Fie că îți construiești casa mult visată, fie că pur și simplu dorești să schimbi vechiul acoperiș al locuinței actuale, după o scurtă căutare pe Google cu sintagma „cel mai rezistent acoperiș” vei constata ca va trebui să te înarmezi cu multă răbdare pentru că lucrurile nu sunt deloc atât de ușoare cum ar putea părea la prima vedere.
Decizia alegerii învelitorii te poate pune uneori în dificultate mai mult decât alte etape ale construcției casei, iar motivul principal ține de varietatea modelelor și materialelor existente pe piață. Cei mai mulți dintre noi își doresc acoperișuri durabile, care să ne protejeze locuințele de intemperii, dar care să fie, în același timp, și estetice, să se integreze perfect în stilul arhitectural al casei.
În plus, acoperișul poate oferi, de cele mai multe ori, un spațiu adițional care poate fi folosit pentru amenajarea unei mansarde cochete, așa că, dacă ai grijă să îl alegi pe cel mai rezistent, nu numai că locuința va fi protejată de intemperii, dar nici nu vor exista pierderi de căldură care să atârne greu la factura de întreținere.
Așa că, dacă nu știi de unde să începi căutările, în cele ce urmează îți prezentăm principalele criterii de care trebuie să ții cont dacă vrei să alegi cea mai bună variantă de acoperiș de pe piață.
Tipul de acoperiș
Înainte să iei decizia de achiziție trebuie să te documentezi temeinic și să știi care sunt principalele tipuri de materiale existente pe piață, precum și caracteristcile acestora, astfel încât să îți dai seama care dintre acestea se pliază cel mai bine pe nevoile locuinței tale.
Iată care sunt principalele tipuri de materiale, plus câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre fiecare dintre acestea:
- Țigla metalică. Acest tip de acoperiș are, în medie, o durată de viață cuprins între 15 și 60 de ani, prin urmare poate fi o investiție foarte bună. De asemenea, trebuie să mai știi că acesta este unul dintre puținele tipuri de acoperiș care nu permite dezvoltarea mușchiului pe suprafața sa, este foarte ușoară, deci nu îngreunează structura acoperișului și, în plus, nici nu trebuie să dedici un timp îndelungat montajului. Țigla metalică îți oferă și avantajul de a putea alege dintr-o gamă variată de forme și culori, așadar se poate plia chiar și pe gusturile celor mai exigenți clienți.
- Țiglă ceramică. Pe lângă protecția standard împotriva condițiilor meteo vitrege, acest tip de acoperiș oferă și o bună protecție fonică. În schimb, este foarte grea, vorbim de 35-65 kg/mp spre deosebire de aproximativ 4 kg/mp cât cântărește țigla metalică.
- Diverse forme de tablă. Pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu termenii tehnici: în acest caz vorbim despre acoperișul metalic (confecționat din cupru, aluminiu, oțel zincat sau titan și care poate lua mai multe forme: din tablă cutată, prefălțuită sau fălțuită). Atât caracteristicile, cât și prețurile, diferă substanțial față de un model sau altul.
- Placă ondulată din fibrociment. Aceste acoperișuri nu sunt inflamabile și sunt rezistente nu numai la intemperii, ci și la coroziune. În plus, fiborcimentul este un bun izolant fonic și termic.
- Sindrilă bituminoasă. Printre caracteristicile acestui tip de material se numără și versatilitatea (poate fi potrivit pentru orice tip de acoperiș), precum și ușurința cu care se montează. Lipsurile mai mari ale acestui material sunt la impermeabilitate și rezistență la foc.
- Țiglă din beton. Țigla din beton îți dă posibilitatea de a alege dintr-o mulțime de forme și culori și oferă, de asemenea, o bună protecție împotriva frigului/căldurii, însă uneori pe acest tip de acoperiș se pot dezvolta diverse specii de mușchi, care pot reține umezeala.
Rezistența
În principiu, toate tipurile de învelitoare protejează locuința de ploaie, vânt sau ninsoare, însă există diferențe care pot influența atât condițiile din locuință, cât și durata de viață a acoperișului.
Rezistența unui acoperiș depinde, în linii mari, de materialul ales. Mai sus ți-am prezentat principalele tipuri de materiale existente pe piață și principalele lor caracteristici, însă este întotdeauna indicat ca pe lângă concluziile din documentarea personală să ții cont și de recomandările echipei de consultanți din magazinul ales.
Garanția
Dacă vorbim despre acoperișuri rezistente sau despre acoperișuri case care să aibă o durată de viață mare și să reprezinte, astfel, o investiție bună, atunci trebuie să includem în procesul de documentare și verificarea detaliilor care țin de furnizor.
Fie că vorbim despre garanția anticoroziune sau despre o durată de exploatare îndelungată, este vital să ne asigurăm că învelitoarea aleasă vine la pachet cu garanții pe termen lung. O garanție corespunzătoare te ajută să păstrezi acoperișul într-o stare bună fără costuri suplimentare.
Accesoriile potrivite
Acoperișurile durabile sunt incomplete fără un sistem pluvial și alte accesorii specifice, care asigură etanșeitate și un grad de funcționalitate optimă, dar și o rezistență mai mare.
Cel mai bun sfat în acest sens este să achiziționezi accesoriile necesare de la același furnizor pentru a nu exista diferențe prea mari nici în ceea ce privește calitatea și nici în ceea ce privește aspectul estetic al componentelor.
Acoperișuri case: care sunt factorii care duc la uzura acestora?
Chiar dacă alegem acoperișuri rezistente la intemperii și acoperișuri rezistente, în general, este bine să știi că, în timp, chiar și acestea se vor uza. Evident, în cazul acoperișurilor durabile, din materiale de calitate, uzura se va instala după 15-20 sau chiar după 60 de ani.
Printre factorii care amplifică procesul de uzură și pe ale căror efecte trebuie să le monitorizezi constant se numără și următorii:
- Căldura și razele UV. Aceștia se numără printre cei mai importanți factori care determină uzarea acoperișurilor, pe termen mediu și lung.
- Ploile. Apa poate pătrunde sub învelitoare și cauza putrezirea întregii structuri a acoperișului. În plus, umezeala suplimentară poate afecta și alte componente ale locuinței precum plafoanele, izolațiile, pereții etc.
- Vântul puternic. Apa poate fi forțată sub învelitoare de vânturile puternice, care în unele cazuri ar putea ridica marginile învelitorii.
- Zăpada. Poate îngreuna structura acoperișului sau în cazul unei alunecări bruște poate desprinde sau deforma sistemul pluvial. De asemenea, zăpada topită și reînghețată, poate forma baraje de gheață în unele zone ale acoperișului. Acest lucru va împiedica drenajul corect în jegheab și, ulterior, când totul se topește, apa rezultată se întoarce sub învelitoare și pătrunde cu ușurință în interior.
- Condensarea. Condensarea poate duce la degradarea acoperișului și a structurii acestuia. Prin urmare, este important să te asiguri că atenuezi efectele condensării printr-o ventilație corespunzătoare.
Acestea sunt doar câteva considerente generale și criterii care te pot ajuta să alegi un acoperiș durabil pentru locuința ta. Iar dacă ai nevoie de sprijin sau de recomandări suplimentare, nu uita că îți oferim consultanță gratuită, așa că nu ezita să ne contactezi.