tipuri acoperisuri metalice

Tipuri de acoperiș din metal: ce să alegi pentru casa ta?

În construcția sau renovarea unei case un rol important îl are și alegerea tipului de învelitoare. Această etapă nu trebuie tratată cu superficialitate, rolul acoperișului fiind deosebit de important. Pe lângă faptul că protejează construcția și asigură confortul, acesta are și un rol estetic, reflectând personalitatea proprietarului și scoțând în evidență frumusețea elementelor arhitecturale ale clădirii.

Pentru a-și îndeplini cu succes sarcinile, acoperișul trebuie să fie creat din materiale rezistente, durabile și plăcute din punct de vedere vizual. Tipul de învelitoare pentru acoperiș trebuie ales cu grijă, dar nu doar acesta, ci și sistemul pluvial și restul accesoriilor necesare.

În ultimii ani, s-a observat o creștere semnificativă a interesului pentru acoperișurile metalice, în special pentru cele din țiglă metalică și tablă fălțuită. Acestea, fiind de regulă create din oțel, asigură o rezistență sporită la intemperii și conferă clădirilor un aspect stilat și elegant.

Acoperiș metalic – rezistență, durabilitate și aspect deosebit

Multitudinea de învelitori pentru acoperișuri disponibile pe piață poate induce în eroare pe oricine. Plăci bituminoase, țiglă metalică, ardezie sau plastic… toate au avantaje și dezavantaje proprii. Când vine vorba de cele mai multe atuuri, ca material pentru acoperiș se remarcă metalul, îndeosebi oțelul – un aliaj extrem de rezistent, flexibil și versatil.

În mod normal, învelitorile sunt selectate în funcție de specificul climatic al zonei în care urmează să fie construită casa. În timp ce modelele cu țiglă de beton nu se potrivesc locuințelor din zonele unde se semnalează frecvent precipitații însemnate cantitativ, iar cele din șindrilă bituminoasă nu fac față fluctuațiilor mari de temperatură, învelitorile metalice se pretează exigențelor oricărui tip de climă.

Acestea din urmă reprezintă astfel cele mai populare alegeri, având poate cel mai bun raport calitate-preț existent la ora actuală pe piață. De asemenea, sunt foarte rezistente la intemperii, au o durată de viață mare și oferă foarte multă libertate în ceea ce privește designul. Pot fi montate facil pe diverse structuri de acoperișuri, chiar și pe cele cu pante mai mari, și au o greutate relativ mică.

Cele mai apreciate învelitori de acoperișuri metalice

În prezent, se remarcă două tipuri de învelitori metalice pentru acoperișuri: cele din țiglă metalică și cele din tablă fălțuită. Acestea sunt urmate de învelitorile din tablă cutată și cele din șindrilă metalică, competitori care nu se pot lăuda cu aceeași versatilitate a primelor două tipuri.

  • Țigla metalică

Acoperișurile din țiglă metalică sunt preferatele celor care doresc să îmbine perfect estetica deosebită cu eficiența. Acestea pot fi realizate din diverse materiale cum ar fi oțel, cupru sau aluminiu. Desigur, cel mai des întâlnit este oțelul, acest aliaj având proprietăți aparte care, odată transpuse în produsul final, conferă acestuia o rezistență sporită și un aspect impecabil.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale țiglei metalice este greutatea foarte mică, un metru pătrat având în medie 5 kilograme, fapt pentru care este potrivită și pentru învelirea locuințelor mai vechi, nu doar a celor noi. Tot greutatea redusă face ca montajul să fie realizat rapid, pe piață existând chiar și modele cu proprietăți anti-alunecare ce asigură mai multă siguranță în manipulare, cum ar fi țigla metalică Umbrella®.

De asemenea, flexibilitatea metalului permite crearea unor acoperișuri complexe, iar numeroasele culori în care țigla metalică se găsește face ca acest tip de învelitoare să fie potrivit atât caselor moderne, cât și celor tradiționale.

  • Tabla fălțuită

O altă învelitoare de acoperiș metalică, apreciată pentru rezistența deosebită, este tabla fălțuită. Aceasta are un caracter maleabil, potrivindu-se atât unei locuințe moderne, cât și uneia clasice sau rustice. Poate fi profilată până la minus 15 grade Celsius și, instalată corect, asigură o funcționalitate ireproșabilă.

Un alt avantaj al acestui tip de învelitoare este că se poate monta pe acoperișuri cu pante mici, începând de la 5o până la înclinații foarte mari, chiar și pe fațade verticale.

În cazul acestui tip de acoperiș din tablă, faptul că suprafața tablei nu se găurește este de asemenea un punct forte – sistemul de îmbinare este realizat prin fălțuirea panourilor de tablă și prinderea cu ajutorul unor cleme de astereala acoperișului.

 

Atât un acoperiș din tablă fălțuită, cât și unul din țiglă metalică, nu cer un proces complex de mentenanță, putând fi ușor întreținute, fără ca aspectul deosebit să fie afectat de intemperii sau de trecerea timpului.

Alte tipuri de acoperișuri metalice

Pe lângă cele două tipuri de acoperișuri prezentate mai sus, mai există alte două ce pot reprezenta alegeri bune: tabla cutată și șindrila metalică.

Tabla de acoperiș cutată are un preț accesibil și se remarcă printr-un sistem eficient de îmbinare – cutele create în momentul îmbinării foilor nu permit infiltrarea apei, dacă montajul este efectuat corect. Din păcate, aspectul nu este tocmai potrivit pentru locuințele moderne, pretându-se mai mult exigențelor stilistice ale celor tradiționale.

În ceea ce privește șindrila metalică, material destul de nou pe piață, designul este aproape identic cu cel al șindrilei tradiționale din lemn, fiind potrivită construcțiilor clasice sau celor în stil rustic, dar mai puțin celor moderne, unde se dorește evidențierea elementelor arhitecturale unice.

În concluzie, învelitorile de acoperișuri metalice reprezintă alegeri sigure, ce garantează o rezistență sporită în timp și un aspect elegant. Acestea trebuie alese în funcție de designul construcției și, mai important, în funcție de calitatea materiei prime utilizate. Pentru a se obține rezultate durabile, este important să se acorde o atenție sporită montajului, de aceea este recomandat ca acesta să fie mereu efectuat de către specialiști.

Link-uri utile

Informații suplimentare despre țigla metalică

Informații suplimentare despre tabla fălțuită