tipuri de acoperis

Tipuri de acoperiș: cum să îl alegi pe cel mai potrivit pentru casa ta

Alegerea celui mai potrivit acoperiș poate deveni un proces stresant și consumator de timp, mai ales pe fondul ideii că alegerea finală trebuie să fie intersecția perfectă a doi factori: funcționalitate și estetică (un acoperiș nu are doar scopul funcțional de a proteja casa de ploi, vânt sau zăpadă, ci și un important rol estetic).

Așadar, fie că vorbim de acoperiș cu o apă, acoperiș în două ape sau de un acoperiș tip terasă, trebuie să cântărești foarte bine alegerea și să te asiguri că acoperișul ales este, într-adevăr, cel mai potrivit pentru casa ta.

Prin urmare, dacă te afli în faza de proiectare sau de construire a unei case, în mod sigur îți va fi util acest articol, în care vom detalia principalele tipuri de acoperiș dintre care poți alege, precum și tipurile de case pentru care sunt indicate.

Acoperiș cu o apă

Acoperișul cu o apă are o singură pantă și este folosit mai ales pentru construcțiile moderne și ultra-moderne.

Este bine să știi că pentru un acoperiș cu o apă va fi nevoie de termoizolație suplimentară, prin urmare este recomandat să încerci să ridici și o mansardă, pentru a nu amplifica inutil costurile.

De asemenea, în ciuda faptului că arată foarte bine, ar trebui să eviți să alegi această variantă de acoperiș în cazul în care casa ta este situată într-o zonă cu vânturi puternice și condiții meteo extreme.

Altfel, acest tip de acoperiș se va plia perfect nu doar pe o casă cu design modern, ci și pe un duplex sau pe alte tipuri de locuințe care au un perete comun.

Nu în ultimul rând, ai grijă ca atunci când construiești un acoperiș cu o apă să te asiguri că panta este înclinată suficient, pentru că, în caz contrar, apa acumulată în urma ploilor sau în urma topirii zăpezii va avea tendința de a se scurge greu și de a se infiltra.

Acoperiș în două ape

Un acoperiș în două ape este acoperișul clasic și simplu pe care îl știm cu toții, format din doi versanți care creează o formă triunghiulară.

Cel mai mare avantaj al alegerii unui acoperiș în două ape este, evident, ușurința cu care poate fi construit (în plus, nici nu vei avea nevoie de foarte multe materiale de construcție, prin urmare și prețul final va fi mai mic, comparativ cu prețurile altor tipuri de acoperiș).

Dincolo de aceste considerente, un acoperiș în două ape se potrivește, în general, cu aproape orice tip de locuință și se pliază în mod special pe casele cu etaj sau cu etaj mansardat.

De asemenea, dincolo de faptul că oferă și spațiu pentru amenajarea unei mansarde, un astfel de acoperiș va permite scurgerea cu ușurință a apei rezultate din topirea zăpezii sau a apei de ploaie, ceea ce înseamnă că nu te vei confrunta cu problema unor posibile infiltrații.

Acoperiș în patru ape

O altă variantă ar fi să optezi pentru un acoperiș în patru ape. Acesta este format din patru versanți sau pante, câte una pentru fiecare latură a construcției, care se unesc în partea superioară printr-o coamă orizontală.

De asemenea, este bine să știi că un acoperiș în patru ape are o anvergură mai largă, prin urmare permite câștigarea unor metri suplimentari care pot fi folosiți pentru amenajarea unei mansarde foarte spațioase, condiția fiind ca înălțimea să fie suficient de mare.

Dincolo de aceste considerente, un acoperiș în patru ape este foarte stabil (versanții multipli oferă o rezistență mult mai mare, comparativ cu alte tipuri de acoperiș) și, în plus, poate fi utilizat fără probleme în zonele cu vânt puternic sau cu zăpezi năprasnice (permite nu numai scurgerea cu ușurință a apei, ci împiedică și acumularea acesteia și, implicit, posibilele infiltrații).

Singurul dezavantaj ar putea fi costul mai ridicat, datorat, în mare parte, faptului că, fiind vorba de un acoperiș mai complex, necesită, implicit, și mai multe materiale de construcție.

Acoperiș tip pantă

În categoria acoperișului tip pantă întâlnim două sub-categorii: acoperiș cu pantă frântă cu formă concavă sau convexă și acoperiș cu pantă curbă.

Un acoperiș cu pantă frântă este similar acoperișului în patru ape, diferența observându-se doar în numărul de fațete (în acest caz, cel cu pantă frântă are mai multe fațete, cu unghiuri diferite).

Acest tip de acoperiș este potrivit pentru o locuință care va avea și o terasă sau un garaj (ori o magazie) pentru că le va pune la adăpost de capriciile vremii.

De asemenea, fiind vorba de un tip de acoperiș inspirat de arhitectura franceză, va putea fi integrat perfect într-o locuință care aparține acestui stil arhitectural sau care are un design interior pe măsură.

De cealaltă parte, un acoperiș cu pantă curbă este foarte potrivit pentru cei care caută să obțină o casă cu aspect interesant, care să iasă ușor în evidență.

Avantajul unui acoperiș cu pantă curbă ține în primul rând de versatilitatea acestuia: poate fi folosit inclusiv pentru casele situate în zone care au condiții meteo dure (vânt puternic, ninsori abundente etc.), însă nu uita să te asiguri că panta și înălțimea sunt potrivite (în general poți să te asiguri de acest lucru întrebând echipa de montaj sau cerând ajutor specializat).

În plus, trebuie să ții cont de faptul că, fiind vorba de un acoperiș mai complex, vei avea nevoie de mai multe materiale de construcție, iar montajul va trebui executat de o echipă de profesioniști care să ia toate măsurile necesare pentru ca lucrurile să fie făcute exact așa cum trebuie, iar rezultatul să fie cel dorit.

Acoperiș tip terasă

Un acoperiș tip terasă se caracterizează prin lipsa pantelor, nu are pante. Dincolo de asta, așa cum sugerează și numele, vorbim despre un acoperiș plat care este folosit mai ales pentru blocuri sau pentru clădiri ultra-moderne, cărora le dă un aer minimalist, contemporan. Cu toate acestea, poate fi ales și pentru o construcție de dimensiuni mai mici.

Printre avantajele alegerii unui acoperiș tip terasă se numără și posibilitatea amenajării unei mini-grădini pe acoperiș în stil american (ori a unei terase în aer liber) sau chiar a unor panouri solare, în cazul în care nu dorești un sistem tradițional de încălzire și vrei să ai o locuiță eco-friendly.

De asemenea, este bine să încerci să eviți să alegi un acoperiș tip terasă în cazul în care locuința ta se află în zone cu precipitații abundente. Nu de alta, dar un astfel de acoperiș nu permite scurgerea cu ușurință a apei, prin urmare, dacă hidroizolația nu este realizată perfect, ca la carte, este posibil să apară infiltrații.

În ceea ce privește costurile, acestea sunt, de regulă, mici, acest tip de acoperiș neavând nevoie de o gamă variată de materiale de construcție.

Acoperiș tip fluture

Un acoperiș tip fluture se potrivește perfect unei construcții moderne, contemporane, datorită formei sale deosebite.

Vorbim, practic, despre acel acoperiș pe care probabil l-ai văzut cel puțin o dată în cartierele rezidențiale de lux, în formă de „V”, cu două pante care se unesc într-un unghi interior.

Este important de menționat că un acoperiș tip fluture permite montarea de panouri solare, în cazul în care îți dorești ca locuința ta să fie independentă din punct de vedere energetic și să aibă un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Dincolo de aceste considerente, este bine să știi că un asemenea acoperiș nu ar trebui ales pentru o locuință care se află într-o zonă cu precipitații abundente pentru că, deși permite colectarea apei, pot apărea infiltrații în cazul în care cantitatea este una foarte mare și depășește capacitățile generale.

De asemenea, un acoperiș de tip fluture va necesita sisteme pentru drenarea apei care s-ar putea acumula în partea centrală și o paletă mai mare de materiale de construcție (în contextul în care vorbim despre un acoperiș complex), prin urmare costurile de construcție (dar și de mentenanță) vor fi mai ridicate decât în cazul altor tipuri de acoperiș.

În concluzie, acestea sunt principalele tipuri de acoperiș pe care poți să alegi pentru locuința ta, iar recomandarea noastră este ca, înainte să iei o decizie, să analizezi foarte bine avantajele și dezavantajele fiecărui tip de acoperiș în parte, astfel încât soluția aleasă să fie una durabilă pe termen lung.

Ulterior, după ce analizezi avantajele și dezavantajele și reduci lista de opțiuni, este indicat să te consulți și cu echipa de montaj, pentru ca rezultatele obținute să fie cele mai bune cu putință. Orice ai alege, noi îți dorim să ai parte de cel mai bun acoperiș!