greseli montare acoperis

Cele mai frecvente greșeli în montarea unui acoperiș

Alegerea unor materiale de calitate îndoielnică, instalarea necorespunzătoare sau dorința de a face cât mai multe economii sunt câteva aspecte care pot influența în mod decisiv aspectul și funcționalitatea acoperișului.

Tocmai de aceea, înainte de a monta acoperișul, este foarte important să îți faci timp pentru a te documenta temeinic și pentru a afla care sunt cele mai frecvente greșeli în montarea unui acoperiș și cum poți să le eviți.

Montaj acoperiș: ce trebuie să eviți

În cele ce urmează te invităm să parcurgem împreună o listă a celor mai frecvente greșeli care se fac în montarea unui acoperiș.

  • Greșeli montaj acoperiș: alegerea unor materiale de calitate îndoielnică

Una dintre cele mai frecvente greșeli in montajul acoperișului derivă din alegerea materialelor. Cu toate că majoritatea meseriașilor susțin că un om priceput poate face o lucrare foarte bună chiar și atunci când are la dispoziție materiale de calitate îndoielnică, acest lucru se dovedește de cele mai multe ori a fi doar excepția de la regulă și nu regula în sine.

În cazul montării unui sistem de învelitoare este foarte important ca materialele să fie de calitate. Calitatea acestora va influența direct alți factori importanți precum rezistența acoperișului în timp, așa că achiziționarea unor materiale de calitate trebuie privită întotdeauna nu ca pe o simplă cheltuială, ci ca pe o investiție pe termen lung. 

Cu alte cuvinte, dacă îți dorești un acoperiș durabil, care să își păstreze funcționalitatea și aspectul pentru o perioadă de cel puțin câteva decenii, ar trebui să acorzi o atenție mare alegerii materialelor pe care le vei folosi.

  • Greșeli în montarea unui acoperiș: meșteri necalificați

Dacă ai ales materiale de calitate pentru acoperiș, următorul pas este să alegi o echipă de profesioniști care să se asigure că acoperișul locuinței tale este montat corespunzător.

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli în montarea unui acoperiș ține și de alegerea echipei care se va ocupa de montaj. De cele mai multe ori, pe fondul dorinței de a face economii, sunt aleși meșteri necalificați, care promit că vor face o treabă bună în schimbul unei sume de bani sub nivelul pieței.

În general, când vine vorba de acoperiș, regula de aur este următoarea: te vei putea bucura de calitatea produselor alese doar dacă acestea sunt montate conform standardelor. Prin urmare, se recomandă să nu faci rabat de la calitate nici în privința echipei care va monta acoperișul și să optezi pentru specialiști calificați.

Opțiunea contractării unor muncitori necalificați sau a unor meșteri care nu au o experiență prea mare în domeniu nu oferă niciun fel de garanție în privința calității lucrării finale și, în plus, ar putea genera costuri suplimentare, în cazul în care acoperișul este montant necorespunzător și va avea nevoie de reparații ulterioare.

  • Montaj acoperiș: alegerea învelitorii nepotrivite

O altă greșeală este făcută, de obicei, în momentul în care este ales tipul de învelitoare. În general, învelitoarea trebuie aleasă doar după o documentare temeinică. De ce spunem asta? Pentru că unele învelitori sunt mai durabile ca altele, unele corespund anumitor condiții climatice mai bine decât altele și, în plus, nu toate materialele se potrivesc fațadei sau structurii de rezistență a tuturor locuințelor.

De exemplu, de multe ori sunt alese materiale precum țigla ceramică, fără a fi luat în considerare că un astfel de material nu e potrivit pentru structura de rezistență pentru că e destul de greu și necesită o structură de lemn a acoperișului care să fi fost dimensionată în prealabil pe măsură. În mod asemănător, materiale precum șindrila bituminoasă vor necesita placaj fibrolemnos, de exemplu.

Țigla metalică, pe de altă parte, este mai ușoară, are un aspect care se încadrează cu ușurință în orice zonă rezidențială și nu presupune cheltuieli suplimentare, așa că reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face. Același lucru se poate spune și despre tabla fălțuită.

  • Greșeli montaj acoperiș: alegerea unui sistem pluvial nepotrivit

Un acoperiș bine realizat trebuie să includă și un sistem pluvial bun. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen: un sistem pluvial este constituit din burlane și jgheaburi și reprezintă principala modalitate de scurgere a apei care se strânge pe acoperiș. Atunci când sistemul pluvial nu este ales bine sau, mai rău, nu este montat corespunzător, apa se poate scurge pe pereții casei și cauzează infiltrații sau chiar deterioarea structurii de rezistență.

Prin urmare, este foarte important ca atunci când alegi tipul de învelitoare să încerci, pe cât posibil, să cumperi sistemul pluvial din același magazin. În acest fel te asiguri că acesta se va potrivi perfect cu sistemul de învelitoare ales și, în plus, vei beneficia, cel mai probabil, și de o serie de reduceri.

RoofArt îți pune la dispoziție și sisteme pluviale care se potrivesc perfect cu tipurile de învelitori pe care le comercializează și care sunt realizate din aceleași materiale de calitate, prin urmare dacă ai nevoie de mai multe informații despre sistemele pluviale, nu ezita să le telefonezi sau să le scrii la adresa afișată în site sau mai rapid, prin serviciul de chat.

  • Montaj acoperiș: termoizolare necorespunzătoare

Greșeli în montarea unui acoperiș pot fi făcute și în ceea ce privește termoizolarea, mai ales în cazurile în care materialele alese nu sunt de calitate sau, mai rău, nu au fost montate corect de echipa de specialiști aleasă ori nu sunt adecvate condițiilor meteo din zona în care se află locuința. De exemplu, dacă grosimea termoizolației a fost aleasă greșit, va trebui să te pregătești pentru costuri suplimentare generate de nevoia de a suplini cumva acest neajuns.

În plus, trebuie să se țină cont atât de conductivitatea termică, cât și de densitate. Nu în ultimul rând, va trebui să iei în considerare și faptul că majoritatea pierderilor de energie se întâmplă la nivelul acoperișului, așa că, în acest context, investiția în termoizolare nu este doar importantă, ci de-a dreptul esențială.

Acestea sunt, în linii mari, principalale greșeli în montarea unui acoperiș pe care le fac majoritatea celor care decid să își construiască o nouă locuință.

În general, dacă ții cont de cât mai multe dintre sfaturile de mai sus, șansele de a avea un acoperiș durabil și funcțional cresc foarte mult.

Soluțiile de acoperiș RoofArt: durabilitate, calitate și prețuri corecte

RoofArt România, companie care face parte din Grupul de companii RoofArt, prezent în 11 țări europene și cu o experiență de aproape 20 de ani pe piața soluțiilor pentru acoperișuri rezistente, a câștigat de-a lungul timpul încrederea tuturor celor care caută soluții de acoperiș durabile.

Iar dacă vorbim de soluții acoperiș RoofArt, trebuie menționat și faptul că RoofArt investește permanent în calitatea serviciilor, a materialelor și utilajelor folosite: de la materia primă folosită pentru producția sistemelor de învelitori sau a sistemelor pluviale, la liniile de producție și utilajele industriale folosite. În plus, mizează foarte mult atât pe păstrarea elementelor definitorii (precum calitatea materialelor sau profesionalismul echipei), dar și pe aducerea de inovații care să îi ajute să țină mereu pasul cu dorințele cumpărătorilor.

În acest context, RoofArt este, în prezent, unul dintre principalii jucători de pe piața companiilor care oferă soluții durabile pentru acoperiș, punând la dispoziția celor interesați țiglă metalică, tablă falțuită, sisteme pluviale, precum și servicii de montaj la prețuri corecte.