Reparatia sau inlocuirea acoperisului

Reparația acoperișului sau înlocuirea acoperișului. Când este necesară fiecare?

După o anumită perioadă de utilizare, chiar și cel mai durabil acoperiș va necesita reparații sau chiar înlocuirea cu unul nou, care să garanteze o mai mare siguranță atât clădirii, cât și persoanelor care locuiesc în ea.

Starea acoperișului locuinței tale are un impact major asupra siguranței și confortului familiei tale și tocmai de aceea ar trebui ca, atunci când constați că au apărut probleme, să încerci să le elimini în timp util.

Înainte să treci, însă, la treabă, vei avea nevoie să îți dai seama care este cea mai eficientă soluție pentru problema constatată. Cu alte cuvinte: ai nevoie de o înlocuire a acoperișului sau ai nevoie doar de reparații acoperiș?

Care este primul pas?

Dacă ai constatat existența unor probleme și nu ești sigur care ar putea fi cea mai bună modalitate de a le remedia, este ideal să contractezi o firmă specializată pentru a face o evaluare profesională a stării acoperișului.

Specialiștii au o experiență vastă în domeniu, așa că vor ști să aprecieze corect elemente precum starea căpriorilor, a structurii, a învelitorii, etanșeitatea acoperișului etc. Ulterior, în urma evaluării făcute îți vor recomanda reparația acoperișului sau înlocuirea acoperișului.

Reparația acoperișului: când este necesară?

Indiferent de tipul de învelitoare, acoperișul are nevoie de o verificare atentă de cel puțin două ori pe an. În plus, este bine să inspectezi îndeaproape acoperișul și după furtuni sau după încheierea sezonului rece, pentru a vedea dacă există stricăciuni care trebuie reparate.

Dincolo de aceste considerente generale, de obicei reparația acoperișului se pretează mai ales pentru sistemele de învelitori cu țiglă, pentru că acolo este adeseori suficient să înlocuiești elementele care s-au deteriorat. De exemplu, dacă în urma unei furtuni constați că există țigle sparte, deformate sau cu fisuri, acestea pot fi înlocuite cu ușurință și nu va fi nevoie de înlocuirea acoperișului. Și în cazul țiglei metalice, reparația este posibilă mai ales în situația în care au montate panouri mai mici de tablă, de exemplu cum este cazul modelului dublu-modular RoofArt cu prinderi ascunse care măsoară doar 1100x755mm. Demontarea oricărui panou și montarea unuia nou se poate face extrem de ușor, chiar dacă intervenția de reparație este în mijlocul acoperișului. De asemenea, anumite probleme pot surveni de la accesoriile unui acoperiș și nu de la învelitoarea în sine.

De cele mai multe ori, pentru a vedea când sau dacă este nevoie de reparația acoperișului este suficient să fii atent la indiciile pe care ți le oferă unele elemente care au legătură directă cu starea în care se află acoperișul.

De exemplu, unul dintre lucrurile cele mai simple pe care le poți face este să verifici tavanul, podul, mansarda și interiorul casei. Dacă observi că există crăpături, mucegai, vopsea decojită sau pete, este momentul să te întrebi dacă nu cumva acoperișul are nevoie de reparații (pentru că elementele enumerate anterior pot fi rezultatul unor scurgeri ale acoperișului care, în unele cazuri specifice, pot fi soluționate și printr-o serie de reparații, nu neapărat printr-o înlocuire a acoperișului).

În general, așa cum aminteam și undeva mai sus, atunci când ai suspiciunea că ar putea exista nereguli, este recomandat să contractezi o echipă specializată pentru o evaluare profesională. Iar dacă ulterior poți continua reparația acoperișului tot cu echipa respectivă, cu atât mai bine!

Înlocuirea acoperișului: când este necesară?

Uneori nu sunt suficiente reparațiile, așa că va trebui să iei în considerare înlocuirea acoperișului.

Ca și în cazul reparațiilor, acoperișul îți va oferi întotdeauna indicii că există nereguli, dacă știi unde să privești. De exemplu, petele de pe plafoanele interioare și de pe pereții, atât interiori cât și exteriori, pot fi și semne că acoperișul are nevoie de simple reparații, însă în unele cazuri atenționează că este nevoie de înlocuirea acoperișului (atunci când petele decurg dintr-o hidroizolație a țiglelor defectă sau inadecvată sau atunci când este este vorba de o ventilație slabă).

Un alt exemplu: în cazul în care constați că plafonul mansardei este umed, acest indiciu poate însemna că acoperișul prezintă scurgeri, iar o posibilă cauză poate fi chiar structura de rezistență a acoperișului, care nu a făcut posibilă etanșeitatea întregii învelitori.

De asemenea, înlocuirea acoperișului mai poate fi necesară și atunci când constați că există țigle deformate sau curbate la margini. De regulă acesta este un indiciu clar că țiglele au ajuns la finalul vieții și, prin urmare, reparația acoperișului ar fi inutilă. În acest caz, înlocuirea acoperișului devine absolut necesară și trebuie făcută cât mai repede.

Cele de mai sus sunt doar câteva indicii care pot duce către concluzia că reparația acoperișului nu este suficientă și că o variantă mai eficientă ar putea fi mai degrabă înlocuirea acoperișului, însă, așa cum am amintit undeva mai sus, cel mai bine este să apelezi la evaluarea unei echipe de profesioniști. Doar astfel vei afla cu exactitate dacă este vorba despre o problemă care poate fi soluționată mai bine prin reparația acoperișului sau prin înlocuirea acoperișului.

În definitiv, scopul acoperișului este să protejeze atât clădirea, cât și persoanele care locuiesc înăuntrul ei și tocmai de aceea este foarte important să nu ignori nici măcar deteriorările minore, pentru că acestea pot deveni, ulterior, cauza unor probleme mult mai mari.

Așadar, este bine să nu uiți de verificările periodice și de inspectarea acoperișului după trecerea iernii, pentru a vedea dacă este totul în ordine și dacă nu cumva se impune reparația acoperișului.

Aceste acțiuni simple îți vor permite să descoperi din timp eventualele defecte și să poți să elimini, în unele cazuri, necesitatea înlocuirii întregului acoperiș.

Nu în ultimul rând, dacă vei ajunge în situația în care va fi nevoie de înlocuirea acoperișului, nu uita să alegi o învelitoare de calitate, precum și un sistem pluvial eficient. De asemenea, o atenție deosebită trebuie să o acorzi și alegerii accesoriilor, care contribuie, la rândul lor, la păstrarea acoperișului într-o stare bună.

Toate aceste detalii pot face diferența între un acoperiș cu performanțe scăzute, care va avea nevoie constant de reparații și un acoperiș funcțional, rezistent și durabil.

Suntem aici pentru a-ți oferi răspuns la orice întrebare.

Citește și “11 Semne ca ai nevoie de un acoperiș nou”.