Acoperișul unei case este proiectat să reziste pentru o perioadă mare de timp, dar nu pentru totdeauna. Factorii climatici sau un montaj deficitar pot duce la înlocuirea acoperișului mai devreme sau mai târziu.
Spre deosebire de defecțiunile pereților, ale mobilei sau ale podelei, uzura acoperișului este mult mai greu de observat, nefiind atât de evidentă. De aceea, poate fi dificil să realizezi când se impune schimbarea acestuia.
Pentru a-ți da seama când este cazul să apelezi la specialiști în schimbarea acoperișurilor, ar fi de preferat să verifici periodic starea învelitorii, în special la finalul sezonului rece sau după furtuni.
Întâmplări ce prevestesc o schimbare de acoperiș
Dacă în urma verificării podului, a acoperișului de mansardă sau a pereților de la etaj observi următoarele semne, este tot mai clar că acoperișul trebuie înlocuit, nu doar reparat:
1. Scurgerile din pod sau mansardă
Apariția acumulărilor de apă sunt indicii clare că la nivelul acoperișului există fisuri, iar sistemul de învelitoare actual nu mai face față intemperiilor. Motivul pentru care apar aceste infiltrații de apă poate ține de calitatea materialelor din care a fost realizat acoperișul sau de montarea necorespunzătoare a acestuia.
Scurgerile sunt mult mai ușor de observat la casele cu mansardă, însă, în acest caz, schimbarea acoperișului se poate dovedi mai dificilă.
2. Țiglele lipsă sau rupte
La o analiză atentă a acoperișului, din exterior de data aceasta, se pot observa anumite țigle lipsă sau deteriorate. Lipsa acestora sau existența unor crăpături sau a unor onduleuri nefirești la suprafața lor reprezintă motive suficient de îngrijorătoare pentru a înlocui acoperișul.
Amânarea procesului de înlocuire poate determina agravarea situației și producerea unor defecțiuni la nivelul întregii case.
3. Vopseaua crăpată
Crăparea vopselei reprezintă semnul unui acoperiș ce nu își mai îndeplinește misiunea cum trebuie. Vopseaua se poate scoroji din cauza căldurii excesive, cât și din cauza lipsei corespunzătoare a ventilației la nivelul podului. O atmosferă caldă și umedă duce la apariția bulelor de aer în vopsea și, inevitabil, la crăparea acesteia.
Montarea unui acoperiș nou, realizat din materiale de calitate foarte bună, va permite aerului să circule corespunzător la nivelul podului sau al mansardei, prevenind astfel deteriorarea materialelor.
4. Umiditatea excesivă
Dacă în urma unei examinări atente a podului sau a mansardei observi că plafonul acestora este umed, mai ales după o perioadă îndelungată de ploaie, este semn clar al prezenței infiltrațiilor la nivelul acoperișului.
Din ce motiv pot apărea scurgerile de apă? Două dintre posibilele cauze ar fi: montarea în grabă sau fără cunoștințe serioase a acoperișului sau calitatea slabă a învelitorii, ce permite apei să se infiltreze.
5. Apariția petelor
Petele ce indică faptul că acoperișul ar trebui schimbat apar la nivelul plafoanelor interioare din pod sau din mansardă și la nivelul pereților superiori.
Apărute din cauza umezelii sau a apei ce se scurge prin acoperiș, petele reprezintă un semnal de alarmă referitor la hidroizolația defectuoasă a acoperișului sau la sistemul de ventilație inadecvat.
6. Facturi crescute la energie
În momentul în care observi că facturile la energie devin din ce în ce mai mari, fără a spori și confortul locuinței, este absolut necesar să investighezi cauza ce a dus la această schimbare.
Ventilația slabă a mansardei și lipsa unei izolații suplimentare pot determina sistemele de încălzire/răcire să consume mai multă energie pentru a menține o temperatură optimă pentru membri familiei și pentru a spori confortul locuinței.
Acoperișul prezintă urme de uzură și trebuie înlocuit?
Procesul de înlocuire a sistemului de învelitoare nu este, nicidecum, simplu. Deși, enumerând etapele acestuia, ar părea că sunt puține și ușor de realizat, realitatea este alta. Procesul poate fi unul de durată și chiar costisitor, dar cu toate acestea, trebuie privit ca o investiție înțeleaptă, pe termen lung.
Care sunt etapele procesului de înlocuire a acoperișului deteriorat:
- decopertarea (îndepărtarea învelitorii uzate);
- înlocuirea elementelor de susținere deteriorate (grindă, căpriori, șipci, cotrașipci);
- montarea foliei anticondens (foarte importantă pentru protecția împotriva eventualelor scurgeri);
- montarea noului acoperiș;
- montarea accesoriilor necesare pentru închidere și etanșare.
Pentru a preveni înlocuirea sistemului de învelitori (care este, așa cum am văzut, un proces deloc simplu și ieftin) este foarte importantă verificarea periodică a încăperilor de la nivelul superior al casei.
La fel ca în cazul afecțiunilor medicale, este mult mai eficient să previi, decât să tratezi. De altfel, cele mai bune acoperișuri pentru case sunt cele durabile, alese cu grijă și montate de către specialiști!