curatare jgheaburi jgheaburile

Cum se curăță și se întrețin jgheaburile și burlanele

În funcție de specificul casei și de condițiile climaterice din zona în care aceasta este situată, se vor alege tipul de acoperiș, forma și materialele necesare, precum și sistemul pluvial potrivit. Acesta din urmă are un rol important în ceea ce privește durabilitatea construcției și necesită, de asemenea, o atenție aparte.

Întreținerea sistemului pluvial – un proces continuu, care vizează protejarea construcției

Sistemul pluvial, cunoscut și sub numele de sistem de evacuare controlată a apei pluviale, este unul dintre elementele ce influențează semnificativ sănătatea unei locuințe și confortul celor care locuiesc în interiorul ei. Acesta are rolul de a prelua apa pluvială de pe acoperiș și de a o direcționa, cu ajutorul jgheaburilor și a burlanelor, către sistemul de canalizare.

Evitarea neplăcerilor se poate face încă de la început, prin ALEGEREA UNUI SISTEM PLUVIAL DE CALITATE, ale cărui elemente componente sunt create din materiale rezistente și ușor de întreținut. De asemenea, un alt aspect important de luat în calcul este MONTAJUL. Efectuat corect, acesta asigură durabiliatea sistemului și, implicit, protecția întregii case.

Pentru a-și păstra funcționalitatea, sistemul pluvial are nevoie de VERIFICĂRI PERIODICE și de o întreținere adecvată. Mai exact, acesta trebuie să fie curățat în mod frecvent și reparat atunci când este cazul. Amânarea reparațiilor poate genera costuri foarte mari, în special pentru faptul că nu presupune doar înlocuirea sistemului,  ci și a altor elemente influențate de defectarea acestuia.

Este recomandat ca, pentru obținerea celor mai bune rezultate, să se ceară sfaturile și AJUTORUL UNUI SPECIALIST, acesta putând, grație experienței sale, contribui la diminuarea semnificativă a costurilor de reparații. În plus, în cazul în care sistemul pluvial trebuie înlocuit total, specialistul va ști cum să monteze corect fiecare element în parte, iar designul ales va fi în armonie cu restul clădirii.

Recomandări de la specialiști

În ceea ce privește curățarea sistemului pluvial se recomandă ca:

  • toamna să se îndepărteze frunzele, penele, pietrișul și alte impurități, pentru a se evita supraîncărcarea jgheaburilor și blocarea scurgerii;
  • iarna să se ia în considerare posibilitatea ca jgheaburile și burlane să înghețe, iar în cazul în care există depuneri de gheață, acestea să fie eliminate corect.

Specialiștii recomandă, de asemenea, MONTAREA PLASELOR DE PROTECȚIE. Acestea au rolul de a limita riscul înfundării jgheaburilor și a burlanelor cu frunze, crenguțe sau alte impurități. Sitele vor trebui curățate periodic. Atenția trebuie îndreptată și asupra canalelor colectoare, curățarea corectă a acestora fiind importantă.

Pentru a asigura buna funcționare a sistemului este necesar ca, indiferent de anotimp, după o furtună de mari proporții să se verifice cu foarte mare atenție toate elementele, de la jgheaburi și până la cârligele de fixare, deoarece acestea se pot desprinde.

Un alt factor ce contribuie la rezistența sistemului pluvial în timp ține de aspect, mai exact de vopseaua cu care acesta este tratat

Majoritatea sistemelor pluviale sunt tratate cu vopsea anticoroziune, fapt pentru care sunt foarte rezistente la condițiile meteo extreme însă chiar și așa, trebuie să se acorde atenție elementelor cu care intră în contact. În primul rând, la montaj, NU SE VA FOLOSI POLIZORUL UNGHIULAR întrucât tabla va fi tăiată la temperaturi foarte ridicate, straturile protectoare vor fi arse iar în locurile respective există risc de ruginire. De asemenea, acesta împraștie reziduri încinse care în momentul în care cad pe suprafața tablei, distrug în primul rând stratul de vopsea. ATENȚIE LA CONTACTUL CU ELEMENTELE ACIDE cum sunt excrementele de la păsări, întrucât pot afecta vopseaua și coroda în timp întreg materialul, ducând la apariția ruginii și implicit, a găurilor – se recomandă îndepărtarea și spălarea jgheaburilor și a elementelor adiacente, în fiecare sezon.

În concluzie, pentru ca un acoperiș să reziste într-o stare bună pentru cât mai mult timp este nevoie de alegerea corectă a elementelor ce îl compun, de la tipul de învelitoare, la elementele care alcătuiesc sistemul pluvial. Însă nu doar calitatea acestor produse este importantă, ci și modul în care rezultatul, întregul acoperiș, va fi întreținut.

 

Ai nevoie de o informație suplimentară, de elemente lipsă ale sistemului pluvial sau altele ce trebuiesc înlocuite? Scrie-ne.

Iata cateva proiecte in care au fost folosite sistemele pluviale RoofArt, fie din otel prevopsit, gama Color, sau din Cupru.