Izolarea corectă a mansardei – atât din punct de vedere termic, hidro, cât și fonic – oferă proprietarilor posibilitatea de a economisi în fiecare an până la 35% din costurile aferente încălzirii locuinței. Astfel, spațiul de sub acoperiș este protejat de anumite situații de nedorit, precum inundațiile și poluarea fonică.
Ce materiale putem alege? Vată minerală vs. polistiren. Vs. celuloză
Polistirenul expandat este unul dintre materialele cele mai utilizate, fiind un bun izolator și având o rezistență termică similară cu cea a vatei minerale. Însă, nu este chiar cea mai bună opțiune – în caz de incendii, acest material ia foc foarte ușor și emană un fum toxic. Așadar, o soluție mult mai practică decât polistirenul se dovedește a fi vata minerală, care spre deosebire de polistiren, nu se aprinde și nu întreține focul.
În general, există două tipuri de vată minerală – de sticlă, un bun izolator pentru interiorul mansardei sau vată minerală bazaltică. Cea din urmă este practică pentru a izola mansarda la exterior. Specialiștii recomandă să folosim vata bazaltică de 10 cm sau chiar mai groasă pentru a izola cât mai bine.
Celuloza este o alternativă excelentă la care putem apela, fiind un material rezistent la ciuperci și la dăunători și asigurând protecție optimă împotriva rozătoarelor sau a insectelor. Producătorii adaugă în compoziția sa anumite substanțe ignifuge care prezintă totodată un risc zero de formare a mucegaiului. Izolația cu celuloză este antifonică și ecologică. La ora actuală, fibrele de celuloză sunt considerate cele mai bune izolatoare fonice și cele mai bune izolatoare termice și se utilizează pentru izolarea mansardei la interior.
Sfaturi utile pentru izolarea mansardei
Fibrele de celuloză se pulverizează utilizând o pompă direct pe pereții sau pe acoperișul podului. Asigurați-vă că stratul este distribuit egal și uniform pe toată suprafața acoperișului. Se recomandă să aplicați un strat de folie anticondens urmat de rigips – la rândul său cu rol protector termic și fonic.
Dacă apar găuri sau infiltrații în timp, înseamnă că izolația mansardei se deteriorează, fapt care va dăuna eficienței energetice a locuinței. Se recomandă să verificăm mereu mansarda, observând dacă apar pete umede, provocate de condens sau de anumite scurgeri.
În general, lucrările de izolare a mansardei ar trebui să înceapă din interior, către exterior.
Specialiștii recomandă să acordăm o atenție sporită ventilării mansardei precum și controlului umidității. Astfel, o bună ventilare va menține mansarda răcoroasă vara, iar în sezonul rece, umiditatea va fi evacuată. De altfel, un grad sporit de umiditate va împiedica locuința să se încălzească corespunzător și poate determina apariția mucegaiului. Indiferent de anotimp, gurile de ventilare – ce trebuie să fie vizibile, inclusiv din interior, ar trebuie să fie curate, libere și amplasate corect.
Atunci când efectuați lucrările de izolare se recomandă să purtați echipament de protecție. Dacă considerați că nu dețineți suficiente cunoștințe sau că nu aveți abilitățile necesare, ar fi indicat să solicitați ajutorul unei echipe profesionale.
În niciun caz nu acoperiți sursele de căldură cu un material izolator – indiferent că vorbim despre polistiren, vată minerală sau celuloză. În caz contrar, va fi afectat nivelul de confort, iar dacă materialul este inflamabil, există un risc major de incendii la care veți expune toată casa. De asemenea, se recomandă evitarea contactului cu instalația electrică.
În cazul în care ați optat pentru polistiren ca material izolator, evitați orice sursă deschisă de foc. Chiar și flacăra unei brichete poate fi riscantă, provocând un incendiu de proporții.