Construcția acoperișului este o etapă deosebit de importantă, ce trebuie planificată până în cel mai mic detaliu. Atât în cazul acoperișului din țiglă metalică, cât și în cel al altor tipuri de învelitori, este necesar ca manopera să fie impecabil realizată.
Dublul rol al acoperișului (de protecție și de înfrumusețare arhitecturală a casei) impune alegerea unor materiale de construcții înalt calitative și plăcute din punct de vedere estetic. În lipsa acestora, proprietarii vor fi nevoiți să apeleze des la servicii de reparație pentru acoperiș, lucru deloc plăcut din punct de vedere financiar.
Top 3 cele mai frecvente greșeli în construcția acoperișului
Majoritatea celor care au apelat la serviciile de reparații acoperișuri pe care le punem la dispoziție (prin intermediul partenerilor noștri de încredere) ne-au ajutat să tragem anumite concluzii. Astfel, putem afirma că principalele 3 mari greșeli pe care oamenii le fac în construcția unui acoperiș sunt:
-
Alegerea unor materiale ieftine și slab calitative
Un acoperiș este ieftin și bun atunci când raportul său calitate-preț este unul excelent, nu atunci când prețurile materialelor alese sunt unele foarte mici. Cu alte cuvinte, există categoric mai multe avantaje în alegerea materialelor cu un preț avantajos, dar rezistente.
Atunci când prețul este cel care ghidează alegerea pot apărea situații neplăcute: materialele ieftine neavând aceeași durabilitate și rezistență, iar, în timp, pot crea nevoia apelării la servicii de reparații. Astfel că, nu se recomandă alegerea unui acoperiș pentru casă ieftin, ci a unuia cu un preț corect, ce reflectă pe deplin calitatea materialelor utilizate în construirea lui.
-
Ezitarea în alegerea serviciilor profesionale de montaj
Situația financiară este, de foarte multe ori, un motiv pentru care oamenii ezită să apeleze la serviciile profesionale de montaj. Multe persoane se documentează și încearcă pe cont propriu să realizeze lucrarea sau, tot din dorința de a economisi, apelează la serviciile unor firme fără un bun nume pe piață.
Adevărul este că, dacă manopera țiglei metalice nu este realizată adecvat, de către specialiști cu experiență, toate proprietățile materialelor nu vor fi resimțite de către proprietari. Altfel spus, aceștia din urmă se vor confrunta cu probleme destul de grave, majoritatea cauzate de montajul deficitar ce poate duce la infiltrații prezente la nivelul acoperișului.
-
Atenția redusă pentru sistemul pluvial
În construcția unui acoperiș durabil, rezistent și funcțional, importanța sistemului pluvial nu trebuie trecută cu vederea. Pentru ca apa de pe acoperiș să se scurgă rapid și eficient, un sistem pluvial de calitate este absolut necesar. În lipsa acestuia, apariția infiltrațiilor poate duce la deteriorarea și slăbirea rezistenței structurii casei, în timp.
Pentru un drenaj eficient al apei pluviale, dimensiunea jgheaburilor ce intră în componența sistemelor pluviale trebuie aleasă în funcție de dimensiunea acoperișului. Cea mai indicată metodă de determinare a acestor dimensiuni este apelarea la serviciile specialiștilor din domeniu.
Recomandările RoofArt pentru evitarea greșelilor legate de acoperiș
Pentru a evita aceste greșeli, ce au ca urmare intervenții multiple de reparare a acoperișului casei, echipa RoofArt îți oferă câteva sfaturi:
- Dacă suma alocată construirii acoperișului depășește bugetul inițial, privește-o ca pe o investiție durabilă, pe termen lung. Nu uita! Un acoperiș pentru casă performant este cel care rezistă mult timp, fără intervenții ulterioare din partea constructorilor.
- Dacă îți dorești un acoperiș cu caracteristici excelente, care să îți asigure confortul și să evidențieze frumusețea arhitecturală a locuinței, optează pentru cel din țiglă metalică. Atenție însă la calitatea acesteia! Recomandat ar fi să optezi pentru un oțel rezistent, creat de către o companie de renume și testat în cele mai aprige condiții meteo.
- Montarea unui sistem pluvial de calitate, în concordanță cu dimensiunea acoperișului, te va scuti de alte cheltuieli viitoare în ceea ce privește repararea structurii de rezistență a pereților, a soluțiilor de eliminare a mucegaiului apărut în urma infiltrațiilor sau chiar a schimbării sistemului.
- Nu încerca să montezi singur acoperișul! Motivele pentru care nu încurajăm acest lucru vizează două aspecte: în primul rând, siguranța proprie (în lipsa echipamentului adecvat de protecție, îți poți pune viața în pericol), iar în al doilea rând, calitatea finală a lucrării. În cazul în care montajul nu va fi realizat de către specialiști, rezultatul final are toate șansele să nu fie nici estetic și nici perfect funcțional.
Cum trebuie să arate un acoperiș impecabil? Iată câteva exemple!