Pentru izolarea perfectă a locuinței, trebuie să acordăm o atenție foarte mare materialelor de construcții pe care le folosim. De asemenea, chiar dacă acestea îndeplinesc toate exigențele referitoare la rezistența și capacitatea de izolare, niciodată nu strică să luăm măsuri în plus.
Aplicarea unui sistem termoizolant pe bază de vată bazaltică pe fațadele casei, precum și la nivelul acoperișului (îndeosebi la nivelul mansardei), reprezintă o metodă ideală prin care putem asigura confortul termic în interiorul locuinței, în mod constant, indiferent de anotimp. În același timp, prin montarea acestui strat izolator, costurile de întreținere se vor diminua treptat, bugetul economisit putând fi folosit pentru alte investiții.
Vata minerală bazaltică, despre care vom vorbi în continuare, și-a câștigat reputația de-a lungul timpului, grație modului foarte simplu și rapid în care poate fi aplicată atât de către un specialist cu experiență, cât și de către un amator. Avantajele utilizării acestui produs necesar pentru izolarea locuinței nu se rezumă doar la cele două aspecte amintite, ci sunt mult mai multe, însă despre ele vom vorbi în a doua parte a articolului.
Așa cum am menționat mai sus, vata bazaltică are un rol important în termoizolarea casei. Însă ce este mai exact acest material de izolare și care este mecanismul prin care reușește să păstreze temperatura optimă în interiorul locuinței? Sunt întrebări la care vom răspunde în cele ce urmează, înainte de a discuta despre avantajele utilizării sale!
Vata bazaltică – ce este și cum funcționează în sistemul de termoizolare?
Să începem cu începutul! Bazaltul este o rocă vulcanică, ce are un conținut bogat de magneziu și fier. Încălzită în cuptoare speciale, la temperaturi foarte mari, această rocă se topește și ajunge într-o stare lichidă, asemănătoare magmei. Ulterior, este transformată în fibre microscopice, care sunt unite cu ajutorul unor adezivi speciali, rezultând astfel panourile de vată minerală bazaltică pe care le știm cu toții.
Pentru a ajunge la grosimea ideală, numărul păturilor microscopice așezate una peste alta va fi diferit și în conformitate cu cerințele proiectanților. Fiecare strat de vată bazaltică este însă tratat antiumiditate, după care trece printr-o serie de compresoare și mașinării de tăiat, pentru a avea dimensiuni standard.
Cum se montează vata minerală bazaltică?
Înainte de a descrie succint pașii care trebuie urmați pentru aplicarea perfectă a termoizolației pe bază de vată minerală, atragem atenția asupra necesității purtării echipamentului corespunzător de protecție: cască, mănuși, ochelari de protecție și haine de tip salopetă.
Acestea fiind spuse, iată care sunt, pe scurt, pașii necesari pentru montarea vatei izolatoare:
- Plăcile de vată minerală se taie la o lățime cu 2-3 cm mai mare decât spațiul dintre căpriori, umplând astfel spațiul dintre aceștia
- Se fixează profilele metalice orizontale care au rolul de a susține primul rând de vată minerală
- Al doilea strat de vata minerală va fi susținut de profilele deja montante, venind amplasate înclusiv sub căpriori, oferind izolația necesară și în jurul lor
- Dacă la finalul procesului de aplicare a vatei minerale a rămas un surplus de material în golurile din pereți destinate montării ușilor sau geamurilor, acesta va fi îndepărtat cu ajutorul cuțitului de vată.
Important! Acoperișul, pentru a fi izolat în mod corespunzător, trebuie să beneficieze de un sistem de ventilare atent alcătuit. Așadar, proiectarea izolației trebuie să asigure circulația aerului, putându-se opta în acest sens pentru turbine de ventilare, recuperatoare de căldură sau ventilatoare radiale, în funcție de necesități.
Avantajele vatei bazaltice în comparație cu alte materiale termoizolatoare
Este clar că vata minerală bazaltică oferă o mulțime de avantaje, atât pentru locuință, cât și pentru proprietari, din moment ce este cel mai folosit material pentru izolarea termică și fonică a casei. Pentru a ne bucura însă de toate acestea, este foarte important să o alegem corect, în funcție de coeficientul de conductivitate termică și de grosime.
Dacă la baza alegerii noastre au stat aceste două criterii esențiale, izolarea cu vată bazaltică ne va oferi avantaje precum:
- o capacitate de izolare mai mare, datorită faptului că este mai densă decât alte materiale;
- o rezistență mai mare la șocuri mecanice;
- o eficiență termică crescută, ce contribuie la diminuarea costurilor de întreținere;
- o foarte bună izolare fonică, pe lângă cea termică;
- proprietăți ignifuge, ceea ce înseamnă că acest material va rezista foarte bine la temperaturi ridicate, riscul de aprindere fiind minim;
- permeabilitate la vapori, ceea ce înseamnă că va permite evaporarea condensului, împiedicând astfel formarea mucegaiului.
În final, amintim faptul că o locuință perfect izolată nu presupune doar placarea pereților/mansardei cu vată bazaltică. Da, aceasta este un pas foarte important și un proces necesar pentru a obține un confort maxim în locuință, dar nu este de ajuns!
Totodată, trebuie să avem în vedere alegerea unei tâmplării de calitate și a unor uși realizate din materiale cu o capacitate importantă de izolare, pentru a limita investiția în produse și aparate destinate încălzirii/răcirii aerului din casă. Și pentru că știm că timpul este o resursă prețioasă, cel mai recomandat este să analizăm, în primă instanță, ofertele din mediul online, să comparăm modelele și să analizăm bine prețurile.
Dacă dorești mai multe informații despre tipurile de izolații pentru acoperișuri, poți citi mai multe AICI! Pentru orice întrebări suplimentare, referitoare la montajul vatei bazaltice sau la alegerea acesteia, nu ezita să ne contactezi.