top materiale pentru acoperisuri

Top materiale preferate de către experții în acoperișuri

Construcția casei mult visate este un proces dificil și de lungă durată. Materialele folosite în proiectarea diferitelor părți ale locuinței sunt esențiale atât pentru rezistența acesteia, cât și pentru obținerea unui aspect general plăcut.

Pe lângă materialele de zidărie, cele hidro și termo izolante, și cele de finisare, trebuie să se acorde o atenție deosebită atât materialelor pentru acoperișuri, cât și celor pentru ferestre. Dacă în cazul ferestrelor, tâmplăria PVC este alegerea majorității, în ceea ce privește acoperișul, lucrurile nu sunt atât de simple, mai ales datorită diversității materialelor disponibile.

Având proprietăți diferite, avantaje și dezavantaje greu de ignorat, proprietarilor le este foarte greu să aleagă un material sau altul. Pentru că știm cât de important este acest aspect pentru voi și cât de dificil este să alegeți din multitudinea de materiale existente, am realizat un top al celor mai folosite materiale pentru acoperiș și o comparație între toate acestea.

Top 5 materiale pentru acoperișul casei

Mai jos vor fi prezentate cele mai căutate 5 materiale pentru construcția acoperișului.

1. Țigla metalică

Unul dintre materialele cel mai des folosite pentru construcția acoperișului este țigla metalică. Aceasta poate atinge o durată de viață de până la 50-60 de ani și se regăsește într-o gamă variată de culori și forme, iar montajul acesteia se realizează ușor. De asemenea, țigla metalică are o rezistență deosebită la intemperii și o durabilitate mare, are greutatea foarte mică – aprox 5kg/mp, raportul calitate-preț fiind excelent.

2. Tabla fălțuită

Fiind ideală pentru casele moderne sau pentru locuințele de patrimoniu, tabla fălțuită se prezintă cu un aspect vizual deosebit și cu o rezistență foarte mare, fiind fabricată din oțel de foarte bună calitate. Principalul avantaj este că se poate monta pe acoperișuri cu pante mici, începând de la 5o până la înclinații foarte mari, chiar și pe fațade verticale.

3. Țigla ceramică

Prezentă în diferite forme și culori, la fel ca cea metalică, țigla ceramică oferă o protecție termică și fonică foarte bună și, dacă este de o calitate foarte bună, nu permite culorii să se degradeze în timp. De asemenea, este unul dintre materialele ce permit o ventilare excelentă a structurii superioare a casei.

4. Țigla din beton

Betonul, ca material de construcție al țiglelor, protejează excelent locuința împotriva factorilor climatici, asigurând astfel o impermeabilitate foarte bună. Suprafața netedă și rezistența mecanică mare sunt alte atuuri pe care oamenii le au în vedere.

5. Șindrila bituminoasă

Acest material este potrivit pentru construcția oricărui tip de acoperiș, având multiple posibilități de design și un preț avantajos. Varietatea de culori și forme îl face să fie ales adesea de proprietari, montajul realizându-se chiar foarte ușor.

Comparația materialelor de acoperișuri

În momentul în care începi să analizezi proprietățile materialelor din care poți construi un acoperiș durabil și cu un design deosebit, există o serie de criterii esențiale cu ajutorul cărora identifici exact de ce ai nevoie.

În primul rând, ne referim la calitatea materialelor. În această categorie tabla fălțuită și țigla metalică se detașează de celelalte materiale datorită faptului că sunt realizate din oțel (aliaj ce nu se descompune, nu permite dezvoltarea mucegaiului, nu putrezește și, de asemenea, nu se decolorează în timp). Dacă oțelul este de calitate superioară, cum este cel nordic al concernului suedez SSAB, atunci cu siguranță avantajele vor fi multiple.

Bineînțeles, nici termorezistența și durabilitatea țiglei ceramice nu sunt de ignorat. Din păcate, aceasta din urmă nu este însă potrivită pentru construcțiile vechi sau cu o structură ușor fragilă, din cauza greutății mari a acesteia și a dificultății de montare. De asemenea, prețul țiglei ceramice este mult mai mare decât cel al țiglei metalice.

În al doilea rând, rezistența culorii este un alt factor important pentru aspectul acoperișului. Varietatea de culori reprezintă un avantaj pentru aproape toate materialele mai sus menționate, însă țigla ceramică și cea metalică sunt din nou campioane.

Culoarea netedă a celei dintâi este, pe bună dreptate, irezistibilă pentru foarte mulți proprietari de casă. Pe de altă parte, țigla metalică îi face concurență. Acest material pentru acoperiș durabil și rezistent poate fi acoperit cu vopsea bio, cum este, de exemplu, vopseaua patentată GreenCoat® pe bază de ulei de rapiță. Astfel, oțelul vopsit cu produsele GreenCoat® devine singurul de pe piață ce conține, în proporție foarte mare, material biologic regenerabil, contribuie la reducerea emisiilor de noxe în aer și nu poluează mediul înconjurător.

În al treilea rând, prețul este un aspect important în procesul de decizie. Desigur, acesta este influențat de calitatea și proprietățile materialelor. Dintre cele 5 variante enumerate, șindrila bituminoasă este cea mai accesibilă, urmată de țigla din beton, în timp ce țigla metalică și tabla fălțuită reprezintă varianta de mijloc. Pe primul loc în topul celor mai scumpe materiale pentru acoperiș se află țigla ceramică.

Recomandarea RoofArt – sisteme complete de învelitori

Pentru că ne bazăm pe calitatea produselor nordice, scandinave, testate de peste 40 de ani în condiții extreme de vreme, și pentru că atât rezistența materialelor, cât și protejarea mediului sunt aspecte ce ne-au preocupat dintotdeauna, îți oferim soluții complete pentru un acoperiș durabil, estetic și prietenos cu mediul înconjurător.

Alegând calitatea oțelului nordic (realizat de concernul suedez SSAB) în ceea ce privește țigla metalică și tabla pentru acoperiș, casa ta va beneficia de o izolare termică și de o izolare fonică excelente.

Printre numeroasele avantaje ale oțelului nordic (ce se regăsește atât în componența țiglei metalice Umbrella® Clasică, Umbrella® Dublu-modulară, cât și în cea a tablei fălțuite) se numără: rezistența mare la zgârieturi, siguranță și ușurință în lucru, design deosebit, menținerea culorilor vii, dar și multe, multe altele.

Așadar, indiferent dacă alegi un acoperiș din tablă fălțuită sau unul din țiglă metalică sau ceramică, asigură-te că materialele sunt de o calitate superioară, că montajul se realizează corect și că, vizual, acoperișul casei tale arată exact așa cum ți-ai dorit.

Dorești o ofertă de preț? Contactează-ne!