Acoperișul casei este supus acțiunii unor factori care pot duce la degradare timpurie, dar și la alte tipuri de probleme care țin de confortul celor din locuință. Este vorba despre factori externi, precum vântul, precipitațiile sau razele UV, dar și de factori interni, ca variațiile de temperatură și vaporii de apă care se formează la nivelul sistemului de învelitoare. Iar pentru a elimina riscurile asociate acestor factori, etanșeitatea acoperișului este esențială.
Un acoperiș care nu este etanș va fi afectat de circulația necontrolată a vaporilor, mai ales în sezonul rece. Rezultatul? Efecte nedorite în timp, cauzate de condens și scurgeri, așa cum sunt petele umede sau mucegaiul. Soluția? Folie anticondens, cunoscută și sub numele de membrană de difuzie.
Folia anticondens joacă un rol important în păstrarea integrității acoperișului și în asigurarea confortului din casă. Un sistem de învelitoare în care s-a utilizat folie anticondens are proprietăți îmbunătățite de izolare, ajută la economisirea energiei și, bineînțeles, nu este afectat de condens.
Tipuri de folii
La fel ca în cazul diverselor tipuri de învelitori pentru acoperiș, există mai multe tipuri de folii anticondens, care pot fi diferențiate prin caracteristici precum gradul de impermeabilitate, coeficientul de transfer al vaporilor și densitatea. Vom discuta pe rând despre fiecare dintre acestea, pentru ca tu să poți face o alegere informată atunci când stabilești ce folie anticondens vei folosi pentru acoperiș.
Gradul de impermeabilitate
Această caracteristică determina nivelul de etanșeitate la apă pe care îl asigură folia anticondens. Este cea mai importantă proprietate a foliei anticondens, având în vedere principalul scop al acestui material, iar pentru clasificarea gradului de impermeabilitate există un standard utilizat la nivel mondial.
Pelicula funcțională din folia anticondens este aspectul pe baza căruia se face clasificarea etanșeității la apă, iar clasa de rezistență W1 este cea mai eficientă. Recomandarea noastră este să ții cont de această clasificare când alegi folii anticondens, iar dacă îți dorești maximul de eficiență, să alegi W1.
Coeficientul de transfer al vaporilor
Un alt rol important al foliei anticondens este faptul că permite vaporilor care au ajuns la stratul termoizolant să iasă cât mai repede spre exterior, prevenind formarea de condens, care ar putea afecta termoziolația, dar și structura din lemn a acoperișului. Tocmai de aceea, una dintre fețele foliei anticondens, cea care se montează înspre interior, este permeabilă la vapori.
Coeficientul de transfer al vaporilor, adică valoarea Sd, indică ce capacitate are folia de a evacua vaporii care se formează. Pentru cea mai bună folie anticondens din punct de vedere al permeabilității la vapori, îți recomandăm să alegi una al cărei coeficient Sd este cât mai mic, ideal cuprins între 0.015 și 0.030.
Densitatea
Densitatea unei folii anticondens este direct proporțională cu calitatea materialului. In funcție de destinația construcției pe care va fi montată folia, vei putea alege din acest punct de vedere.
De exemplu, dacă discutăm despre locuință, unde nivelul de confort trebuie să fie ridicat și unde este necesar să faci investiții care durează un timp îndelungat, îți recomandăm să alegi o folie anticondens cu densitate cât mai mare. La RoofArt găsești folie anticondens cu densitate de 140 g/ m² – o alegere excelentă pentru casă, cu randament maxim.
Alte caracteristici pe care să le ai în vedere
În afara caracteristicilor menționate, care țin de impermeabilitate, transferul vaporilor și densitate, trebuie să știi că o folie anticondens bună, care nu se va degrada în timp, păstrându-și proprietățile, trebuie să aibă rezistență sporită la temperaturi înalte și la acțiunea factorilor mecanici. Mai mult, este important să se încadreze în clasa E ca rezistență la foc.
Folia anticondens pe care o găsești la RoofArt rezistă la temperaturi de până la 80 de grade Celsius, iar rezistența mecanică este foarte bună (rezistență la rupere: 130N longitudinal și 140N transversal), astfel că nu va trebui să îți faci griji cu privire la degradarea și înlocuirea sa.
Preț folii anticondens
Costul foliei anticondens variază în funcție de mai mulți factori și este determinat de calitatea și proprietățile pe care le are materialul.
O folie anticondens clasificată ca fiind extrem de bună din punct de vedere al rezistenței la apă sau permeabilității vaporilor va avea un preț mai ridicat, în comparație cu un material cu proprietăți mai slabe din acest punct de vedere. Totuși, alegerea de folii anticondens cu caracteristici slabe nu se justifică, având în vedere că astfel de materiale nu își vor îndeplini scopul și/ sau se vor degrada, necesitând înlocuire.
Chiar dacă investiția inițială într-o folie anticondens cu caracteristici superioare va fi una mai mare, aceasta se va amortiza în timp. De exemplu, vei avea facturi mai mici la energie, datorită faptului că folia anticondens îmbunătățește capacitatea sistemului termoizolant. În plus, o folie anticondens de bună calitate va preveni cu succes apariția de probleme care, în caz contrar, ar implica un cost suplimentar: scurgeri cauzate de condens, mucegai etc.
La RoofArt găsești folii anticondens cu diferite densități, care se pot utiliza sub orice tip de învelitoare. Iar prețul, raportat la calitatea superioară a foliilor și la beneficii, este unul foarte accesibil. Alege să prelungești viața acoperișului tău cu folia anticondens de la RoofArt și contactează-ne acum pentru a primi o ofertă!