiferent de pantă.

Acoperișul în patru ape plusează la capitolul rezistență. Un astfel de sistem de învelitoare, realizat din materiale premium și montat corect, poate rezista în fața celor mai puternice vânturi. Pentru acoperișuri mansardă, aceasta poate fi o formă potrivită dacă înălțimea este una suficientă având în vedere existența a patru pante ce vor influența modul de deplasare sau de amplasare a elementelor de mobilier.

Ventilația acoperișuri mansardă

Izolarea – realizată printr-o stratificație corectă – și ventilația corespunzătoare sunt etape care nu pot fi trecute cu vederea când vine vorba de acoperișuri mansardă. Doar în acest fel interiorul mansardei va putea fi păstrat în stare optimă. Pe de altă parte, durabilitatea lucrării depinde foarte mult de sistemele, tehnicile și materialele folosite.

Când vine vorba despre acoperișuri mansardă, o ventilație corespunzătoare se face de la streașină până la coamă. Este necesar ca elementele de ventilație să fie alese în funcție de materialul din care este realizat sistemul de învelitoare, astfel încât să fie compatibile. De asemenea, poziționarea elementelor de ventilație se realizează conform indicațiilor specialiștilor, în funcție de caz.

Rolul tuturor elementelor de ventilație este acela de a elimina umezeala acumulată, fiind extrem de importante pentru integritatea acoperișului și a mansardei. O ventilație corespunzătoare aduce numeroase beneficii. Mansarda este menținută răcoroasă vara, iar iarna umiditatea poate fi evacuată corespunzător, împiedicându-se apariția igrasiei. Dacă discutăm despre guri de ventilare, acestea trebuie să fie vizibile, amplasate corect și păstrate libere și curate întotdeauna.

Pe lângă ventilație, pentru acoperișuri mansardă este nevoie și de o stratificație corectă, care va asigura faptul că spațiul din interior este termoizolat, hidroizolat și fonoizolat. În plus, ventilația nu va putea fi realizată în lipsa unei izolații bune pentru acoperiș. Toate aceste elemente sunt necesare atât pentru confortul utilizatorilor, cât și pentru păstrarea integrității mansardei, precum și pentru reducerea costurilor, datorită unei eficiențe energetice ridicate. Izolarea corectă a mansardei oferă posibilitatea de a economisi până la 35% din costurile cu încălzirea locuinței.

Izolația acoperișului poate fi realizată cu mai multe tipuri de materiale, cele mai folosite fiind vata minerală, polistirenul și celuloza. Din punct de vedere al rezistenței termice și al proprietăților ignifuge, vata minerală câștigă detașat în fața polistirenului. Pentru o stratificație corectă și eficientă, specialiștii recomandă vată minerală bazaltică de minim 10 cm pentru izolarea mansardei la exterior. Vata minerală de sticlă poate fi folosită pentru interiorul mansardei.

Pe de altă parte, celuloza, folosită pentru interiorul mansardei, este o variantă foarte bună pentru stratificație, aducând multiple beneficii, precum: asigurarea protecției împotriva dăunătorilor (insecte, rozătoare, fungi), protecție antifonică, proprietăți ignifuge. Fibrele de celuloză se pulverizează direct pe acoperișul mansardei în strat uniform, iar o stratificație eficientă presupune și aplicarea unui strat de folie anticondens, urmat de rigips.

Dacă iei în calcul ideea unui acoperiș mansardă pentru locuința ta, însă nu știi de unde să începi și care sunt elementele pe care trebuie să le alegi, îți recomandăm să apelezi la RoofArt. Echipa noastră deține cunoștințele și abilitățile necesare realizării de acoperișuri mansardă la cele mai înalte standarde. Comunică-ne particularitățile proiectului tău, pentru a primi o ofertă personalizată!