Cu toții facem greșeli, asta ne face umani, dar când vine vorba de renovările casei ar trebui să fim cât se poate de exacți. Orice greșeală în montarea țiglei metalice pe acoperiș ne poate costa bani și timp.
Mai jos poți citi despre problemele pe care le poți întâmpina atunci când alegi să montezi țigla metalică pe acoperiș.
Unde poți greși când efectuezi montajul țiglei metalice
Fie că îți construiești o casă și tocmai ai ales tipul de țiglă pentru acoperiș, fie că vrei să îți schimbi țigla pe care o ai în prezent, trebuie să eviți câteva erori atunci când începi montajul.
O învelitoare din țiglă metalică poate avea o durată de viață îndelungată, de până la 60 de ani, așa că o montare corectă va fi începutul unei frumoase prietenii între casa și acoperișul tău rezistent.
-
Crezi că toate țiglele metalice sunt la fel
Total greșit! Țiglele metalice sunt diferite, în funcție de grosime, finisaj, profil și formă. Aceste diferențe pot avea impact asupra performanței și duratei de viață a acoperișului.
-
Crezi că oricine poate monta țiglă metalică
În niciun caz! Cele mai multe firme afirmă că montează orice fel de țiglă, dar ar trebui să ceri recomandări și să verifici cu atenție actele și avizele companiei la care apelezi. Un montaj incorect poate duce la o izolare precară, infiltrații și zgomot, în plus, te poate face să pierzi garanția oferită de producătorul de țiglă.
-
Cumperi țigla nepotrivită pentru acoperișul tău
Dacă nu ai purta pantaloni scurți la Polul Nord, poate nu ar trebui nici să cumperi chiar orice tip de țiglă pentru casa ta. De exemplu, dacă trăiești într-o zonă în care ninge mult pe timp de iarnă, trebuie să alegi tipul de țiglă potrivit, care să nu lase zăpada să strice acoperișul. Dacă trăiești într-o zonă mai aproape de mare, unde aerul este sărat, ai nevoie de un acoperiș cu țigle foarte rezistente la coroziune.
-
Cumperi țigla în funcție de preț
De obicei un preț extrem de redus poate să indice un metal mai subțire, o rezistență mai mică la coroziune, o vopsea de calitate îndoienică și care se cojește repede, un finisaj de proastă calitate sau un profil slab.
-
Nu apelezi la un specialist
Prietenii, vecinii sau chiar și constructorii de case, nu sunt experți în țigle și acoperișuri și există posibilitatea să cumperi un produs care nu îți este potrivit.
-
Nu măsori corect
Măsoară de zece ori înainte de a tăia o dată – spune un proverb românesc. Acoperișul și panta trebuie estimate corect și precis. Toate schițele trebuie verificate de cel puțin două ori înainte de a monta acoperișul din țiglă metalică.
-
Nu verifici starea materialului care susține acoperișul vechi
Lemnul putred poate slăbi rezistența acoperișului nou. De aceea, înainte de montarea noului acoperiș este necesar să se verifice elementele de susținere, cum ar fi grinzile, căpriorii și șipcile, și, dacă este nevoie, să se înlocuiască.
-
Folosești scânduri cu suprafețe granulate
Sub panourile acoperișului se folosesc doar panouri de lemn lucioase și netede, pentru a etanșa și a face o barieră între acoperiș și structura casei.
-
Nu ții cont de izolație
Pentru a evita transferul de căldură și pentru o bună izolare fonică trebuie să folosești materialele recomandate de specialiștii din domeniu. Acoperișul este una dintre părțile unei construcții pe unde se pierde cea mai mare cantitate de căldură. Un acoperiș neizolat sau izolat necorespunzător poate pierde până la 30% din căldura din casă.
-
Nu folosești accesoriile potrivite
Accesoriile pentru țigla metalică sunt esențiale pentru montajul acoperișului. Nu ar trebui să uiți de bordurile streașină sau de opritoarele de zăpadă, iar sistemul pluvial trebuie să fie unul de înaltă calitate, de preferat alese de la firma care a furnizat și tipul de învelitoare.
-
Nu verifici garanția
Trebuie să citești cu atenție detaliile din garanție. Analizează care este perioada pentru care țiglele sunt asigurate pentru culoare și coroziune, care sunt condițiile de transport, depozitare, montaj și întreținere.
-
Nu te gândești la nevoile tale
Ar trebui să alegi țiglele metalice necesare nevoilor tale, în funcție de anumite criterii: cum este vremea din zona în care este localizată casa ta, cât de des ninge în zonă, casa este lângă mare, există perioade cu temperaturi sau fenomene meteorologice extreme etc.
Care sunt avantajele țiglei metalice?
Pe piață există o diversitate mare de tipuri de învelitoare pentru acoperișuri. Unui neinițiat, toate vor părea a fi potrivite nevoilor sale și probabil va alege cea mai ieftină variantă.
Principalele tipuri de țiglă pentru acoperiș sunt: țigla metalică, țigla ceramică și țigla din beton. În România, cel mai vândut tip de țiglă este cel metalic.
Avantajele țiglei metalice:
- preț mult mai mic decât cel al țiglei ceramice;
- greutate mică, în jur de 4 – 5 kilograme pe metrul pătrat;
- gama largă de culori;
- montaj ușor;
- durată de viață mare, de până la 60 de ani;
- întreținere ușoară;
- rezistență;
- aspect plăcut.
Află mai multe despre montajul țiglei metalice și clipul video care îți prezintă pas cu pas etapele necesare de parcurs.