curatare jgheaburi jgheaburile

Jgheaburile: Ce să faci când acestea se înfundă?

Întreținerea acoperișului este esențială pentru durabilitatea sa, iar acest proces include și etapa curățării jgheaburilor. Acestea joacă un rol important în păstrarea integrității structurale a casei, prin direcționarea apei care provine din ploi și ninsori departe de acoperiș. Deși este recomandat ca jgheaburile, alături de burlane, să fie curățate periodic, acesta este un aspect adesea trecut cu vederea, motiv pentru care acumularea de reziduuri le poate bloca. Bineînțeles, blocarea jgheaburilor se poate produce și accidental, chiar dacă ai grijă să menții sistemul pluvial funcțional, prin întreținerea periodică.

La RoofArt încurajăm întreținerea proactivă și sustenabilitatea în toate aspectele atunci când vine vorba despre acoperiș, iar în acest articol de blog îți vom oferi câteva sfaturi pentru a debloca rapid și fără efort prea mare jgheaburile înfundate.

Cum identifici blocajele care apar în jgheaburi?

Pentru a identifica blocajele care apar la nivelul jgheaburilor, este esențial să înțelegi arhitectura sistemului din care este format întregul acoperiș. Acoperișul este prima linie de apărare împotriva elementelor meteorologice, iar sistemul pluvial, format din jgheaburi și burlane, este parte integrantă a acestuia. Jgheaburile captează apa de ploaie de pe acoperiș și o direcționează către burlane, care, la rândul lor, evacuează apa departe de structura casei.

Semnele care arată prezența unui blocaj în jgheaburi sau burlane pot fi subtile la început. De aceea, trebuie să verifici cu atenție mai multe aspecte: modul în care este revărsată apa, în special în timpul ploilor abundente, dacă există pete de umezeală în jurul fundației case sau în interior. De asemenea, apariția mucegaiului în interior poate fi cauzată de sistemul pluvial înfundat. Toate acestea sunt semne clasice care arată că sistemul de jgheaburi și burlane nu direcționează eficient apa departe de casă.

Cum cureți sistemul pluvial?

Pentru a debloca sistemul pluvial, vei avea nevoie de o scară robustă, mănuși de protecție și eventual câteva unelte utile. Este bine să ai la îndemână și o găleată pentru reziduurile pe care le vei scoate din jgheaburi, iar un furtun de înaltă presiune poate fi util pentru burlane.

Curățarea jgheaburilor

Începe prin a curăța reziduurile vizibile, mai mari, din jgheaburi. Asigură-te că porți mănușile de protecție. Folosește uneltele speciale pentru jgheaburi pentru a îndepărta frunzele compactate sau murdăria dar care să nu zgârie interiorul lor. Acționează cu grijă, mai ales dacă ai un acoperiș din țigle metalice, pentru a nu deteriora suprafața. Odată ce reziduurile mai mari sunt îndepărtate, folosește un furtun pentru a spăla jgheaburile. În această etapă poți identifica ușor zonele în care apa nu curge liber prin burlane, ceea ce indică un blocaj.

Deblocarea burlanelor

Burlanele pot fi un pic mai dificil de deblocat din cauza poziției verticale. Inițial, poți încerca să elimini blocajul cu un furtun de înaltă presiune. Dacă acest lucru nu funcționează, folosește un șarpe de instalator pentru a îndepărta blocajul, apoi încearcă din nou să introduci apă în burlan. Repetă până când apa introdusă cu furtunul se scurge fără întreruperi.

Importanța unei întrețineri regulate a sistemului de jgheaburi și burlane

Întreținerea regulată a sistemului pluvial previne deteriorarea întregului acoperiș și a fundației, contribuind astfel la durabilitatea sistemului de învelitoare și a structurii casei. Curățarea jgheaburilor și a burlanelor ar trebui efectuată cel puțin de două ori pe an. Frecvența întreținerii poate crește dacă există copaci în apropiere de acoperiș, deoarece frunzele care cad pot înfunda rapid jgheaburile.

În timp ce întreținerea DIY este importantă, dacă observi că există daune la nivelul acoperișului sau sistemului pluvial, cel mai bine este să apelezi la profesioniști pentru efectuarea reparațiilor. La RoofArt, pe lângă soluții durabile pentru acoperiș – de la țigla metalică, la sistem pluvial accesorizat complet – găsești și servicii de reparații sau înlocuire a elementelor. Experții noștri se asigură că acoperișul, jgheaburile și burlanele funcționează în mod optim, efectuând reparațiile necesare la cele mai înalte standarde, pentru liniștea și confortul tău.

Ai încredere în expertiza noastră și contactează-ne dacă ai nevoie de soluții pentru un acoperiș durabil sau de o evaluare specializată a stării acoperișului ori a sistemului pluvial!