acoperis verde

Acoperișul verde – avantaje și dezavantaje

În ultimii ani, se observă o tendință tot mai accentuată, a arhitecților și proprietarilor, de a opta pentru materiale de construcție bio, care să confere locuințelor rezidențiale un aspect funcțional, dar și estetic.

O astfel de alegere este acoperișul verde, care aduce o serie de avantaje, dar și câteva dezavantaje.

La ce se referă acoperișul verde?

Denumirea acestui sistem nu face referire neapărat la culoarea în sine, ci mai degrabă la materialele din care este conceput. Astfel, acoperișul verde este o alternativă preferată de tot mai multe persoane, datorită designului său prietenos cu mediul înconjurător.

Acoperișul verde – tipuri și alcătuire

De regulă, când vorbim despre acoperișurile verzi ne referim la acele acoperișuri acoperite cu vegetație, similare unor grădini.

În acest caz este necesar un suport pe care iarba să poată crește, iar pentru asta este necesar un strat foarte subțire de sol. În general, greutatea stratului de verdeață variază de la 50 kg/mp până la 200-500 kg/mp în raport cu grosimea stratului de sol. În funcție de tipurile de plante alese pentru acoperire, aceste învelitori se pot clasifica astfel:

  • Acoperiș verde de tip extensiv – nu necesită un proces de întreținere special, fiind destul de ușor de îngrijit.  Se va plasa un strat foarte subțire de sol, iar plantele sădite au un grad de toleranță crescută, așadar nu au nevoie de atenție sau de îngrijire specială.
  • Acoperiș verde de tip intensiv – comparativ cu tipul anterior, acesta  are un aspect similar cu al unei grădini cu copaci și tufe, fiind necesar un strat mult mai gros și afânat de sol.

Ce avantaje conferă un acoperiș verde

Pe lângă faptul că nu poluează mediul, un acoperiș verde mai aduce cu sine și alte avantaje, fapt care îi determină pe anumiți proprietari să opteze pentru această variantă.

Iată câteva dintre cele mai notabile:

  1. Contribuie la economisirea energiei termice

Un acoperiș verde nu permite căldurii să se piardă, iar în perioadele caniculare, când temperaturile cresc foarte mult, împiedică încălzirea excesivă a locuinței. Plantele de pe acoperiș creează senzația unui aer umed, contribuind la obținerea unui efect de răcire.

  1. Îți protejează casa împotriva incendiilor

Fiind ignifuge, aceste tipuri de acoperișuri se numără printre preferatele specialiștilor, datorită funcțiilor de protecție pe care le prezintă împotriva incendiilor.

  1. Conferă izolare și protecție împotriva vântului

În timpul sezonului rece, stratul de sol existent deasupra acoperișului contribuie la o protecție suplimentară, conferind construcției un plus de izolare împotriva vântului.

  1. Împiedică pătrunderea totală a apei în sol!

În anumite perioade, cantitatea de precipitații abundente într-un interval de timp foarte scurt, va satura complet substratul acoperișului verde, ducând la scurgerea excesului de apă. Cu toate acestea, se remarcă o întârziere a căderii precipitațiilor, astfel că apa nu va ajunge toată în sol, iar inundațiile sunt evitate.

  1. Contribuie la creșterea duratei de viață a membranei acoperișului

În timp, razele UV slăbesc rezistența și elasticitatea membranei acoperișului, conferindu-i un caracter casant. Însă, conform ultimelor studii efectuate de către specialiști, un acoperiș verde crește durata de viață a unei membrane până la 60 de ani, protejând-o semnificativ de expunerea directă la razele ultraviolete, precum și de variațiile de temperatură.

Ce dezavantaje are acoperișul ecologic

Orice tip de învelitoare are particularitățile sale care îi conferă atât avantaje, cât și dezavantaje. Un mare dezavantaj conferit de acoperișul verde este dat de greutatea pe care o presupune – dat fiind faptul că necesită mai multe straturi, iar în acest sens, alegerea unei structuri care să poată susțină un astfel de acoperiș este absolut necesară.

Locuitorii din România care doresc să își instaleze un acoperiș ecologic întâmpină mari dificultăți în ceea ce privește găsirea unui profesionist care să monteze un astfel de sistem de acoperiș, fapt care îi descurajează pe mulți.

O alternativă la acoperișul ecologic: țigla metalică pentru acoperiș bio, prietenos cu mediul înconjurător

Dacă vă aflați în căutarea unei alternative bio la acoperișul verde, puteți opta pentru țigla metalică Umbrella, una dintre cele mai durabile tipuri de învelitori.

Materia primă – oțelul nordic produs de concernul SSAB, precum și stratul de acoperire GreenCoat a țiglei metalice din clasele Mat Premium și Mat Superior, în componența căruia se regăsește ulei de rapiță, fac ca această tehnologie să contribuie la protecţia mediului şi să reducă emisiile de noxe în aer, conferindu-i acoperișului metalic o rezistență sporită la razele UV, la zgârieturi și la coroziune.

Așadar, acest tip de țiglă metalică dă dovadă de o funcționalitate ireproșabilă în timp. Mai mult decât atât, o parte considerabilă din componenta sa tradițională pe bază de fosile este înlocuită cu o vopsea pe bază bio.