tabla acoperis

Tablă acoperiș: Cutată, click sau fălțuita?

Fie că vorbim despre tabla cutată, click sau fălțuită pentru acoperișuri, aceste materiale au specificațiile lor unice, care le transformă într-o opțiune potrivită sau mai puțin compatibilă cu proiectul tău, în funcție de așteptările pe care le ai, intervalul de preț pe care îl iei în considerare, caracteristicile construcției și, bineînțeles, destinația acoperișului.

În acest articol de blog vom examina unele dintre cele mai populare tipuri tablă pentru acoperiș, toate fiind opțiuni durabile și rezistente. Atât tabla cutată, cât și tabla fălțuită sau tabla click, sunt disponibile la RoofArt la cel mai bun preț!

Acoperișuri din tablă cutată

Tabla cutată este un material extrem de versatil. În afară de acoperișuri, este o alegere optimă și pentru alte tipuri de aplicații, inclusiv pentru garduri, lambriuri, fațade, streșini, pereți despărțitori sau plafoane. Dacă vei opta pentru tablă cutată, trebuie să știi că cea pentru acoperișuri are cutele profilate înspre exterior, iar tabla profilată înspre interior este indicată în alte tipuri de aplicații, precum fațadele.

Tabla cutată este o opțiune foarte bună dacă ești în căutarea unei soluții cu preț accesibil pentru sistemul de învelitoare. Deși are un preț mai redus, comparativ cu alte materiale pentru acoperișuri, tabla cutată de la RoofArt se caracterizează prin durabilitate și aspect estetic plăcut. Un alt avantaj pe care îl aduce este faptul că poate fi montată peste învelitoarea veche, în majoritatea cazurilor.

Datorită greutății de aproximativ 4kg/ m², tabla cutată din portofoliul nostru de produse este ușor de manipulat, ceea ce înseamnă că procesul de montaj va fi simplu. Așadar, un alt motiv pentru a alege tabla cutată este procesul rapid de montaj, care te va ajuta să economisești timp și costuri.

Greutatea redusă este totodată motivul pentru care tabla cutată este o opțiune potrivită în cazul unui acoperiș care nu este susținut de o structură foarte rezistentă. Un material mai greu ar pune presiune pe structurile delicate, destabilizându-le.

Poți alege tabla cutată ca soluție pentru casă sau ca material pentru acoperișul garajului, magaziei sau anexelor gospodărești. De altfel, acest material este potrivit și pentru acoperișuri din domeniul industrial. Trebuie să ții cont de faptul că panta minimă de acoperiș pentru care este recomandată tabla cutată este de 14°.

Este esențial să alegi tabla cutată în funcție de dimensiunea proiectului. De exemplu, pentru acoperișuri cu dimensiuni reduse, îți recomandăm tabla cutată cu înălțimea cutei de 8mm (modelul T8), în timp ce pentru zone mai extinse, unde rigiditatea sporită a panourilor este importantă, vei alege tabla cu înălțimea cutei de 18mm (modelul T18).

Acoperișuri din tablă fălțuită

Tabla fălțuită este o altă opțiune pentru cei care își doresc un acoperiș metalic. La fel ca tabla cutată, poate fi folosită inclusiv pentru fațade. Există, însă, diferențe importante între cele două tipuri de materiale pentru sistemul de învelitoare, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al rezistenței în timp sau tipului de montaj. Este adevărat că aceste diferențe se reflectă și în preț, dar dacă tabla cutată le este recomandată celor care nu își doresc să aloce un buget prea mare materialului pentru acoperiș, tabla fălțuită este varianta optimă pentru cei care sunt gata să facă o investiție pe termen lung.

Un prim avantaj adus de tabla fălțuită este designul minimalist pe care îl are, fiind potrivită atât pentru case moderne, cât și pentru clădirile istorice, deoarece poate completa perfect orice stil arhitectural, oferind un aspect deosebit.

Durabilitatea tablei fălțuite (este vorba despre o durată de exploatare de 60 de ani în cazul tablei fălțuite din portofoliul RoofArt) este dată de specificațiile acestui produs: materie primă de calitate superioară, oțel nordic SSAB testat în condiții climatice aprige; acoperirea GreenCoat PLX Pro BT, care oferă flexibilitate, rezistență și este ecologică; dilatarea este minimă, indiferent de fluctuațiile de temperatură, reducând la minim riscul apariției urmelor de vălurire.

Tabla fălțuită, deși are un preț mai ridicat, este o soluție care va contribui la economii pe termen lung. Razele soarelui sunt reflectate de tabla fălțuită, iar interiorul casei este mai răcoros, existând posibilitatea de a economisi energia electrică în timpul verii.

Dacă pentru tabla cutată aveam nevoie de o pantă minimă a acoperișului de 14°, tabla fălțuită poate fi montată și pe acoperișuri cu pante mici, de doar 5°. GreenCoat PLX Pro BT, tabla cutată de la RoofArt, este potrivită inclusiv pentru montajul pe un acoperiș cu formă complexă, datorită flexibilității caracteristice. O altă specificație importantă pentru montaj este lipsa șuruburilor în panoul de tablă. Tabla fălțuită se montează prin prinderea de astereala acoperișului cu cleme.

Acoperișuri din tablă click

Dacă vrei să ai parte de majoritatea avantajelor aduse de tabla fălțuită la un preț mai redus, tabla acoperiș click, cel mai nou produs adăugat în portofoliul nostru, merită toată atenția ta.

Care sunt diferențele dintre tabla click și cea fălțuită, în afară de preț? Din punct de vedere al designului, acesta este, în general, diferit, iar taba fălțuită aduce avantaje suplimentare atunci când vine vorba de aspect. Totuși, dacă alegi modelul fără cute din cele patru variante de tablă click disponibile la RoofArt, poți obține un aspect asemănător cu cel al tablei fălțuite.

Datorită sistemului de prindere prin clipsare, tabla click are un montaj mult mai rapid. În ceea ce privește recomandările de montaj, în cazul tablei click se folosesc șuruburi, existând zone pre găurite în panourile de tablă. Dar datorită modului de fixare, acestea nu sunt vizibile, următorul panou montat acoperind zona respectivă.

O altă diferență între tabla cutată și tabla click este panta acoperișului. Deși tabla fălțuită rămâne în continuare principala alegere pentru acoperișuri cu pante mici, tabla click este destul de aproape, fiind potrivită pentru acoperișuri cu pantă minimă de 5°. La polul opus, panta maximă de montaj este de 90°.

Alte aplicații în care poate fi folosită tabla click, în afară de acoperișuri, sunt fațadele, fiind similară din acest punct de vedere nu doar cu tabla fălțuită, ci și cu tabla cutată.

Tu ce fel de tablă alegi pentru acoperiș?

Acum că ai aflat care sunt principalele caracteristici ale diverselor tipuri de tablă pentru acoperiș – cutată, fălțuită și click – îți poate fi mai ușor să faci o alegere. Iar dacă ai nevoie de informații suplimentare, le poți găsi pe site-ul nostru, în pagina dedicată fiecărui produs. Acolo poți consulta inclusiv diversele variante, modele și materii prime din care se produc tabla cutată, fălțuită și click.

Reține că dacă ai nevoie de o soluție cu preț mic, pentru acoperișul garajului sau al unei anexe gospodărești, precum și pentru alte tipuri de clădiri industriale sau depozite, poți opta pentru tabla cutată. Tabla fălțuită este o alegere de top, fiind ideală ca soluție permanentă pentru acoperișul unei case și chiar pentru clădiri de patrimoniu. Iar ArtClick, tabla click din portofoliul nostru de produse, este opțiunea potrivită dacă iei în considerare, în primul rând, raportul optim calitate – preț.