Jgheaburile și burlanele, ca parte a unui sistem pluvial, au rolul să preia și să îndepărteze apa de ploaie de pereții și fundația casei, contribuind astfel la menținerea integrității construcției.
În timp, sistemele pluviale pot suferi deteriorări sau deformări, datorate atât montajului deficiar, a calității slabe a materialului din care sunt produse, a factorilor mecanici sau a lipsei întreținerii și curățării de la un sezon la altul. Deși poți înlocui jgheaburile singur dacă ești îndemânatic, este important să știi cădacă nu le montezi corespunzător, întregul sistem ar putea deveni inutil.
Care sunt componentele sistemului pluvial?
Deși multe persoane au impresia că sistemul pluvial este compus doar din jgheaburile care se montează împrejurul acoperișului, există mai multe componente, care, împreună cu jgheaburile, formează sistemul pluvial care îți protejează casa. În lipsa acestui sistem, apa de ploaie se va scurge pe pereții casei sau direct la fundație.
Majoritatea proprietarilor de case nu au cunoștință de diferitele componente ale sistemului pluvial până în momentul în care se confruntă cu o problemă și au nevoie să le repare sau să le înlocuiască. În ambele cazuri, iată, în mare, ce repere ai nevoie să achiziționezi de la noi ca să beneficiezi de un sistem pluvial solid:
- Jgheaburi;
- Burlane;
- Capace pentru jgheaburi;
- Elemente de îmbinare a jgheabului;
- Colțare pentru interior și exterior;
- Elemen
ete de rigidizare a jgheaburilor; - Cârlige de diferite tipuri;
- Racorduri jgheab-burlan;
- Coturi pentru burlane;
- Prelungitoare pentru burlane;
- Ramificații pentru burlane;
- Brățări pentru burlane;
- Elemente de captare a apei;
- Coturi de evacuare;
- Racorduri pentru canalizare.
Cu un pic de efort, pricepere și ustensile potrivite, poți să îți montezi jgheaburile și burlanele fără să angajezi un meseriaș, daca ții cont de instrucțiunile de montaj pe care ți le punem la dispoziție. Mai jos găsești câteva sfaturi generale de care să ții cont.
Cum montezi sistemul pluvial?
1. Dimensionarea jgheabului
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să dimensionezi corespunzător jgheaburile. Ca să calculezi dimensiunea jgheabului, ai nevoie să cunoșți următoarele lucruri:
- panta acoperișului
- suprafața acoperișului
- cantitatea de precipitații sub formă de ploaie din zona în care locuiești
Dacă nu nu te pricepi să dimensionezi singur jgheaburile, specialiștii noștri îți stau la dispoziție.
Sistemul pluvial Scandic® este disponibil în mai multe variante de culori și în două variante de dimensiuni : Ø125/87 și Ø150/100 (mm). Sistemele cu diametre Ø125 se recomandă pentru case mici și mijlocii, iar cele cu diametrul Ø150 pentru construcții industriale cu suprafeţe mari de acoperiş.
2. Poziționarea burlanelor
Înainte de montarea sistemului pluvial, trebuie să calculezi numărul de burlane și amplasarea acestora.
Orientativ, un burlan trebuie să preia apa de pe cel mult 10 m liniari de jgheab.
Dacă lungimea jgheabului depășește 10m, se montează două burlane aproape de colțurile acoperișului.
De exemplu, pentru o suprafață a acoperișului între 100 și 150 m2, se montează cel puțin un burlan, la unul dintre capetele jgheabului.
Dacă suprafața acoperișului este mai mare, burlanul se montează la mijlocul jgheabului.
!Nu uita. Specialiștii noștri îți vor oferi consultanța necesară înainte de a comanda, astfel încât alegerea dimensiunilor potrivite și poziționarea burlanelor să fie conforme, pentru o funcționare perfectă a întregului sistem pluvial.
3. Panta jgheaburilor
Așa cum am menționat, trebuie să ai grijă atunci când vine vorba despre panta de scurgere a jgheaburilor. Acestea trebuie să fie ușor înclinate, astfel încât apa de ploaie să poată curge până la burlan. Din acest motiv, nu se recomandă să stabileșți panta la ochi. În schimb, te poți folosi de o sfoară ca să trasezi o pantă de scurgere din punctul cel mai înalt până în punctul cel mai de jos al jgheabului, acolo unde se va monta burlanul. Se recomandă ca panta înclinația pe această distanță să fie de 2 mm la fiecare metru liniar de jgheab.
4. Atenție la toate aspectele
Înainte să montezi jgheaburile se recomandă să le asamblezi, de probă, pe sol. Astfel îți va fi mult mai ușor să tai toate jgheaburile la lungimea corespunzătoare, să le decupezi și să montezi racordurile.
5. Montaj specializat
Jgheaburile sunt esențiale pentru protejarea casei. Montajul jgheaburilor poate părea o lucrare banală la prima vedere, însă, pentru montajul unui sistem pluvial solid, este nevoie de experiență și cunoștințe de specialitate. Nu este rău dacă dorești să faci economie la costurile de montaj, dar, dacă vrei să îți montezi singur jgheaburile și burlanele și nu te pricepi, s-ar putea să te coste mai mult pe termen lung.
Poți urmări filmul cu instrucțiunile de montaj al sistemului Scandic aici, unde sunt parcurse toate etapele de luat în calcul dacă vrei să afli cum să montezi singur jgheaburi și burlane pe acoperiș.
6. Întreținerea sistemului pluvial
Dacă ți-ai instalat un sistem pluvial și crezi că nu a mai rămas nimic de făcut, permite-ne să te contrazicem.
După montaj, în special la trecerea de la un sezon la altul, este foarte important să ai grijă să cureți jgheaburile, racordurile și evacuările burlanelor și sa le verifici integritatea (să nu fie deteriorate și să nu curgă pe la îmbinări, de exemplu). Reține că, dacă nu ai un sistem pluvial corect funcțional, apa de ploaie se poate scurge pe pereții casei afectând grav decorativa, tencuiala și uneori, chiar fundația acesteia, sau se poate deversa necontrolat în curte. Cel mai bun și eficient mod să eviți astfel de probleme este să îl verifici în mod regulat și să il repari cât se poate de repede.
Concluzie
Cine nu vrea să iasă și să intre în casă fără să se ude? Acesta este probabil cel mai bun motiv pentru care să angajezi un specialist pentru montare sistem pluvial. Acestea fiind spuse, beneficiile sunt mai mari atunci când confortul este asigurat de un sistem bun de jgheaburi și burlane. În schimb, în lipsa unui sistem pluvial montat corect, acumularea de apă în cantități mari poate duce la apariția mucegaiului, atât în jurul casei, cât și la interior. De asemenea, sistemele pluviale previn deteriorarea terenului din jurul casei, a teraselor și a treptelor exterioare, dar și a elementelor de acoperiș. Așadar, nu sta pe gânduri și trimite-ne detalii despre proiectul tău, iar noi vom veni cu cea mai potrivită soluție!