Acoperișul este una dintre cele mai importante părți componente ale casei tale, care izolează interiorul de exterior, oferind protecția și confortul atât de necesare. Tocmai de aceea, atunci când acoperișul prezintă probleme, însăși integritatea casei tale este amenințată. În astfel de momente este necesar să acționezi la timp, apelând la o echipă care poate să efectueze reparații durabile și eficiente la preț bun, așa cum este RoofArt.
Deși a alege materiale de bună calitate și o echipă cu experiență, care îți oferă garanția unei lucrări corecte, sunt pași extrem de importanți dacă acoperișul tău are nevoie de reparații, vei mai avea nevoie de un element esențial din punct de vedere legal: autorizația pentru reparații acoperișuri. Află din acest articol informații complete și actualizate referitoare la când ai nevoie de o astfel de autorizație, care sunt pașii ce trebuie urmați pentru obținerea sa, ce trebuie să ai în vedere, dar și ce model tipizat de cerere va fi înaintată autorităților competente.
Autorizație Reparații Acoperiș
Autorizația pentru înlocuirea sau reparația acoperișului este aceeași de care ai avea nevoie pentru orice altă lucrare de construcții, cum ar fi construirea unei anexe sau alte modificări structurale. Acest lucru nu înseamnă că vei avea nevoie de autorizație pentru înlocuirea unui panou din țiglă metalică deteriorat cu un altul nou. Există, așadar, câteva excepții atunci când vine vorba despre acoperișuri. Conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare, „se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări: reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate”. Concret, ai nevoie de autorizație dacă în cadrul lucrărilor de reparații vei monta un acoperiș pentru casă nou, adică dacă discutăm despre o lucrare care implică modificări de formă și/ sau structură, dar și dacă vei monta un alt tip de învelitoare.
Pentru a obține autorizație de reparații acoperișuri, este necesar să depui o cerere la primăria de care aparține clădirea asupra căreia urmează să se efectueze modificările, iar documentul se eliberează în concordanță cu reglementările prevăzute în Legea 50/1991. Sub acest cadru legal intră reparațiile pentru acoperișuri de case și blocuri, dar și cele executate la clădirile de patrimoniu, clasate astfel conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.
În continuare vom discuta despre autorizația pentru reparația acoperișurilor caselor standard de locuit, însă nu înainte de a menționa faptul că cei care nu se supun prevederilor legale pot sfârși prin a ajunge în instanță și a plăti amenzi contravenționale usturătoare. În situația în care nu ai fost informat corespunzător și ai efectuat reparații la acoperiș fără să deții autorizație, este necesar să intri în legalitate, urmând pașii menționați în Ordinul nr. 839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991.
Conform legii, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții, în care sunt încadrate și reparațiile de acoperișuri care îndeplinesc condițiile amintite anterior, cuprinde două etape principale.
Pasul 1 – Obținerea Certificatului de Urbanism
În absența certificatului de urbanism nu se poate elibera autorizația de reparație, iar în vederea obținerii acestuia va trebui să depui anumite documente și să achiți o taxă, a cărei valoare depinde de suprafața construcției. Certificatul de urbanism se obține de la autoritățile administrative locale, în urma depunerii unui dosar care conține:
- Cerere-tip, care cuprinde datele de identificare a solicitantului, a imobilului și elementele care definesc scopul solicitării
- Copie legalizată a actului de proprietate
- Chitanța care atestă achitarea taxei de emitere
- Două planuri cadastrale la scară 1:500
- Două planuri cadastrale la scară 1:2000
Actele depuse pentru emiterea certificatului de urbanism sunt incomplete sau neconforme. Ce este de făcut?
În această situație, vei primi o înștiințare din partea autorităților. Ai în vedere faptul că este obligația autorităților să îți comunice cu exactitate ce documente lipsesc sau care sunt neconformitățile.
Cât costă emiterea certificatului de urbanism?
Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism sau a oricărui aviz ori autorizație de construcție este reglementată în articolul 474 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare și depinde de suprafața care urmează să fie construită/ reparată/ înlocuită, astfel:
- până la 150 m² – 5-6 lei
- 151-250 m² – 6-7 lei
- 251-500 m² – 7-9 lei
- 501-750 m² – 9-12 lei
- 751-1.000 m² – 12-14 lei
- peste 1.000 m² – 14 lei + 0,01 lei/m² pentru fiecare m² care depășește 1.000 m²
Taxele menționate sunt valabile pentru zonele urbane, în timp ce în mediul rural tarifele sunt mai mici cu 50%.
În plus, vei mai achita o taxă pentru avizarea certificatului de urbanism, care se stabilește la nivel local, însă nu poate depăși 15 lei.
Este important de menționat că anumite categorii de cetățeni sunt scutiți de plata acestor taxe. De asemenea, dacă este necesară reparația de acoperișuri pentru construcții-anexă sau ca urmare a daunelor provocate de calamități naturale, nu este nevoie de plata taxelor. Toate situațiile în care se aplică scutirea de taxe sunt menționate în art. 476 din Codul fiscal.
În cât timp se eliberează certificatul de urbanism?
Autoritățile sunt obligate să emită certificatul de urbanism în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea dosarului complet.
Autoritățile refuză emiterea certificatului de urbanism. Ce este de făcut?
În situația neplăcută în care funcționarii primăriei refuză să îți elibereze certificatul de urbanism, este necesar să soliciți un motiv legal și temeinic, formulat în scris. Abuzurile pe care le practică în unele cazuri funcționarii, refuzând emiterea certificatului de urbanism, implică amenzi de până la 5000 de lei. Dacă te afli într-o astfel de situație, poți face o sesizare prin email, către Inspectoratul de Stat în Construcții, la isc@isc.gov.ro. Îți recomandăm să incluzi cât mai multe detalii în sesizare, pentru ca aceasta să fie soluționată cât mai rapid.
Cât este valabil certificatul de urbanism?
Valabilitatea standard a certificatului de urbanism este de 12 luni de la data emiterii, cu posibilitatea prelungirii, în urma achitării unei taxe, care variază în funcție de caz (de regulă, este vorba de 30% din taxa inițială). În anumite situații prevăzute de lege, certificatul de urbanism poate fi emis cu valabilitate de doar 6 luni sau chiar de 24 de luni.
Pasul 2 – Obținerea Autorizației de Reparații Acoperișuri
Documentul care avizează reparația unui acoperiș se numește Autorizație de construire/ desființare, iar în vederea eliberării sale vei avea nevoie de o cerere (model tipizat) la care va trebui să anexezi următoarele:
- Copie legalizată a actului de proprietate (dovada titlului asupra imobilului)
- Copie a certificatului de urbanism
- Proiect pentru obținerea autorizației de construire (PAC), redactat de către personal tehnic cu specializare în domeniul arhitecturii și construcțiilor, depus în două exemplare
- Fișe tehnice însoțite de documentațiile necesare obținerii avizelor/ acordurilor cerute prin certificatul de urbanism, în vederea emiterii acordului unic
- Avize solicitate prin certificatul de urbanism, altele decât cele cuprinse în acordul unic
- Anexă completată cu toate elementele necesare descrierii lucrărilor pentru care se solicita autorizația
- Chitanța care atestă achitarea taxei de emitere
Cât costă emiterea autorizației de construcție?
Taxa pentru eliberarea autorizației de construire/ reparație acoperiș este egală cu 0.5% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcție, inclusiv valoarea instalațiilor aferente. Această taxă este menționată în articolul 474, alin. (5) din Codul fiscal.
Model Cerere Eliberare Certificat De Urbanism
Cererea pentru emiterea certificatului de urbanism, numită și formularul F.1, are un model tipizat și conține detalii referitoare la persoana care solicită eliberarea documentului, precum și scopul în vederea căruia este necesară emiterea.
Poți descărca acest model de cerere în format editabil, care conține și precizări importante privind completarea sa, de aici.
Model Cerere Reparații Acoperiș
Cererea pentru emiterea autorizației de construire/ desființare, adică cea în baza căreia vei primi un aviz pozitiv pentru efectuarea de reparații la acoperiș, este un model tipizat și cuprinde numeroase detalii.
Descarcă de aici acest model de cerere și anexa necesară, în format editabil, consultând totodată toate precizările privind completarea sa.
Deși la prima vedere toate acestea pot părea o corvoadă prin care sunt forțați să treacă cei care au nevoie de orice fel de documente de la instituțiile statului, trebuie să iei în calcul un aspect: este esențial ca lucrările de reparații la acoperișuri să se desfășoare în condiții optime și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță prevăzute de lege. În caz contrar, posibilele accidente pot avea consecințe deosebit de grave, mai ales în cazul acoperișului, care face parte din structura casei, deci riscul este considerat major. O echipă foarte bună de meseriași, cu experiență în montaj și reparații acoperișuri, împreună cu materiale de calitate superioară și toată documentația necesară, reprezintă garanția unei lucrări sigure, durabile și rezistente.
Dacă ai nevoie de materiale și servicii de reparații acoperișuri, te poți baza pe noi, compania RoofArt pentru calitate incontestabilă, preț excelent, durabilitate și rezultate de excepție, atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic. Contactează-ne pentru a cere o ofertă de reparații acoperișuri, iar echipa noastră va reveni în scurt timp cu o soluție adaptată nevoilor tale.