avantaje acoperisuri din tigla metalica

Top 10 avantaje ale acoperișurilor din țiglă metalică

Ce este un acoperiș metalic?

Un acoperiș metalic, cunoscut și sub numele de acoperiș de tablă, este un sistem dinamic de acoperiș confecționat din tablă de metal, i se mai poate spune și tablă tip țiglă. Aceste materiale inovatoare pentru acoperișuri au stiluri și culori diferite și se utilizează în diferite moduri de mulți ani. Acoperișurile din tablă ondulată au apărut ca alternativă mai ieftină la acoperișurile din lemn. Materialul fiind ușor și având rezistență la intemperii, a devenit rapid preferat de majoritatea noilor proprietari de case.

Unul dintre punctele majore de luat în considerare în alegerea unui acoperiș din țiglă metalică pentru casa ta este tipul de tablă pe care o cumperi.

Avantajele acoperișurilor din țiglă metalică

Există câteva motive bune pentru care țigla metalică se deosebește de alte materiale pentru învelitori. Iată câteva avantaje țiglă metalică pentru acoperișuri:

1. Durabilitate și longevitate

Odată instalat în mod corespunzător, un acoperiș metalic este capabil să reziste chiar și cât casa este în picioare, deoarece acoperișurile metalice nu putrezesc și nu crapă, și nici nu se deformează. Panourile de tablă nu se rup, nu se decojesc și sunt ignifuge.

Acoperișurile din țiglă metalică au o etanșeitate bună, nu permit infiltrarea apei și sunt capabile să reziste vânturilor puternice. De asemenea, țiglele metalice sunt rezistente la foc și mucegai. RoofArt este singurul producător de țiglă metalică din oțel suedez furnizat de SSAB. Acest producător de materie primă, SSAB, acordă și iși asumă garanția pe perioadă îndelungată,  respectiv 40 de ani pentru rezistența la coroziune și 30 de ani pentru menținerea culorii.

2. Instalare ușoară

Acoperișurile metalice se instalează rapid și ușor, mai ales că elementele sunt sub formă de panouri de diferite dimensiuni. În comparație cu un acoperiș standard, din țiglă ceramică, țiglele metalice sunt de minim zece ori mai ușoare, ceea ce le face extrem de potrivite, economisind la costurile pentru structura acoperișului sau se recomandă în cazul caselor cu structura delicată.

Cât despre panouri, acestea sunt foarte ușor de instalat pentru un montator cu experiență, urmând instrucțiunile de montaj comunicate de producător.

Dacă ai o parte din casă decopertată și prognoza meteo spune că se apropie o furtună, reducerea timpului de instalare cu o zi sau două face diferența. Aceste țigle metalice sunt ușoare și, datorită acestui fapt, structura de rezistență a acoperișului va necesita lucrări mai puțin complexe. În plus, eficiența de lucru este mai mare datorită dimensiunilor panourilor de țiglă metalică comparativ cu cele ale țiglelor ceramice.

3. Izolare termică

Țiglele metalice pentru acoperiș contribuie la reducerea acumulării de căldură în timpul prânzului prin reflectarea razelor soarelui – aspect asigurat de particlulele din componența vopselei (este cazul acoperirii GreenCoat Mica pentru țigla metalică premium realizată din oțel suedez SSAB), ceea ce înseamnă că poți reduce consumul de energie necesar pentru funcționarea aerului condiționat în timpul zilei. Chiar dacă acoperișurile metalice au o inerție termică mică, la majoritatea sistemelor de învelitori metalice se utilizează spațiul dintre astereală și metal pentru mărirea eficienței energetice. 

4. Rezistență la foc

Acoperișurile metalice au clasa A de rezistență la foc deoarece sunt necombustibile. Totuși, clasificarea privind performanța de rezistență la foc a materialelor pentru acoperiș se face în funcție de materialul elementelor de susținere a acoperișului, care pot arde cu flacără susținută. Din acest motiv, multe acoperișuri metalice instalate pe materiale combustibile, cum ar fi astereala din lemn, sunt considerate cu rezistență scăzută la foc și încadrate, de exemplu, în clasa C. 

5. Cost redus de întreținere

Cu siguranță nu este necesar să cheltui banii pe întreținerea unui acoperiș din țigle metalice. Și chiar de va fi nevoie să faci mici lucrări de întreținere, acestea se vor rezuma la curățarea acoperișului de crengi, frunze, praf sau alte impurități acumulate pe parcursul unui anotimp, verificarea șuruburilor de prindere și a rezistenței garniturilor acestora, care după un anumit număr de ani pot suferi degradări datorită condițiilor atmosferice. 

6. Creșterea valorii proprietății

Invelirea casei cu țiglă metalică dintr-un material premium, cum este tabla de oțel suedez SSAB, de grosime 0,53mm și strat de zinc de 275g/mp, reprezintă garanția că, o perioadă îndelungată, acoperișul nu se va degrada și nu va trebui înlocuit. Un potențial cumpărător va afla că nu va fi necesar să investească în înlocuirea acoperișului pe toată durata garanției și chiar a duratei de exploatare, care poate atinge în medie 60 de ani. Astfel, prețul locuinței va rămâne relativ același dacă va dori să vândă casa ulterior. 

7. Un plus de farmec

Datorită aspectului îngrijit și a culorilor vibrante, acoperișurile din țigle metalice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Gama largă de modele disponibile îți oferă ocazia să alegi modelul de țiglă metalică de acoperiș care se potrivește perfect tipului și stilului casei tale, fie el modern, clasic sau tradițional. 

8. Material ecologic

După ce am vorbit despre un acoperiș din țigle metalice care rezistă peste 60 de ani, este important sa adaugăm că, spre deosebire de alte materiale pentru învelitori, cum ar fi șindrila bituminoasă fabricată din materiale toxice care nu se pot recicla și care au o durată de viață medie de doar 20 de ani, un acoperiș fabricat din material natural, ecologic și 100% reciclabil după o utilizare îndelungată, este o alegere responsabilă.

Țigla metalică este „verde” chiar și atunci când este maro, neagră sau roșie.

9. Instalare peste acoperișul existent

În funcție de specificațiile codurilor de construcții, acoperișurile metalice se pot instala peste acoperișurile existente fără să le deterioreze. Acesta este un mare avantaj deoarece scoaterea acoperișului vechi este o operațiune de durată și costisitoare.

10. Atenuarea zgomotului

Dacă sunt instalate corect, folosind materialele de izolare recomandate, acoperișurile metalice nu sunt mai zgomotoase decât alte tipuri de acoperiș atunci când plouă sau cade grindina. Acoperișurile metalice, de obicei, se instalează  pe un substrat solid. În plus, mansarda și izolația oferă o barieră fonică, astfel incât rareori se observă o creștere a nivelului de zgomot din spațiile de locuit interioare.