Dacă ai decis să construiești o casă, fie că o faci pentru tine sau ca investiție, este bine să te asiguri că urmezi toți pașii legali fiind cea mai sigură cale de a evita eventuale amenzi și de a te asigura că poți valorifica ulterior investiția prin vânzare sau închiriere. Fie că această casă va fi transpunerea în realitate a unei schițe vizionare, fie că se va apela la un specialist care să ajute în luarea celor mai bune decizii, există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm înainte de a demara lucrările de construcție. Aici ne referim la obținerea unor avize și autorizații conform cu legislația în vigoare.
În țara noastră, putem construi o locuința numai după ce obținem o autorizație eliberată de Primăria localității de care aparține terenul pe care vrem să ridicăm construcția. În cadrul acesteia vor fi necesare mai multe avize și acte, în funcție de specificul construcției și de zona în care se va ridică construcția. Iată care este ordinea în care trebuie să le obținem:
- Mai întâi, este necesar certificatul de urbanism, care se va elibera de către Primărie, la cererea persoanelor fizice sau juridice în scopul obținerii ulterioare a unei autorizații de executare a lucrărilor de construcții și instalațiilor vizate de acestea. Acest certificat este necesar și atunci când dorim să desființăm o anumită construcție.
- Mai apoi, se vor obține avizele de la furnizorii de energie electrică, apă și canalizare, gaze precum și alte avize de la diverse autorități. Trebuie să avem în vedere că va dura între 30 și 60 de zile până vom obține aceste avize.
- După ce vom obține certificatul de urbanism și avizele respective și vom prezența proiectul casei la Primărie, vom putea primi autorizația de construire. În aproximativ 30 de zile vom fi în legalitate pentru construcția unei case, după ce vom obține acest act. Trebuie să avem în vedere că ni se va percepe o taxa de autorizare calculată sub formă procentului de 0,5% din valoarea estimată a investițiilor ce se vor face pentru construcția locuinței.
Ideal ar fi că aceste acte să fie obținute până începe efectiv sezonul de construcții, pentru a nu pierde timp valoros pe care l-am fi putut petrece construind.
Există și alte acte necesare înainte să construim o casă. Deseori, studiul geotehnic stabilește dacă avem sau nu voie să înălțăm o clădire, întrucât acesta va determina tipul de pământ pe care vom construi, gradul de tasare a pământului, omogenitatea acestuia și distanță până la pânză freatică. Aceste constatări ne vor feri de degradarea iminentă a locuinței în cazul în care nu am ținut cont de ele.
Vom întocmi și planul urbanistic în detaliu care va însuma toate actele prin care se vor asigura condițiile de amplasare, dimensionare și servire edilitară a obiectivului pe o anumită parcelă, în corelație cu funcțiunea care predomină și vecinătățile imediate.
După ce ai obținut aceste acte enumerate mai sus plus altele necesare tipului de construcție pentru care ai optat, e bine să te gândești la cele mai calitative materiale cu care să îți construiești casă.
Cum acoperișul unei case este deosebit de important pentru viața prelungită, rezistența și durabilitatea acesteia, poți opta pentru învelitorile de calitate excelentă RoofArt. Îți stăm la dispoziție cu țiglă metalică mată, lucioasă sau țiglă cu acoperire de rocă vulcanică, tablă cutată sau tablă fălțuită, în funcție de preferințele tale.
Țigla metalică, un produs care vine în două variante, prinderi clasice sau cea cu șuruburi ascunse, este acoperită de vopsea pe baza bio, tratamente anticoroziune, care o fac să își mențină culoarea în timp, indiferent de fenomenele meteorologice la care este expusă. Cu un aspect impecabil și o trăinicie de admirat, acest produs va răspunde și celor mai exigențe așteptări.
Pe de altă parte, țigla metalică cu rocă vulcanică este un produs creat prin combinația celui mai pur oțel și a granulelor de rocă vulcanică autentică, 100% naturală, fapt ce îi conferă acestui tip de acoperiș un aer aparte, elegant și sofisticat și o rezistență superioară în timp. Disponibilă în mai multe culori, ea se va potrivi oricărui tip de construcție, fără să încarce structura casei cu o greutate care i-ar afecta susținerea. Deosebit de atentă cu mediul, economică, rezistență la toată gama de fenomene meteorologice, țiglă metalică cu rocă vulcanică este o alegere înțeleaptă și plină de personalitate.
Tabla cutată are mai multe întrebuințări, distingându-se printr-un grad ridicat de versatilitate. Cu ea putem acoperi atât construcții, dar o putem folosi și pentru delimitarea unor perimetre interioare sau exterioare, având posibilitatea de a opta pentru dimensiuni, grosime și culori în funcție de preferințe.
Tabla fălțuită din oțel nordic este și ea o opțiune excelență pentru acoperiș, fiind rezistență și maleabilă, dar și cu un aspect nonconformist și elegant, dar de înfățișarea minimalistă. Fiind potrivită pentru orice tip de construcție, acest tip de tablă este ideal pentru acoperișurile cu orice înclinație.
Pentru mai multe detalii despre unul dintre cele mai importante elemente în construcția unei case – acoperișul – nu ezită să contactezi echipa RoofArt, care va fi încântată să îți fie alături cu informațiile și sugestiile de care ai nevoie.