Montaj sisteme pluviale

Cum se montează jgheaburile?

Sistemul pluvial este parte integrantă a acoperișului oricărei clădiri, de eficiența acestuia depinzând felul în care se păstrează clădirea de-a lungul timpului. Format din jgheaburi, burlane și alte componente, sistemul pluvial este esențial în colectarea apei de pe acoperiș, care provine din precipitații și topirea zăpezii. Astfel, fațada clădirii va rămâne uscată, iar structura sa nu va fi afectată de infiltrații și umiditate.

Înainte de a discuta despre montajul propriu-zis, este necesar să menționăm că eficiența sistemului pluvial este influențată de câteva aspecte. Cele mai importante dintre acestea sunt: tipul de jgheaburi și burlane utilizate și dimensiunile acestora. În continuare, îți vom prezenta câteva informații importante în această privință.

Tipuri de jgheab

Jgheaburile sunt elemente de bază ale sistemului pluvial. Pe lângă montarea corectă a acestora, dar și a celorlalte componente ale sistemului, care asigură scurgerea rapidă a apei de pe acoperiș, este necesar să ții cont de tipurile diferite de jgheab din care poți alege.

Pe piața de profil există jgheaburile din PVC (politilenă sau polipropilenă) și cele din metal (cupru, oțel, aluminiu sau zinc). Dacă am pune în balanță avantajele oferite de fiecare dintre cele două categorii, am constata că beneficiul principal adus de jgheabul din PVC este prețul redus. Însă, acest aspect nu ar trebui să fie singurul de care să ții cont în alegerea sistemului de jgheaburi și burlane. La acesta se adauga paleta de culori din care poți alege, dimensiunile, garanția și bineînțeles, aspectul general pe care îl oferă după ce este montat.

Dacă ne referim la sistemul pluvial metalic, care este preferat în proporție majoritară pentru orice tip de proiect, la RoofArt îți punem la dispoziție trei game diferite: Color, Cupru și Zincat. La fel ca celelalte produse din portofoliul nostru, și acestea se diferențiază de alte produse concurente de pe piață, datorită caracteristicilor de excepție pe care le au: jgheaburile din sistemul Scandic sunt durabile, eficiente și au un aspect estetic plăcut, nu își schimbă aspectul din cauza acțiunii razelor UV sau a fenomenului meteo de îngheț-dezgheț, montajul se face ușor urmând instrucțiunile producătorului, prezintă caracteristici inovative de închidere tip click în cazul brățărilor de jgheab și burlan și alte tehnologii ce contribuie semnificativ la detașarea în ceea ce privește calitatea, aspectul și durabilitatea față de tot ceea ce există în magazine.

Jgheaburile din gama Scandic® Zincat sunt făcute din oțel cu grosime minimă de 0,57mm la fel cum este și materia primă pentru jgheaburile Scandic® Color din oțelul nordic SSAB. În ambele cazuri, jgheaburile sunt acoperite cu un strat de zinc cu masa de 275 g/m². Deși ambele variante sunt de foarte bună calitate, un jgheab din oțel nordic este mai durabil, având o durată de exploatare de 60 de ani și garanție anti coroziune de 30 de ani, comparativ cu unul din gama Zincat, care are o durată medie de exploatare de 30 de ani și garanție anti coroziune de 10 ani.

Scandic® Cupru este o gamă ce cuprinde jgheaburi și burlane fabricate din materie primă adusă din Grecia. În acest caz, grosimea tablei de cupru este de minim 0.50 mm, iar puritatea materialului ajunge la 99%. Discutăm despre o gamă utilizată adesea în reabilitarea clădirilor publice și de patrimoniu, grație duratei de exploatare chiar și de 500 de ani sau peste.

Dimensiuni jgheab

După alegerea sistemului din punct de vedere al tipului de material, este necesar să se ia în calcul și dimensionarea, care este, de fapt, primul pas al procesului de montaj. Un jgheab potrivit se alege în funcție de suprafața acoperișului. În caz contrar, apa nu va putea fi drenată în mod eficient. Specialiștii recomandă următoarele repere:

  • acoperișuri de maxim 125 m² – jgheab cu lățimea de 125 mm și burlan cu diametrul de 87 mm;
  • acoperișuri de 125 m² – 200 m² – jgheabul cu lățimea de 150 mm și burlanul cu diametrul de 100 mm.

Urmează montarea cârligelor de jgheab, etapă în care se va trasa o pantă de scurgere, de aproximativ 2mm la fiecare metru liniar, către porțiunea în care se amplasează burlanul. Cârligele de jgheab de la capete se montează la 0.1 m distanță de marginea acoperișului, iar pentru cele din interior este necesară o distanță de maxim 0.8 m între ele. Pentru ca apa acumulată pe acoperiș să nu treacă peste jgheab, partea exterioară a acestuia trebuie să fie cu 30-40 mm mai jos față de prelungirea imaginară a șarpantei. În funcție de panta de scurgere necesară, cârligele de jgheab se îndoaie sub unghiul de înclinație al acoperișului, înainte de a fi montate.

Etapa următoare constă în decuparea fantelor de scurgere în jgheab, în locurile în care au fost trasate pantele de scurgere. Aceste porțiuni decupate nu trebuie să depășească dimensiunea diametrului burlanului. Apoi, jgheaburile sunt așezate pe cârlige, două câte două, la distanță de 2-3 mm, fixându-se pe acestea cu o componentă specială, numită brățară jgheab.

Este necesar ca la colțurile clădirilor să se monteze piese speciale, care au rolul de a face legătura dintre două jgheaburi. Jgheabul se închide la capete, prin fixarea unui capac universal.

După ce se montează jgheaburile, se poate trece la restul sistemului pluvial – mai precis, la montajul burlanelor. Tot acest proces este atent exemplificat în cele mai mici detalii în video-ul de montaj pe care îl puteți urmări accesând secțiunea SISTEME PLUVIALE din categoria PRODUSE.