tabla cutata sau tigla metalica roofart

Ce tablă recomandăm pentru acoperiș în 2022?

De multe ori, proprietarii de case își dau seama de importanța alegerii materialului pentru acoperiș atunci când sistemul instalat începe să le creeze probleme frecvente. Alegerea materialelor potrivite este necesară pentru un acoperiș care să fie rezistent, să aibă o durată de viață mai lungă, să îmbunătățească aspectul exterior al casei, să o facă mai eficientă din punct de vedere energetic și să o protejeze de diferite elemente meteorologice.

În cadrul acestui articol ne vom concentra atenția asupra tablei pentru acoperișuri – alegerea proprietarilor de case care își doresc un acoperiș metalic. Înțelegerea argumentelor pro și contra diferitelor tipuri de tablă și cunoașterea aplicabilității și a gradului de durabilitate a acestora poate ajuta la o alegere în cunoștință de cauză.

Tipuri de tablă

Acoperișurile realizate din tablă făcută din materiale precum zinc, cupru, oțel și aluminiu sunt rezistente, versatile și au o durată de viață ridicată. Acestea oferă, de asemenea, posibilități ridicate de personalizare. Însă există mai multe tipuri de tablă, între care este bine să știi să faci diferența.

Tabla cutată

Tabla cutată este un produs al cărui principal avantaj este versatilitatea, fiind posibilă întrebuințarea sa în cadrul mai multor tipuri de aplicații: placarea construcțiilor metalice, delimitarea de perimetre interioare sau exterioare – sub forma gardului-, închiderea plafoanelor și inclusiv acoperirea superioară a clădirilor, adică utilizarea tablei cutate pentru acoperișuri. Însă când vine vorba despre acoperișuri, există mențiuni importante de făcut în ceea ce privește folosirea de tablă cutată.

Deși este un produs excelent, care își găsește utilitatea în gospodărie și mai ales în sectorul industrial, tabla cutată nu este recomandarea principală pentru sistemul de învelitoare al unei case. Aceasta se justifică ca primă opțiune pentru acoperișuri de dimensiuni mici, precum ale anexelor gospodărești sau pentru închiderea zonei la streașină.

Tabla fălțuită

Tabla fălțuită, destinată pe de o parte celor mai moderne arhitecturi și, pe de altă parte, restaurării clădirilor de patrimoniu, are un design minimalist, fiind în același timp soluția de top pentru acoperișuri atât datorită calității premium a materialului din care este realizată, cât și din punct de vedere tehnic, al modului de prelucrare, îmbinare și fixare de astereală. Ceea ce trebuie să știe viitorii proprietari este faptul că o astfel de învelitoare necesită un buget considerabil și găsirea unei echipe specializate pentru producția și montajul acesteia. Tocmai din acest motiv întâlnim adesea tabla fălțuită pe clădirile istorice, pe acoperișurile bisericilor sau a altor instituții și mai puțin pe casele rezidențiale.

Dacă ai de gând să aloci un buget considerabil pentru acoperișul locuinței și arhitectura casei este compatibilă cu un astfel de sistem de învelitoare, atunci tabla fălțuită este recomandarea ideală pentru tine, fiind una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face. Dintre avantajele acestui tip de învelitoare putem menționa faptul că tabla fălțuită poate fi montată pe acoperișuri cu pante foarte mici, până la înclinații mari, dar și că fixarea ei nu presupune perforarea tablei cu șuruburi ci că se face prin utilizarea unor cleme speciale la nivelul falțurilor.

Țigla metalică

Țigla metalică, deși nu poartă denumirea de tablă acoperiș, poate fi încadrată fără probleme în această categorie. În esență, este vorba despre foi de tablă care imită profilul țiglei ceramice. Este cea mai convenabilă opțiune pe care o poți alege dacă îți dorești un acoperiș metalic, atât din punct de vedere al performanței tehnice și a aspectului tradițional cât și datorită faptului că este un produs cu raport foarte bun calitate – preț.

Panourile de țiglă metalică, fiind în trepte, au ca principal avantaj rigiditatea, ceea ce înseamnă acoperișuri stabile și rezistente pe termen foarte lung în fața intemperiilor și a altor factori care pot contribui la deteriorare. Atrăgând prin durata mare de viață, țigla metalică este poate cel mai popular tip de tablă utilizată pentru construirea de acoperișuri. Un alt beneficiu notabil al alegerii unui astfel de acoperiș este faptul că țigla metalică nu necesită o structură de rezistență extrem de masivă, având în vedere greutatea sa redusă. Deci, nu doar că economisești o sumă importantă de bani, dar nici nu folosești atât de mult lemn pentru structura de rezistență, protejând mediul. În plus, poți opta între o varietate mare de culori, texturi și grosimi.

Recomandări tablă acoperișuri

Nu există un tip de tablă pentru acoperișuri care să poată fi utilizat ca recomandare universal valabilă. Recomandarea variază în funcție de particularitățile proiectului tău, dar și de bugetul pe care ești dispus să îl aloci materialelor.

Recomandarea pentru buget redus și soluții temporare

Dacă nu dispui de un buget generos pentru acoperiș, îți dorești un acoperiș pentru o anexă din gospodărie sau ești în căutarea unei soluții temporare, atunci tabla cutată este recomandarea ideală.

Poți alege din gama variată de opțiuni disponibile la RoofArt pentru tabla cutată, cu grosimi de la 0.40 mm la 0.53 mm, din tablă zincată sau tablă cu acoperire de vopsea mată sau lucioasă. Îți punem la dispoziție peste 8 culori și 4 tipuri de texturi, variante cu material plin sau cu perforații pentru ventilare și cute cu înălțimea de 8 mm sau 18 mm. Putem produce panourile cu lungimi între 300 mm și 6000 mm.

Recomandarea pentru buget generos si clădiri cu arhitectură specială

Prețul unui sistem de învelitoare din tablă fălțuită este mai ridicat în comparație cu celelalte variante prezentate, însă dacă privești aceste cheltuieli ca pe o investiție pe termen foarte lung și dispui de bugetul necesar, acest produs poate fi alegerea ideală pentru tine. Tabla fălțuită este o opțiune din clasa premium, destinată mai ales acoperișurilor cu pante lungi sau celor cu forme complexe, fiind un produs ușor maleabil, dezvoltat pentru lucrări de tinichigerie de orice dificultate.

Tabla fălțuită din oțel nordic de la RoofArt este disponibilă în variantele de 635 mm și 1250 mm, cu o grosime de minim 0.60 mm. Are o durată minimă de exploatare de 60 de ani, iar garanția anticoroziune este de 40 de ani.

Recomandarea cu cel mai bun raport calitate – preț

Recomandarea cea mai bună atunci când vine vorba despre tablă pentru acoperișuri este țigla metalică. Țigla metalică din portofoliul RoofArt dispune de o garanție extinsă de până la 50 de ani, răspunzând celor mai exigente așteptări și fiind un produs care va asigura locuinței rezistență sporită și aspect impecabil.

Alege modelul de țiglă metalică potrivit, dintre țigla metalică Umbrella® și țigla metalică Arctica®. Prima opțiune este produsă în două variante, cu prinderi ascunse și clasică, pe când țigla Arctica® este disponibilă în varianta cu prindere clasică, la panouri de unul sau două module. Atât pentru Umbrella®, cât și pentru Arctica® ai la dispoziție mai multe tipuri de materie primă din care poți alege, inclusiv oțel suedez bio SSAB – material care se distinge prin rezistența sporită.

Așadar, având în vedere particularitățile fiecărui produs în parte, putem concluziona că, dintre toate cele trei tipuri de tablă prezentate, țigla metalică este o variantă optimă din toate punctele de vedere. Pentru asistență în alegerea tipului ideal de tablă pentru acoperiș poți contacta echipa RoofArt, care îți stă la dispoziție cu sfaturi și recomandări personalizate, în funcție de specificațiile proiectului tău.