semne schimbare acoperis

11 semne că ai nevoie de un acoperiș nou

Poate fi relativ ușor să îți dai seama când acoperișul casei tale are nevoie de reparații, însă nu la fel de simplu de depistat sunt cauzele care duc la necesitatea intervenției unei echipe de profesioniști.

Ce te faci însă când, în urma unei analize atente, aceștia îți spun: „Aveți nevoie de un acoperiș nou, căci defecțiunile celui actual sunt ireparabile”. Sigur, va fi neplăcut să auzi asta, dar, fie că vrei sau nu, va trebui să înlocuiești integral acoperișul, dacă îți dorești ca tu și familia ta să vă puteți bucura în continuare de un confort optim în interiorul locuinței.

Poți preîntâmpina o asemenea situație, bineînțeles, dacă acorzi o atenție deosebită învelitoarei pe tot parcursul anului, mai ales atunci când pare că și cel mai mic lucru nu ar fi la locul lui. Astăzi vorbim despre 11 dintre aceste lucruri, semne, care ar putea indica faptul că ai nevoie de un acoperiș nou.

11 semne care indică necesitatea unui acoperiș nou

Indiferent de cauzele care au dus la apariția acestor semne, înlocuirea acoperișului va fi necesară dacă:

  • Învelitoarea este învechită

Atunci când acoperișul a depășit cu mult perioada de exploatare, capacitatea lui de a face față condițiilor climatice nefavorabile este cu mult diminuată. În urma oricărei furtuni sau a vântului puternic, panourile de țiglă se pot desprinde, lăsând scheletul de lemn și întreaga locuință vulnerabile în fața vremii.

  • Apariția mușchilor și a petelor la nivelul învelitoarei

În acest caz poate fi vorba și despre o pantă prea mică a acoperișului care să nu permită scurgerea optimă a apei sau a unor elemente de închidere prost montate care de asemenea, rețin apa pe acoperiș. În urma stagnării acesteia, la nivelul învelitoarei pot apărea formațiuni de mușchi care, cu timpul, vor afecta rezistența acoperișului. Cât despre pete, acestea pot fi rezultatul fie al ruginii, fie al oxidării în urma acțiunii directe și puternice a radiațiilor UV.

  • Scurgerile pe pereții camerelor superioare sau pe cei din pod

Una dintre cele mai mari probleme care impune, aproape de fiecare dată, înlocuirea acoperișului sunt scurgerile și infiltrațiile de apă, apărute după precipitații puternice și ca urmare a folosirii unei învelitoare slab calitative.

  • Poțiuni lipsă la nivelul învelitoarei sau dispariția unor șuruburi de fixare

În urma unor fenomene meteorologice extreme, porțiuni mai mici sau mai mari din țigla de pe acoperiș pot fi smulse și aruncate de vântul puternic departe de casă. Atunci când are loc un astfel de eveniment neprevăzut, structura de rezistență a acoperișului rămâne vulnerabilă în fața vremii. Drept urmare, sunt situații când simpla adăugare a unui panou de țiglă în locul celui lipsă nu va rezolva nimic, înlocuirea totală a acoperișului fiind singura soluție salvatoare.

  • Defecțiuni la sistemul pluvial

Deși nu reprezintă acoperișul propriu-zis, sistemul pluvial face parte din structura unui acoperiș complet. Însă atunci când acesta nu este proiectat corect, când nu este realizat din materiale de calitate sau când la nivelul mai multor elemente componente ale sale sunt sesizate defecțiuni, perforări ori deformări, treptat se va ajunge la apariția unor defecțiuni la nivelul pereților sau chiar a fundației. Dacă nu sunt preluate de un sistem pluvial eficient, apa, zăpada sau grindina pot cauza mari neplăceri.

  • Creșterea facturilor de întreținere și energie termică

Un acoperiș nefuncțional atrage pierderi de căldură, care se vor face resimțite din ce în ce mai mult. Ca urmare, nu doar disconfortul termic va crește, ci și costurile de întreținere, plus că cele cu încălzirea vor fi mai mari. Soluția cea mai bună și mai rentabilă din punct de vedere financiar o reprezintă înlocuirea acoperișului. Sigur, pe termen scurt este mai costisitoare, însă pe termen lung investiția își va dovedi meritul.

  • Apariția mucegaiului pe plafonul podului și pe pereții casei

Mucegaiul, indiferent de locul în care apare, este un semn al faptului că există umezeală în exces. Ca atare, dacă descoperi urme de mucegai la nivelul plafonului din pod sau pe pereții mansardei, este foarte important să găsești cât mai repede sursa de umezeală. Poate fi vorba despre infiltrații de apă sau despre umiditate rezultată în urma condensului format sub învelitoare. Indiferent care ar fi cauza, cel mai probabil, acoperișul ar trebui înlocuit, având în vedere că funcționalitatea lui nu mai este aceeași.

  • Învelitoarea este realizată din materiale slab calitative

Fără a pune mai prejos vreun material de construcție pentru acoperișuri, aducem la cunoștință faptul că există materiale capabile să facă față tuturor condițiilor climatice și materiale mai puțin rezistente. Pe scurt, strict legat de aspectul rezistenței, dacă alegi șindrila bituminoasă, ai șanse foarte mari să te confrunți cu defecțiuni, scurgeri și deteriorarea acoperișului. În schimb, dacă optezi pentru țiglă metalică de calitate superioară, riscul apariției unor astfel de probleme este aproape inexistent.

  • Necesitatea sau dorința de extindere a locuinței

Casa ta este prea mică, camerele deja existente nu sunt suficiente, așa că te-ai decis să extinzi planul cu încă o încăpere. În mod evident, acest lucru va atrage după sine necesitatea reconstruirii acoperișului. Indiferent dacă extensia va fi reprezentată de o cameră sau de o terasă, aceasta va trebui acoperită cu același tip de învelitoare precum restul casei, ceea ce, din motive de aspect și funcționalitate, presupune uneori schimbarea totală a acestui element constructiv.

  •  Construirea unei mansarde

Dacă ai în plan construirea unei mansarde, lucrarea va necesita demontarea acoperișului actual și reconstruirea sa. Recomandarea noastră este ca, înainte de a-l demonta pe cel actual, să verifici dacă există defecțiuni, iar în cazul în care sunt, să înlocuiești materialele folosite inițial cu altele mai bune calitativ.

  • Schimbarea stilului arhitectural al locuinței

Sigur că și latura estetică este importantă la un acoperiș. Acesta trebuie să fie în perfectă armonie cu restul casei și să completeze perfect designul său. Dacă ai reamenajat exteriorul locuinței, ar fi de preferat să schimbi și învelitoarea, astfel încât să se potrivească din punct de vedere estetic și arhitectural cu noua fațadă.

Recomandările noastre

Pentru faptul că lucrăm în domeniu de mult timp și cunoaștem foarte bine piața, ne permitem să îți oferim un sfat de final: indiferent de motivul pentru care ești nevoit sau alegi să schimbi acoperișul, îți recomandăm să-l reconstruiești folosind țigla metalică Umbrella® (clasică sau dublu modulară).

De ce? Pentru că: reprezintă o inovație pe piața din domeniu; atât la nivel funcțional, cât și din punct de vedere estetic răspunde unor standarde foarte înalte; are o rezistență și o garanție de neegalat.

În sprijinul celor spuse, aducem argumentul suprem: testarea oțelului suedez din care este realizată țigla metalică Umbrella®, timp de peste 40 de ani, în condiții climatice dure. Mostrele de oțel amplasate pe tot globul au rămas intacte în urma ploilor torențiale, a vântului puternic, a ninsorilor abundente, a temperaturilor extreme și a acțiunii directe a radiațiilor UV.

Despre țigla metalică Umbrella® și despre ce se pune pe acoperișul nou construit poți citi mai multe aici sau îi poți contacta pe specialiștii noștri prin intermediul ferestrei de <chat> pentru a obține mai rapid informațiile necesare.